Borgmester afviser beskyldninger om misbrug af skattekroner

Borgmesteren i Sorø Kommune mener ikke, det var imod de kommunale retningslinjer, da han brugte over 30.000 kroner på koncerter og middage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgmester Gert Jørgensen (K) har fået kritik fra eksperter og Enhedslisten, efter BT har afsløret, at han har brugt kommunes penge på koncertbilletter og middage for 33.198 kroner.

Kritikken er blandt andet baseret på, at forbruget ligger udenfor kommunale formål. Nu oplyser Gert Jørgensen til TV2 ØST, at han tager kritikken meget alvorligt.

quote Jeg har ikke brugt mit kreditkort

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

- Når det er eksperter på området, så lytter jeg jo ekstra meget til det. Så jeg er selvfølgelig ked af, hvis der er nogen, der vurderer, at vi har gjort noget forkert, siger han.

Er det rimeligt, at du som borgmester egenhændigt kan svinge det kommunale dankort til koncerter og dele sponsorater ud?

- Sponsorater, tilskud og repræsentation har vi altid kvitteret på samme konto, altså den vi kalder borgmesterkontoen. Den praksis har vi haft hele den periode, hvor jeg har været borgmester. 

- Og da jeg sad i økonomiudvalget forud for det, så var det den samme model - så jeg har sådan set ikke kendt til andre. Og jeg har ikke haft kendskab til, at det ikke skulle være muligt at gøre det her, svarer han.

Se hele interviewet med Gert Jørgensen her.

- Man kan gøre noget godt for alle borgerne

Synes du, det er rimeligt, at man kan gøre det på den her måde?

- Ja, det synes jeg. Der er mange muligheder for, at man får delegeret et ansvar. Netop den konto her er oprettet for at samle de ting, der falder mellem to stole eller falder udenfor en periode, hvor man kan søge i Kultur- og Fritidsudvalget. For sådan opstår der nogle muligheder for, at man kan gøre noget godt for alle borgerne i Sorø Kommune, siger han og fortsætter:

- Det gælder også de her efterårskoncerter, der har været gennem en årrække, som går til et velgørende formål. Og det har været vigtigt at støtte op om, synes jeg.

Forstå forløbet om borgmesterkontoren

Fra 2014 til 2018 har borgmester i Sorø Kommune Gert Jørgensen (K) brugt 33.198 kroner fra en kommunal konto på at købe middage og billetter til koncerter med blandt andet Lene Siel, Stig Rossen og Kurt Ravn. 

I alt er der blevet brugt 142.000 kroner fra kontoen. Penge er blevet brugt på gaver, sponsorater og tilskud til lokale foreninger og selskaber.  

Gert Jørgensen har selv været aktiv i en af de foreningerne, der har modtaget penge. Det er problematisk, mener oppositionspartiet Enhedslisten.   

I en pressemeddelelse fra onsdag erkender Sorøs Kommunes Velfærdsdirektør, Henrik Juul Kjær, at der kan være sket fejl. Kommunen vil undersøge sagen nærmere og nedskrive retningslinjer. 

Borgmesterens pengeforbrug er blevet kritiseret af professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing. Han kalder sagen problematisk, fordi offentlige myndigheder kun må bruge penge på ting, der er arbejdsmæssigt begrundet.   

Ankestyrelsen har rettet henvendelse til Sorø Kommune efter de er blevet gjort opmærksomme på pengeforbruget. Styrelsen har bedt kommunen komme med en udtalelse til dem. 

Men når eksperter siger, at det kan være problematisk og måske ligefrem ulovligt - er det så ikke et problem for dig som borgmester?

- Jo, selvfølgelig er det et problem for mig som borgmester, og vi har også bedt Revisionen og Ankestyrelsen om at tage stilling til, om den måde, vi har grebet det an på, er forkert. Og det er der noget, der tyder på, hvis der er flere eksperter, der siger det. Og så retter vi selvfølgelig ind med det samme – det er der ingen tvivl om, svarer Gert Jørgensen.

Vil beholde den særlige konto

Skal du fortsat have en repræsentationskonto?

- Ja, det vil jeg da håbe. Der kan være spørgsmål om, hvordan man konterer det, og der kommer spørgsmål til, hvordan man bevilliger det. Og der er allerede en god dialog igennem økonomiudvalget i forhold til at den praksis, skal vi måske ændre. 

- Jeg vil da foreslå, vi ændrer den, så der ikke bliver tvivl omkring de her ting igen. Men nu synes jeg, vi skal se hvad revisionen siger og anbefaler, og hvad Ankestyrelsen siger, og så retter vi os ind efter det.

Læs også
Brugte 30.000 kroner på koncerter - nu går Ankestyrelsen ind i sagen
Læs også
Brugte 30.000 kroner på koncerter - nu går Ankestyrelsen ind i sagen

I 2021 politianmeldte Sorø Kommune den daværende kommunaldirektør for at bruge kommunens kreditkort til at betale for blandt andet middage og koncertbilletter under en tur i USA. Han forlod også sin stilling. Kan du fortsætte i din stilling?

- Det går jeg da ud fra. Jeg har ikke brugt mit kreditkort her.

Afviser at være strafbart

Du har brugt en konto som er kommunal?

- Ja, det er korrekt. Og jeg mener også, jeg har haft mulighed for at gøre det. For som jeg siger, så er formålet jo en velgørenhedskoncert i Klosterkirken, hvor overskuddet går til forskellige velgørende formål. Herunder også formål i Sorø Kommune, så derfor synes jeg, det har givet god mening, at man har gjort det, svarer Gert Jørgensen.

Kommunaldirektøren betalte beløbet, han blev straffet for, tilbage. Kommer du også til at betale beløbet tilbage?

Læs også
Kritiserer borgmesters brug af konto
Læs også
Kritiserer borgmesters brug af konto

- Nej, det går jeg ikke ud fra. Det er stadigvæk min vurdering, at det her sidder indenfor skiven af, hvad vi kan støtte med et sponsorat. At det sponsorat så er udbetalt i form at billetter, og det så efterfølgende er delt ud blandt rådhusets personale, det, mener jeg stadig ikke, er forkert eller strafbart, svarer han.

På baggrund af kritikken har Sorø Kommune nu bedt kommunens revision om at vurdere, om brugen af borgmesterkontoen har været forkert. Derudover er Ankestyrelsen også gået ind i sagen. Styrelsen har bedt kommunen komme med en udtalelse til dem.  


Nyhedsoverblik