Et år efter coronasmitten kæmper Camilla stadig med træthed og hovedpine

Camilla Olsen blev smittet og syg af coronavirus i maj sidste år. Hun er stadig udmattet og træt, får hovedpine og er følsom overfor støj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Camilla Olsen bor i en murermestervilla i udkanten af Fensmark nordøst for Næstved. I stuen står den lysegrå sofa med de farvestrålende puder tæt op af vinduet. Her kan hun ligge og kigge ud på træerne og himlen.

Hendes corona-hjørne, kalder hun det.

quote Jeg er så træt og udmattet, at det kan være svært at være noget for mine drenge

Camilla Olsen, Fensmark

- Det var her, jeg lå, da jeg blev syg, og det er her, jeg ligger og hviler mig, når jeg kommer hjem fra arbejde og tager mig en lur, siger Camilla Olsen.

- Nogle gange bliver jeg nødt til at sove rigtig længe. Andre gange kan jeg nøjes med en lille lur. Det er det værste ved det her. At jeg er så træt og udmattet, at det kan være svært at være noget for mine drenge, fortæller hun.

Camilla Olsen har haft senfølger efter covid-19 i næsten et år. Hun blev smittet sidste år i maj. Da hun var fri af feberen og begyndte at arbejde igen, tænkte hun i første omgang ikke over, at hun var plaget af voldsom træthed.

Derfor startede Camilla Olsen ganske ubekymret igen som lærer på Lille Næstved Skole i Næstved by. Men efter noget tid mærkede hun, at noget var galt. 

- Der er altid meget op til afslutningen af et skoleår. Så det sker tit, at man er træt op til sommerferien. Men jeg syntes, at jeg var meget, meget træt, og jeg tog fat i min læge og spurgte, om jeg kunne få taget nogle blodprøver, for der måtte være noget vitamin, jeg manglede, siden jeg er så træt.

Camilla Olsen er en af de patienter, der er blevet henvist til Region Sjællands senfølgeklink. Nu er hun blevet henvist til Næstved Sundhedscenter, og der lagt et program, hvor hun skal træne to gange om ugen for at genopbygge sin styrke og kondition.
Camilla Olsen er en af de patienter, der er blevet henvist til Region Sjællands senfølgeklink. Nu er hun blevet henvist til Næstved Sundhedscenter, og der lagt et program, hvor hun skal træne to gange om ugen for at genopbygge sin styrke og kondition. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Camilla Olsen manglede ikke vitaminer, og hun led stadig af træthed, hovedpine og støjfølsomhed, da hun begyndte på arbejde igen efter sommerferien. Symptomerne døjer hun stadig med nu næsten et år efter sin sygdom.

- Jeg bliver nødt til at være på arbejde, og det har jeg været hele tiden. Min 1. klasse er informeret om, at når jeg beder om ro, så er det rigtig vigtigt, og de er supersøde til at lytte. Men det kan være hårdt de dage, hvor jeg har undervisning seks lektioner, hvor der er lyd og larm omkring mig hele dagen. 

Derfor var det nærmest en lettelse, da hun blev hjemsendt i forbindelse med nedlukningen omkring årsskiftet.

- Det var faktisk rigtig dejligt, da vi var hjemme i januar måned, hvor jeg skulle undervise hjemmefra. For der havde jeg ikke al den lyd omkring mig. Der er jo uro omkring én, når man er på en skole. Når man går på gangene, eller man er på lærerværelset, så er der snak omkring én hele tiden, fortæller hun.

Usikre tal på senfølger

Det er endnu svært at sætte tal på hvor mange, der rammes af senfølger. Det skyldes blandt andet, at der er tale om en ny sygdom, og fordi det afhænger af, hvornår i forløbet, man spørger. Tallene er derfor usikre, men udenlandske studier viser, at mellem fem og ti procent stadig har senfølger tre måneder efter sygdommen.

Ved årsskiftet blev der oprettet senfølgeklinikker for de patienter, der har alvorlige forløb efter at have været smittet med covid-19. Siden er der blevet henvist knap 300 patienter til undersøgelse for senfølger i Region Sjælland.
Ved årsskiftet blev der oprettet senfølgeklinikker for de patienter, der har alvorlige forløb efter at have været smittet med covid-19. Siden er der blevet henvist knap 300 patienter til undersøgelse for senfølger i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Omkring årsskiftet hørte Camilla Olsen, at alle regioner i Danmark nu skulle oprette senfølgeklinikker for de patienter, der har alvorlige forløb efter at have været smittet med covid-19. Hun kontaktede derfor igen sin praktiserende læge, der henviste hende til undersøgelse i senfølgeklinikken.

- Jeg har en rigtig god læge og har haft fat i ham rigtig mange gange. Han må indimellem have tænkt ”åh nej, hvad skal jeg nu sige til hende, hvad skal jeg dog finde på”, fortæller hun.

quote Det var rigtig rart at komme et sted hen, hvor man tænkte, at her har de specialiseret sig i det her

Camilla Olsen, Fensmark

I slutningen af marts blev hun så indkaldt til undersøgelse på Infektionsmedicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

- Det var rigtig rart at komme et sted hen, hvor man tænkte, at her har de specialiseret sig i det her, og jeg fik fortalt min historie, fortæller Camilla Olsen.

Det var dog også vigtigt for hendes læge, at hun forstod, at der ikke er en pille, hun kunne få, der kunne få senfølgerne til at fordufte. I stedet var beskeden, at lægerne prøver sig frem.

Vi ser unge mennesker mellem 30 og 65 år, som typisk arbejder og har en hverdag, der plejer at hænge sammen, fortæller Christian Brandt, overlæge på infektionsmedicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
Vi ser unge mennesker mellem 30 og 65 år, som typisk arbejder og har en hverdag, der plejer at hænge sammen, fortæller Christian Brandt, overlæge på infektionsmedicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På infektionsmedicinsk Afdeling undersøger overlæge Christian Brandt de patienter, der døjer med alvorlige senfølger. Det tæller blandt andet åndedrætsbesvær, hjertebesvær, udmattelse, træthed, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvære, og tab af smags- og lugtesansen. For Christian Brandt er det især bemærkelsesværdigt, at det er en helt ny gruppe patienter, han møder.

- Nu har vi en sygdom, som også har ramt de unge mennesker i samfundet, og vi har ikke haft så stort fokus på det, som vi har haft på de ældre patienter, som har en masse sygdom med i bagagen og hvor der har været mange indlagte, siger han og uddyber:

quote De har ikke tid til at tage sig af familien længere, så hverdagen er revet fra hinanden

Christian Brandt, overlæge, Sjællands Universitetshospital

- Det er unge mennesker mellem 30 og 65 år, som typisk arbejder og har en hverdag, der plejer at hænge sammen med børn og fuldtidsjob, indkøb, selskabelighed, fester og venner, og som lige pludselig ikke hænger sammen længere.

- De kan passe deres arbejde, og så kommer de hjem og er udmattede og skal hvile. De har ikke tid til at tage sig af familien længere, så hverdagen er revet fra hinanden, fortæller han.

Udelukker anden sygdom

Ved undersøgelsen kigger lægerne på røntgenbilleder af hjerte og lunger og tager en samtale med patienten.

- Det vigtigste er at finde ud af, om det er senfølger efter covid-19, patienten har, og at vi får afklaret, om der er andre sygdomme, som kan være årsag til, at man er træt og udmattet. Altså om der er sygdom, som har gemt sig under dække af corona, siger Christian Brandt.

Bue Fogh Jovik, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, koordinerer Region Sjællands senfølgeklinik.
Bue Fogh Jovik, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, koordinerer Region Sjællands senfølgeklinik. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I Region Sjælland er der ikke oprettet en specifik senfølgeklinik på ét fysisk sted i regionen. Patienterne bliver i stedet sendt ud på de afdelinger på regionens sygehuse, der ligger tættest på deres bopæl, og som har speciale i netop deres sygdom. Bue Fogh Jovik, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, koordinerer det hele:

- Vi syntes, det gav mere mening for patienterne at indrette det på den måde, sådan at de ikke alle sammen skulle tage til et sted centralt i regionen, og nogen måske skulle køre langt. Så vi prøvede at kigge på, om vi kunne lave noget, der var lidt tættere på og, og vi så også på, at de bliver set af de rigtige læger.

- Princippet i det er, at vi sender patienterne direkte til specialisterne, som samtidig har den opgave, at de skal tage sig af hele patienten, så de ikke kun fokuserer på eksempelvis lungesymptomerne, men også taler med patienten om resten, fortæller Bue Fogh Juvik.

Specialister taler sammen på tværs

Patienterne har ofte flere forskellige senfølger, og for at sikre, at alle symptomer bliver undersøgt, bliver der holdt tværfaglige konferencer, hvor patienterne drøftes.

På de virtuelle konferencer, hvis de har behov for det, drøfte konkrete patienters situation med de andre læger, i stedet for at de skal ringe rundt til hvert enkelt speciale.

Siden senfølgeklinikken blev oprettet, er der i Region Sjælland henvist 272 patienter til behandling for COVID-19 senfølger. 

Patienter, der er blevet henvist til Region Sjælland siden årsskiftet er blevet henvist til disse specialer: 

Ifølge Christian Brandt er det muligt for patienterne at få deres hverdag til at hænge sammen igen. Men det kræver tålmodighed og tid, og så har det vist sig, at fysisk træning kan være vejen frem.

- Vi henviser til de kommunale genoptræningsprogrammer, hvor der er fysisk træning, og hvor man også taler om, hvordan man skal forvalte sin energi. Hvis man har en begrænset mængde energi, så skal man fordele det i løbet af dagen og bruge det på den rigtige måde.

Det betyder også, at nogle patienter skal lære at acceptere, at de til at starte med ikke kan det samme, som de før kunne. 

- Hvis man er vant til at lave en utrolig mange aktiviteter, så skal man fravælge nogen af dem og nå en accept af, at man ikke skal presse sig selv for at nå alle de ting, man gjorde, før man blev syg, siger han. 

- Man skal acceptere, at det tager noget tid, før man kommer tilbage i gear. For hvis man bliver ved med at ville op og lave præcis det samme, så stresser man sig selv, og så får man en stressoverbygning oveni, at man faktisk har nogle følger efter en infektionssygdom, siger Christian Brandt.

Maria Guld Rosenberg er fysioterapeut på Næstved Sundhedscenter.
Maria Guld Rosenberg er fysioterapeut på Næstved Sundhedscenter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

For Camilla Olsen er der nu lagt en plan. Hun skal til maj og juni til to undersøgelser på lungemedicinsk afdeling på Næstved Sygehus for at få målt sin lungekapacitet, og så er hun blevet henvist til genoptræning på Næstved Sundhedscenter, hvor hun netop er begyndt at træne to gange om ugen:

Det er rigtig godt, det er noget, jeg skal. Jeg skal afsted til træning to gange om ugen klokken syv om morgenen. Det er rigtig godt for mig, for jeg kan rigtig hurtig blive enig med mig selv om at det er bedst at tage en tur på sofaen. Jeg er også begyndt at gå nogle rigtig lange ture, -i starten kunne jeg kun gå rundt om min egen vej, fortæller hun.

Bliver hurtigt trætte og forpustede

På Næstved Sundhedscenter, hvor der både er fysio- og ergoterapeuter, har de hidtil mødt tidligere covid-19 patienter, der er udskrevet fra sygehusene. Men det er nyt, at der kommer borgere, der ikke har været indlagt, og som har haft senfølger i lang tid:

- Mange oplever, at de bliver hurtigere trætte og forpustede. Det er individuelt for dem, der kommer. Det er helt ny grund, og vi lægger stenene, mens vi træder dem. Men vi tager udgangspunkt i den enkeltes behov, og vi starter altid med at tage en snak med borgeren og finder ud af, hvor vedkommende er nu, og hvor vedkommende været før covid 19, siger Maria Guld Rosenberg, der er fysioterapeut på Næstved Sundhedscenter.

Camilla Olsen er netop blevet henvist til genoptræning på Næstved Sundhedscenter, hun træner om morgenen to gange om ugen.
Camilla Olsen er netop blevet henvist til genoptræning på Næstved Sundhedscenter, hun træner om morgenen to gange om ugen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Træningen består af konditions- og styrketræning. 

- Vi sætter nogle realistiske mål. Lige nu er det sådan, at Camilla lige er startet, så vi ser på, hvor hårdt vi kan køre på uden, at det giver bagslag og man bliver for træt bagefter. Vi er ved at finde niveauet, fortæller Maria Guld Rosenberg.

quote Der er ikke nogen, der kan se, at jeg er syg. Så jeg tager en facade på

Camilla Olsen, Fensmark

Camilla Olsen er glad for, at hun nu er i gang med undersøgelser, og at der er lagt en plan. Nu håber hun på snart at slippe af med senfølgerne og få sit aktive liv tilbage med overskud til både job og hendes familie.

- Der er gode og dårlige dage, og på de gode dage giver jeg den fuld gas og passer på at det ikke bliver for meget. Det er svært at finde et leje, og jeg har svært med, at jeg er træt og har behov for hvile. Der er ikke nogen, der kan se, at jeg er syg. Så jeg tager en facade på, særligt når jeg er på arbejde, og bider det i mig. Men solen og lyset gør meget. Det er nemmere for mig nu, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til træningen, siger Camilla Olsen.


Nyhedsoverblik