Vanvidsbilister taget med høj fart i byzone - får konfiskeret bilerne

To mænd fra Slagelse kørte mere end dobbelt for stærkt i en byzone, da politiet lavede trafikkontrol. Det er vanvidskørsel og koster dem deres biler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 18-årig og en 34-årig mand, begge fra Slagelse, kan vinke farvel til deres biler.

Onsdag kom de bragende med henholdsvis 114 og 119 kilometer i timen på Valbyvej i Slagelse, hvor hastighedsgrænsen er 50 kilometer i timen. Og det gik ikke ubemærket hen, for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi foretog en trafikkontrol på strækningen.

- Kontrollen kom i stand på baggrund af en borgerhenvendelse. Så vi kørte derop med to betjente for at se, om der var hold i noget af det, borgeren beskrev. Og der var da i hvert fald noget om snakken, siger politikommissær Søren Skotte.

Politiet var til stede mellem ved Valbyvej mellem klokken 18 og 21. Foruden de to tilfælde af vanvidskørsel blev seks personer sigtet for at køre så hurtigt, at det giver et klip i kørekortet, en blev sigtet for kørsel uden førerret og en for at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Det var her på Valbyvej i Slagelse efter byskiltene, der markerer maksimal hastighed på 50 kilometer i timen, at de to mænd blev taget i at køre over 100 km/t.

Et godt redskab

I slutningen af sidste år indgik alle Folketingets partier på nær Alternativet og Liberal Alliance en aftale om at skærpe straffen for såkaldt vanvidskørsel, der i loven blandt andet gør sig gældende, hvis man kører dobbelt så hurtigt som det tilladte eller kører med en promille på mere end 2,00.

Den nye lov giver politiet mulighed for at konfiskere køretøjet ved vanvidskørsel, uanset om føreren er ejer af bilen eller ej.

- Det er jo et fantastisk godt redskab, vi har fået, så vi netop får fat i de her rigtig voldsomme hastigheder. Så kan man håbe, at det også forplanter sig lidt i området, at vi har taget to biler, så man efterfølgende kører ordenligt, siger Søren Skotte.

Loven trådte i kraft den 31. marts i år, og på den første måned blev 54 køretøjer konfiskeret landet over. Hos Midt- og Vestsjællands Politi var der fem tilfælde af vanvidsbilister den første måned, og hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var der seks tilfælde – og nu altså to mere.

- Når nu det har været i pressen, og det har været ude i noget tid efterhånden, så kommer det faktisk lidt bag på mig, at vi på relativt kort tid kan tage to biler med fra samme sted, for det vil jo ikke være det eneste sted, det sker, lyder det fra Søren Skotte.

Definition af vanvidsbilisme:

Kørte påvirket fra Greve til Slagelse

Så sent som tirsdag aften havde Midt- og Vestsjællands Politi også en sag om vanvidskørsel, da en 22-årig mand fra Slagelse stak af fra politiet i bil i påvirket tilstand.

Bekymrede borgere så to spirituspåvirkede mænd køre fra Karlslunde Rasteplads i Greve i bil og ringede til politiet. Bilen blev efterlyst på politiradioen, og flere patruljer forsøgte at finde frem til den. En færdselspatrulje fik øje på den mindre personbil, som kørte ad Vestmotorvejen mod vest, hvor den kørte fra ved Tuelsø Rasteplads ved Sorø.

Betjenten tog kontakt til føreren, som var tydeligt påvirket af spiritus, men han trykkede i det samme speederen i bund og kørte igen ud på motorvejen i høj fart væk fra politiet. I sin flugt fra politiet begik føreren flere overtrædelser af færdselsloven, og på en strækning med højst 60 kilometer i timen tilladt blev bilisten målt til at køre i gennemsnit 127 kilometer i timen.

Det lykkedes politiet at standse bilen på Holbækvej i Slagelse, hvor manden så stak af til fods. Han blev dog senere anholdt ved sit hjem i Slagelse og blev sigtet for det meget omfattende antal overtrædelser af færdselsloven, herunder både narko- og spirituskørsel. Og så blev bilen konfiskeret.

- Man må bare sige, om du er påvirket af stoffer eller påvirket af spiritus, så er det bare møghamrende farligt, siger Søren Skotte.

Politiet ransagede bilen, hvor der blev fundet et femcifret kontantbeløb og en større mængde pølsemandposer, som politiet ofte ser i forbindelse med narkosalg. Manden er efterfølgende blevet varetægtsfængslet indtil den 27. maj.

I sagen søger politiet vidner, som har bemærket eller måske endda har været udsat for fare i forbindelse med den hasarderet kørsel tirsdag aften. Politiet kan kontaktes på telefon 1-1-4 med oplysninger i sagen.