Historisk restaurant reddet efter brand

Støvlet Katrines Hus i Sorø er reddet efter timers hårdt arbejde fra Vestsjællands Brandvæsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den historiske restaurant Støvlet Katrines Hus brød søndag eftermiddag i brand. Men takket været 35 brandfolks indsats er bygningen nu reddet.

- Det er faktisk lykkedes os at redde både bygningen og stråtaget. Den er selvfølgelig røg- og vandskadet og delvist vandskadet indeni, men der er gjort et rigtigt godt stykke arbejde, siger indsatsleder Søren Hückelkamp fra Vestsjællands Brandvæsen.

quote Skaderne er blevet så minimale som overhovedet muligt.

Søren Hückelkamp, indsatsleder

- Skaderne er blevet så minimale som overhovedet muligt. Det er ellers sjældent, at vi redder en optændt ejendom, lyder det fra den veltilfredse indsatsleder.

Fire køretøjer fra Station Sorø, som ligger blot 500 meter fra restauranten, blev hurtigt kaldt til branden, hvorefter der kom hjælp fra stationen i Ruds Vedby. I alt har omkring 35 mand været i gang.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: René Lind

Frygtede nedbrænding

Den historiske restaurant har stråtag, og derfor forventede indsatslederen ikke, at bygningen stod til at redde.

- Da jeg hører scenariet over alarmen, tænker jeg, at vi skal fokusere på at redde personer og værdier, fordi der er stor risiko for, at bygningen brænder helt ned på grund af stråtaget, siger indsatsleder Søren Hückelkamp.

quote Som det ser ud nu er bygningen reddet. Den står intakt

Søren Hückelkamp, indsatsleder

Da indsatslederen ankommer og man har sikret, at ingen mennesker er i fare, beslutter han dog at forsøge at stoppe branden i stedet for kun at redde værdierne i bygningen.

- Det var en god vurdering, viste det sig. Det er selvfølgelig altid trist, at bygningen nu er fyldt med vand, men jeg er glad for, at vi reddede den historiske bygning, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: René Lind

Tåge reddede taget

At den stråtækte ejendom kunne reddes, skyldes at Vestsjællands Brandvæsen brugte en særlig teknik.

- Vi bruger noget, vi kalder tågesøm. Det er nogle lange, spidse metalrør med dyser i spidsen. Vi skynder os at kravle op på taget og stikke tågesømmene ned i stråtaget. Så sprøjter de en fin tåge ind i stråtaget og under det, forklarer Søren Hückelkamp.

Tågen gør det svært for ilden at få fat i stråtaget, og derfor var det muligt at stoppe branden, inden den for alvor fik fat i taget.

- Som det ser ud nu er bygningen reddet. Den står intakt, lyder det fra indsatslederen.

Støvlet Katrines hus er opkaldt efter Anne Katrine Benthagen. Hun var elskerinde til den sindssyge Kong Christian 7., men blev senere landsforvist. I 1771 fik hun lov at vende tilbage til Danmark, hvor hun efter et ophold i Lyngby bosatte sit i huset i Sorø, der i dag huser den anerkendte restaurant.