1. maj blev fejret med coronavenlig afstand og røde faner

På trods af corona blev 1. maj markeret flere steder i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var masser af taler, musik og røde faner på Gl. Torv i Skælskør.

Der var et af flere steder, hvor 1. maj, Arbejdernes Internationale Kampdag, blev markeret. 

- 1. maj er en vigtig dag. Det gælder lønmodtagernes rettigheder. Det gælder kvindernes kamp for ligeløn, sygeplejeskernes kamp for mere i løn, sociale forbedringer der skal skabes i Folketinget og lokalt, siger Thomas Clausen, der er byrådsmedlem i Slagelse Kommune for Enhedslisten.

Selvom vi skal helt tilbage til 1800-tallet, nærmere bestemt 1890, for at finde den første markering af den Internationale Kampdag i Danmark, så er der stadig masser at kæmpe for. Dengang var temaet arbejdernes krav for en 8-timers arbejdsdag, i dag er kampen en anden, men lige så vigtig.

- Selvom der er gået 130 år, er der i allerhøjeste grad brug for fagforeningerne og deres arbejde, og at arbejderne står sammen og organiserer sig i fagforeninger. Arbejdernes krav er noget, vi skal blive ved med at kæmpe for, siger Thomas Clausen, der blandt var én af talerne på Gl. Torv i Skælskør.

På Gl. Torv i Skælskør var der både taler og musik.
På Gl. Torv i Skælskør var der både taler og musik. Foto: Kristoffer Koch

Coronavenlig fejring 

I Sorø Kommune har Socialdemokratiet valgt at markere dagen på en lidt anden måde. På grund af corona bliver det ikke en fælles fejring, men derimod stille sig op seks steder i kommunen med røde faner. Christian Bjerre Høst stod ved et vejkryds i Ruds Vedby.

- Vi synes stadig, at vi skal markere dagen. Vi har så valgt, for ikke at overtræde nogen coronarestriktioner, at stå her, en enkelt fanevagt, og så gøre opmærksom på, at det er den 1. maj, - vi er her endnu, og vi kommer igen næste år, siger Christian Bjerre Høst, der er partiformand i Socialdemokratiet i Sorø.

Det er muligvis ikke lige så festligt som det plejer, men det giver stadig mulighed for at sprede budskabet, mener Christian Bjerre Høst.

- Vi taler med folk, når de går forbi, men afstanden gør det hele lidt mere besværligt. Men på den her måde kan vi stå i næsten samtlige byer i hele kommunen og lave den her manifestation, siger Christian Bjerre Høst.

1. maj i år er faktisk noget ganske særligt for Socialdemokratiet. Ikke på grund af corona, men fordi det er 150 år siden, at Louis Pio stiftede den bevægelse, der senere blev til Socialdemokratiet. 

- Der var kimen til partiet, der blev lagt der. Vi fejrer det i løbet af sommeren, og så kulminerer det så den 15. september, siger Christian Bjerre Høst.

Holbæk-borgmester som vært på live-show

Socialdemokratiet markerede dog ikke kun dagen i Sorø Kommune. Partiet lavede en time lang live-sending på Facebook, hvor borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), var vært.

Heino Knudsen, formand for Region Sjælland, har lavet en seks minutters lang tale, han har lagt op på YouTube og Facebook.

- 'At skabe lykke for andre, er lykken i livet'. Det er Staunings ord. Og selvom Stauning nu ville have været 147 år, så er de her ord mere aktuelle end nogensinde før. Staunings ord er for mig hele essensen af vores velfærdssamfund. Velfærdssamfundet er nemlig noget, vi giver til hinanden, siger Heino Knudsen i sin tale.