¨

Efter dom i fatal MDMA-sag: Frivillige kæmper for at gøre det sejt at sige nej til stoffer

02:24

Selvom der for nogen blev sat et punktum i sagen i dag, så er den først lige begyndt for andre. I Dianalund er den nystartede forening "Sejt At Sige Nej" nemlig i fuld gang med at samle midler til deres kampagner. Budskabet om at sige nej til stoffer skal ud til hele landet. Video: TV ØST

I Dianalund kæmper frivillige fortsat med at udbrede budskabet om, at det skal være sejt at sige nej til stoffer.

Onsdag blev en 18-årig mand dømt for uagtsomt manddrab efter at have givet den 16-årige Marcus Christensen fra Dianalund MDMA i en sodavand, som han døde af i oktober i år.

Selvom der for nogen blev sat et punktum i sagen om MDMA-dødsfaldet i Dianalund, så er den først lige begyndt for andre.

I den sjællandske stationsby er den nystartede forening Sejt At Sige Nej nemlig i fuld gang med at samle midler til deres kampagner.

Nogen tager stoffer, fordi de bare vil væk fra livet. Og når vi er der, så skal vi altså gøre noget

Katja Kondas, Sejt At Sige Nej

Budskabet om at sige nej til stoffer skal ud til hele landet. Det forklarer en af foreningens initiativtagere, Katja Kondas.

- Vi har gjort os en del erfaringer og talt med en del unge. Der er virkelig brug for, at vi gør en indsats. Det er jo ikke noget nyt, at der er stoffer i i ungemiljøerne, så vi skal til at tænke ud af boksen, hvis vi skal gøre noget radikalt anderledes for at komme det her problem til livs, siger hun.

HVAD ER MDMA?

 • MDMA er også kendt som Ecstasy og er et amfetamin-lignende stof.
   
 • Virkningerne indtræder gradvis efter 30 minutter og rusen varer typisk fire til seks timer.
   
 • Men MDMA kan have alvorlige bivirkninger og dette stof, som er i omløb, er særdeles stærkt.
   
 • Det er solgt som krystaller og sniffes.

 

Kilde: Politiet og Sundhed.dk

Se mere

Katja Kondas og Mai Andersen mødes i Dianalund Borgerhus. Her er de ved at forberede et møde i foreningen Sejt at sige nej, hvor de samles her til aften.

Bevægelsen blev startet kort efter, at Marcus Christensen mistede livet til MDMA natten til lørdag den 27. oktober. Siden har flere lokale meldt sig for at støtte op om kampen mod stofferne.

Vil ændre holdningen til stoffer

Foreningen vil skabe en radikal ændring i holdningen til stoffer, som skal komme fra de unge selv. Derfor har de også engageret en gruppe unge i arbejdet, forklarer Katja Kondas.

- De unge kommer selv med konkrete eksempler på, hvor de har haft oplevelsen af, at det har været svært, følt sig ensomme, manglende opbakning. De har også følt et pres - både til at tage stofferne, men også pres fra alle de ting, som de føler, de skal leve op til generelt i samfundet med uddannelse, siger hun og tilføjer:  

- Nogen tager stoffer, fordi de bare vil væk fra livet. Og når vi er der, så skal vi altså gøre noget.

Men ifølge foreningen vil de også have fokus på de voksne.

MDMA'S EFFEKT OG BIVIRKNINGER

 • MDMA er ecstasy. Bogstaverne MDMA er en forkortelse for den kemiske betegnelse 3,4-methylendioxy-N-methylamfetamin.
   
 • Stoffet kaldes også "Molly", "Emma", "Kix", "E", "Cloud 9" og "XTC".
   
 • Det er et kunstigt stof, som i 1898 blev fremstillet for at dæmpe appetitten. Stoffet blev først for alvor populært i Danmark i 1990'erne.
   
 • Det stimulerer hjernen og gør brugeren vågen og mere aktiv. Mange oplever, at MDMA positivt påvirker sociale egenskaber, humør og evnen til at nyde musik. Eksempelvis kan man blive mere kærlig over for både dem, man kender, og fremmede.
   
 • Rusen varer mellem halvanden og fem timer. Den indtræffer en halv til halvanden time efter indtagelse, alt efter hvor meget man har taget.
   
 • Mange oplever i dagene efter indtagelse af stoffet nedtrykthed, fordi hjernen producerer mindre af stoffet serotonin, der forbindes med lykke og tilfredshed.
   
 • MDMA hæmmer ens dømmekraft samt de dele af hjernen, som regulerer søvn, sult og tørst.
   
 • Ved overdosis kan man opleve ubehagelige synshallucinationer.
   
 • Stoffet kan hæve kropstemperaturen, få hjertet til at slå hurtigere og forstørre pupiller.
   
 • På grund af den højere kropstemperatur og et højere energiniveau er der en risiko for, at brugere dehydrerer eller får hedeslag.
   
 • Hedeslag er den primære dødsårsag efter indtagelse af ecstasy.
   
 • MDMA hører til blandt de mest udbredte ulovlige stoffer, der findes.
   
 • Det bliver ofte solgt i tabletform med symboler eller motiver på - eksempelvis med bogstavet "E" eller et dødningehoved.

 

Kilde: Ritzau / Netstof.dk

Se mere

Det ved Mai Andersen, er vigtigt. Både hun og et af hendes børn har haft et stofmisbrug.

- Jeg ved i hvert fald, det er svært for os at få vækket forældrene. Det er der, hovedpunktet ligger. Jeg har også sovet i timen til at starte med. Det kræver et spark bagi, før man vågner op, siger hun.

Kendte ambassadører skal ubdrede budskabet

Sejt at sige nej har fået kendte ambassadører som Peter Mygind og politikeren Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti til at dele deres budskaber med omverden.

Nu gælder det om at få flere penge i kassen ved hjælp af sponsorer, fonde og donationer. Foreningen og budskabet skal ud til hele Danmark, understreger Katja Kondas.

- Lokalt kender de osog støtter os og vi står sammen som by. Vi vil gerne ud regionalt og nationalt, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App