Det er ikke tilfældigt, at Biblen taler om en kamp. Kampen mod det onde. Kampen for det gode
Sådan lød det da Bo Breuning Depner prædikede til gudstjenesten i Tersløse Kirke ved Dianalund.
I kirken ved Dianalund var veteraner, soldater og pårørende inviteret til veterantræf for at fejre den nationale flagdag.
Den 5. september er det nemlig den officielle flagdag for Danmarks udsendte, hvor vi hædrer de personer, der har været sendt ud på mission fra Danmark - både som for eksempel soldater, politifolk eller sundhedspersonale.
Over hele landet bliver flagdagen markeret med forskellige arrangementer for at anerkende veteraners indsats.
VIDEO: I Tersløse Kirke ved Dianalund blev der holdt gudstjeneste for veteraner, soldater og pårørende. Artiklen fortsætter under videoen.
Meget udansk
Det med, at vi som soldater skulle fremhæves særligt, er meget udansk, så det skulle jeg lige vænne mig til, men det vokset på mig
Brian Lundberg Kristensen, som er kaptajn ved Hærens Officersskole, var til at starte med ikke begejstret for flagdagen.
- Det er ret udansk at tage nogle og putte dem op på en piedestal og fejre, som dagen jo er tiltænkt til. For vi har jo taget et aktivt valg om at blive soldater, siger Brian Lundberg Kristensen.
Artiklen forsætter under billedet.
Derfor skulle det lige vokse på ham, at han som soldat skulle hædres en gang om året.
- Det med, at vi som soldater skulle fremhæves særligt, er meget udansk. Så det skulle jeg lige vænne mig til. Men det er vokset på mig. Og i dag sætter jeg utrolig stor pris på, at et samlet Danmark rent faktisk gør det for os, fortæller han til TV2 ØST.
Også Hans Erik Bonde, der er veteran og har været udsendt i Cypern og Bosnien, er glad for, at flagdagen kan samle venner og bekendte.
- For mig betyder den meget. Vi kan komme ud at møde gamle kammerater og på den måde, med lidt fred i sind, tænke tilbage på gamle dage, siger han.
Heste og soldater
I Slagelse har de også stablet et arrangement på benene, hvor Rådhuspladsen blev fyldt med soldater fra Gardehusarkasernen og deres heste.
Soldaterne marcherede gennem byen fra Sct. Mikkels Kirke til Rådhuspladsen, hvor de stillede op til parade.
Artiklen fortsætter under billederne.
Der blev til arrangementet afholdt taler af borgmester John Dyrby Paulsen (S) og kommunaldirektør Frank E. Andersen. Også regimentschef Jens Ole Rossen-Jørgensen talte:
- Danmarks officielle flagdag er til ære for nuværende og tidligere udsendte i internationale missioner. Flagdagen her i tiåret er en lidt særlig fest dag her i Slagelse, det er nemlig kun anden gang siden flagdagens indstiftelse, at Gardehusarregimentets hesteeskadron på dagen, sagde Jens Ole Rossen-Jørgensen i sin tale på Rådhuspladsen.
Efter talerne var der musik og mad til de fremmødte på Rådhuspladsen.