Brand i historisk restaurant: - Det er ikke til at holde ud

Der udbrød søndag brand i restauranten Støvlet Katrines Hus i Sorø. Alle personer er evakueret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Opdatering: Branden er slukket, og bygningen er reddet. Læs mere i artiklen her.

Der udbrud søndag brand i den historiske restaurant Støvlet Katrines Hus i Sorø. 

Det bekræfter både restraurantens ejer og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi over for TV2 ØST.

quote Det er ikke til at holde ud. Slet ikke på nuværende tidspunkt

Lars Hagen Mortensen, ejer

Ifølge vagtchef Stefan Jensen er alle personer i bygningen evakueret. Ingen af dem er kommet til skade, oplyser politiet. To personer er dog kørt til hospitalet til tjek for røgforgiftning.

Vestsjællands Brandvæsen er til stede med al disponibelt mandskab fra Sorø, som tæller i alt seks brandbiler, og assistance fra stationen i Ruds Vedby, som har sendt en autosprøjte og en tankvogn. I alt er omkring 30 brandfolk til stede ved restauranten. 

Meldingen om branden indløb klokken 15:47. Klokken 17:45 kæmper brandvæsenet fortsat med slukningen af branden.

Ejeren af Støvlet Katrines Hus, Lars Hagen Mortensen, var hjemme, da han fik besked om branden, men tog strak afsted mod restauranten.

- Det er ikke til at holde ud. Slet ikke på nuværende tidspunkt i december måned, hvor mange har bestilt hos os, siger en tydeligt berørt Lars Hagen Mortensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Meldingen om branden kom klokken 15:47.
Meldingen om branden kom klokken 15:47. Foto: René Lind

Ejer: Brand opstod i køkkenet

Ifølge TV2 ØST's mand på stedet kan man ikke se flammer udefra, men der kommer meget kraftig røg fra åbentstående vinduer og fra stråtaget.

quote Jeg har prøvet det én gang. Jeg havde ikke forventet, at det skulle ske igen

Lars Hagen Mortensen, ejer

Lars Hagen Mortensen kender ikke de nærmere detaljer om, hvordan branden er opstået, men fortæller, at den opstod i restaurantens køkken i stueetagen og fik fat i emhætten.

- Vi har reddet det, vi reddet kunne, og så må vi se, hvor voldsomt det bliver. Jeg håber, de får styr på det, så det kun er indvendig, vi skal shine op, siger Lars Hagen Mortensen

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: René Lind

Brændte også for 10 år siden

Ejer Lars Hagen Mogensen er taknemmelig for, at restauranten havde lukket i det. Det betød nemlig, at der ingen gæster var. Ikke desto mindre er han chokeret over branden.

-  Det er ikke til at holde ud det her. Jeg har prøvet det én gang. Jeg havde ikke forventet, at det skulle ske igen, siger Lars Hagen Mortensen.

Det er nemlig ikke første gang, den gamle bygning brænder. Det skete også i 2009, hvor en hurtig indsats fra Sorø Brandvæsen dog betød, at en brand ikke bredte sig til hele restauranten. Værre stod det til i 1993, hvor restauranten udbrændte helt.

Støvlet Katrines Hus er en anerkendt restaurant, der oftre tiltrækker udenlandske gæster. Den stråtækte bygning i rødt bindingsværk er opkaldt efter Anne Katrine Benthagen, som fik tilnavnet Støvlet Katrine. Hun var elskerinde til den sindssyge Kong Christian 7., men blev landsforvist. I 1771 fik hun lov at vende tilbage til Danmark, hvor hun efter et ophold i Lyngby bosatte sit i husøt i Sorø, der i dag huser den anerkendte restaurant.

18. oktober besøgte TV2 ØST den kendte restaurant. Se indslaget her: