Haveaffald forvandles til strøm og varme - forbrugerne kan spare tusinder af kroner

Både fjernevarmebrugere og klimaet kan score en gevinst, når et nyt fjernvarmeværk vil udnytte Sjællandske borgeres haveaffald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hækaffald, grene og brugte juletræer er ikke meget værd for de fleste. Men i Sorø bliver haveaffaldet fremover til den primære energikilde til et nyt, grønt fjernvarmeværk.

Det er Sorø Fjernvarme, som hører under AffaldPlus og Dall Energy, der vil bygge det nye biomasseværk ved Kragelundsvej i Sorø. Det er unikt, at et varmeværk primært skal køre på haveaffald.

quote Det er CO2 neutralt og fornybart

Tommy Fer, projektleder

- Det er der ikke andre, der gør i samme udstrækning, som vi kommer til det. Vi gør det, fordi vi har erfaringen med det, og vi mener, vi kan lave en god energiudnyttelse på det her anlæg også, siger Tommy Fer, projektleder i Sorø Fjernvarme.

Artiklen fortsætter under billedet

Projektleder Tommy glæder sig til at komme i gang med en klimavenlige løsning.
Projektleder Tommy glæder sig til at komme i gang med en klimavenlige løsning. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Årligt vil 80 procent af energien komme fra lokalt haveaffald. De sidste 20 procent vil komme fra anden biomasse som for eksempel køkkenaffald - og hos Dall Energi er man helt tryg ved, at det kan lade sig gøre.

- Vi har erfaringer fra tidligere værker, at vores teknologi godt kan køre med haveaffald som brændsel, siger Jesper Dall Bentzen, direktør i Dall Energi.

Artiklen fortsætter under billedet

Dall Energys gamle naturgasanlæg kommer på delvis pension og skal kun bruges i særlige tilfælde.
Dall Energys gamle naturgasanlæg kommer på delvis pension og skal kun bruges i særlige tilfælde. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Klimavenlig løsning

At bruge grene og blade til at lave varme og el er ikke kun en smart måde at udnytte en overskydende ressource. Det er nemlig også godt for klimaet.

- Det er CO2 neutralt og fornybart. Vi har fået den samme mængde ind de sidste mange år. Det er haveaffald, beskæringer og hækafklip fra folk, siger projektleder Tommy Fer.

Skraldespand
Læs også
Rapport:
Kommunernes affaldshåndtering er for dyr og uens
Skraldespand
Læs også
Rapport:
Kommunernes affaldshåndtering er for dyr og uens

Løsningen er dog også god for pengepungen hos fjernvarmebrugerne. I 2022 forventer AffaldPlus, at det nye anlæg i gennemsnit vil kunne spare fjernvarmeforbrugerne, der har et standardhus på 130 kvadratmeter, for 3.748 kroner om året. Det svarer til en besparelse på lidt under en fjerdedel af varmeregningen.

Anlægget vil i fremtiden gøre brug af haveaffaldet fra AffaldPlus' genbrugspladser i Faxe, Sorø, Ringsted, Næstved, Vordingborg og Slagelse. Have- og parkaffaldet kommer til at levere fjernvarme til 3.200 borgere i Sorø og el svarende til 2.220 borgeres forbrug. 


Nyhedsoverblik