Ingen forslag fra minkforespørgsel vedtaget i Folketinget

Under hasteforespørgslen om mink i Folketinget onsdag blev krævet alt fra undersøgelse til regeringens afgang. Men intet kom torsdag igennem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag blev statsministeren i over to timer grillet om regeringens håndtering af minksagen i to timer i Folketinget. Det medførte flere forslag fra partier i Folketinget til, at Folketinget skulle kræve alt fra en advokatundersøgelse til regeringens afgang.

Lidet overraskende blev ingen af forslagene torsdag vedtaget i Folketinget, da der endnu ikke er enighed om, hvordan en eventuel undersøgelse skal forløbe. Blå blok over en bred kam ønsker en fuldtonet kommissionsundersøgelse. De Radikale en nyopfunden parlamentarisk undersøgelse og SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten til start en advokatundersøgelse.

Et meget blødt forslag fremsat af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der blot lagde op til en uvildig undersøgelse – sandsynligvis i form af en advokatundersøgelsen – blev stemt ned af en samlet blå blok og De Radikale.

De Radikale støttede ikkke blå bloks forslag

Blå blok havde stillet forslag om, at Folketinget skulle kræve en decideret undersøgelseskommission.

Demonstration for grundloven
Læs også
Opsigtsvækkende traktordemonstration hylder grundloven i hovedstaden
Demonstration for grundloven
Læs også
Opsigtsvækkende traktordemonstration hylder grundloven i hovedstaden

- Folketinget konstaterer, at regeringens håndtering af minkskandalen har været dybt problematisk, samt at der er uklarhed om regeringens interne beslutningsprocesser, som førte til den ulovlige ordre om aflivning af raske mink.

- Folketinget pålægger regeringen i samarbejde med Folketinget at udarbejde et kommissorium for en hurtig arbejdende undersøgelseskommission af hele forløbet, lød det.

quote Regeringen nedbryder med sine lovbrud tilliden til folkestyret

Pernille Vermund ((Nye Borgerlige)

Det kunne De Radikale dog ikke støtte, og derfor faldt det forslag. De Radikale havde stillet deres eget forslag om, at der skal laves en helt ny form for parlamentarisk undersøgelse. Det forslag stemte dog kun De Radikale selv for, og dermed faldt det med et brag.

Artiklen fortsætter under videoen.

Op mod 500 traktorer kørte lørdag gennem København for at demonstrere mod den omdiskuterede aflivning af landets minkbesætning. Flere af traktorerne tog turen fra TV2 ØST's sendeområde.

Partierne forhandler igen den 9. december

Sidst havde Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen sendt en sand bandbulle af et beslutningsforslag i salen:

- Folketinget udtrykker mistillid til regeringen. Regeringen har brudt loven. Regeringen fortsætter lovbruddet, efter at det er blevet offentligt kendt.

- Regeringen nedbryder med sine lovbrud tilliden til folkestyret. Folketinget pålægger derfor statsministeren at udskrive folketingsvalg og regeringen til at gå af. Tilliden til folkestyret må genoprettes, lød det.

For det forslag stemte Dansk Folkeparti, De Konservative, Nye Borgerlige selv og Liberal Alliance. Men da alle andre stemte imod faldt det også.

Det var ventet, at der ikke ville være enighed torsdag. Partierne mødes igen den 9. december for at forhandle, hvilken form for undersøgelse der skal sættes i gang.


Nyhedsoverblik