Over 10 personer sigtet for vanvidskørsel efter en måned med ny lov: - Det er skrækkeligt

Efter knap en måned med ny lov mod vanvidsbilisme, har politiet konfiskeret 54 biler på landsplan. To nye sager ryster et lokalsamfund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg sad på bænken foran Bangs Have og kunne høre udrykning, der flyttede sig rundt i byen. Der var fart på. Ingen tvivl om det. Det kunne man høre.

- Pludselig lød der et brag, som når to biler støder sammen, og så løb jeg ned for at se, om der var noget, jeg kunne hjælpe med. Men der holdt tre patruljebiler, så jeg tænkte, at der var styr på det, siger Danny Johansen fra Maribo.

TV2 ØST har talt med flere borgere i Maribo, som så lidt af tirsdag aftens opsigtsvækkende hændelse. Her endte en biljagt med, at politiet måtte påkøre en bilist ved Maribo på Lolland, da chaufføren ikke ville standse. 

quote Der har jo lige været den ulykke med den 11-årige pige forleden, og så kører de sådan her

Flemming Børgesen, Maribo

Flere nåede kun lige at se blå blink og høre sirenerne og det, de tolkede som biler i høj fart. Bag rattet sad en påvirket 21-årig mand, som nu er varetægtsfængslet og sigtet for diverse overtrædelser af den nye lov om vanvidsbilisme.

- Det er skrækkeligt. Der har jo lige været den ulykke med den 11-årige pige forleden, og så kører de sådan her. Det er frygteligt, siger Flemming Børgesen.

Han refererer til den ulykke, der fandt sted fredag aften, hvor en 11-årig pige døde af sine kvæstelser, efter hun blev påkørt af en flugtbilist i Hunseby ved Maribo.

Artiklen fortsætter under videoen.

Der blev lagt blomster ud ved stedet, hvor den 11-årige pige mistede livet.

Borger: - Der bliver kørt rigtig stærkt her

Jennifer Alstrøm nåede lige at se de blå blink fra tirsdag aftens biljagt. Det er langt fra første gang, at der bliver kørt stærkt på den lille vej, der munder ud i skovområdet ved restauranten Bangs Have.

- Der bliver kørt rigtig hurtigt her, så jeg tænkte bare, at nu havde de endelig fået fat i en af dem. Man må køre 50 kilometer i timen på vejen her, men der kan godt blive kørt 100 kilometer i timen her nogle gange, og jeg tænker da tit på, om jeg nu kommer ud til et sidespejl, der er kørt af, fordi vi jo parkerer her på vejen, siger hun.

Foruden de to hændelser med vanvidsbilisme på Lolland, var der også en epsiode i Gørlev den 21. april, hvor en 25-årig mand efterfølgende blev varetægtsfængslet for vanvidskørsel.

Læs også
Efter frontalt sammenstød - 25-årig mand varetægtsfængslet for vanvidskørsel
Læs også
Efter frontalt sammenstød - 25-årig mand varetægtsfængslet for vanvidskørsel

På ulykkesstedet vurderede politiet, at den 25-årige mand var påvirket af alkohol og stoffer. En efterfølgende alkoholtest bekræftede endvidere, at promillen var over det tilladte. Manden havde desuden ikke et kørekort, da han flere gange har kørt bil og overtrådt færdselsloven.

Den 25-årige mand blev derfor sigtet for vanvidskørsel, da han er mistænkt for at have kørt for hurtigt i påvirket tilstand, have bragt andre i fare ved at overhale hasarderet, og dermed have forårsaget et uheld.

Billede fra den 21. april i Gørlev, hvor en 25-årig mand er blevet varetægtsfænget - sigtet for vanvidskørsel.
Billede fra den 21. april i Gørlev, hvor en 25-årig mand er blevet varetægtsfænget - sigtet for vanvidskørsel. Foto: Jens Nielsen TV Kalundborg

54 biler konfiskeret på en måned

Det er kun knap en måned siden, at en ny lov, der skal skærpe indsatsen mod vanvidskørsel, trådte i kraft den 31. marts.

Siden da har politiet på landsplan taget 54 bilister med så høj fart eller promille, at de på stedet har fået deres bil beslaglagt. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har der været seks tilfælde af vanvidsbilister siden 31. marts og hos Midt- og Vestsjællands Politi har der været fem tilfælde.

Definition af vanvidsbilisme:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.).

  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.).

  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1).

  • Særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens § 118, stk. 10).

  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km i timen.

  • Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller der over.

  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.


Kilde: Transportministeriet

Transportminister: - Det ser ret dramatisk ud

Det store antal beslaglæggelser kommer bag på både eksperter og transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Det ser ret dramatisk ud. 

- Og det vidner om, at der er nogen, som overhovedet ikke har forstået, at der er nogle konsekvenser, som nu falder prompte, når man kører så stærkt. Det viser, at det har været bydende nødvendigt at få lavet loven om, siger Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten med henvisning til at færdselsloven blev ændret med virkning fra 31. marts i år, så politiet nu blandt andet kan beslaglægge biler fra vanvidsbilister – også hvis de ikke selv ejer bilen.

quote Det er nogle overraskende høje tal, og det er også nogle foruroligende tal

Mogens Kjærgaard Møller, direktør i Rådet for Sikker Trafik

I Rådet for Sikker Trafik er direktør Mogens Kjærgaard Møller også overrasket over antallet af beslaglæggelser:

- Det er nogle overraskende høje tal, og det er også nogle foruroligende tal. Der har været rigtig meget fokus på de her sager om vanvidsbilisme. Det er noget, man slår hårdt ned på, så jeg er meget overrasket over, at vi har set så kraftig et antal af sager, og at de er blevet ved, også efter at ordningen er blevet indført, siger han til TV2 ØST.

Borgerforslag imod konfiskering af køretøj

En del af den nye lov er, at politiet kan beslaglægge det køretøj, som er brugt til vanvidskørslen, også selv om det ejes af en anden end føreren – for eksempel en forælder, kæreste eller et leasingfirma.

Senere skal en domstol afgøre, om bilen permanent skal konfiskeres, da der er enkelte undtagelser i loven.

- Der er ingen tvivl om, at netop det forhold, at man tager folks biler, det gør, at vi får dem væk fra vejene, hvor de kører med store hastigheder, det bliver ikke tilfældet fremadrettet. Problemet er selvfølgelig konfiskering af tredjemands biler, men det får vi lejlighed til at få prøvet ved domstolene, mener direktøren fra Rådet for Sikker Trafik.

Men netop den del af den nye lovændring har mødt modstand fra flere borgere.

11.505 har skrevet under på et borgerforslag, der skal fjerne muligheden for beslaglæggelse/konfiskering af køretøjer ved lovovertrædelser som straf i forhold til paragraf 133a.

FAKTA:

Følgende overtrædelser betragtes som vanvidskørsel:

- Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
- Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
- Særlig hensynsløs kørsel
- Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel over 100 km i timen
- Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover
- Spirituskørsel med en promille over 2,00

 
Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter straffeloven – i kraft 1. marts 2021
• Strafniveauet skærpes med 50 % for forsætligt at volde fare for andres liv eller førlighed i forbindelse med færdselslovsovertrædelser.
• Strafniveauet skærpes med 50 % for flugtbilisme.
• Strafniveauet for chikanøs kørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Chikane kørsel vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.

 
Udvalgte strafskærpelser for vanvidskørsel efter færdselsloven – i kraft 31. marts 2021
• Kap- og væddeløbskørsel er skærpet fra bøde til fængsel. Kap- og væddeløbskørsel vil som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af førerretten i minimum 3 år efter færdselsloven.
• Skærpelse af straffen til fængsel for de groveste hastighedsforseelser,
- dvs. hvor hastigheden er 200 km i timen eller derover, eller
- mere end 100 pct. for hurtigt, hvis hastigheden er mere end 100 km i timen.
Overtrædelserne vil desuden som udgangspunkt medføre ubetinget frakendelse af
førerretten i minimum 3 år.