Synsmand idømt fængsel og millionbøde for svindel og kloning af biler

En synsmand er af Retten i Næstved kendt skyldig i kloning af biler, svindel med registreringsafgifter og dokumentfalsk for 2,5 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En enig domsmandsret ved Retten i Næstved har dømt en 45-årig bil-synsmand fra Slagelse fængsel i to år for omfattende afgiftssvindel og dokumentfalsk med 18 biler og motorcykler. 

Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Manden er dømt for at have begået ulovlighederne mellem 2015 og 2017. Dommen blev afsagt onsdag. 

- Umiddelbart er jeg tilfreds med dommens resultat. Det svarer stort set til anklagemyndighedens påstand, siger senioranklager Rune Jensen.

En af bilerne, manden er dømt for at svindle med, er en Porsche, der oprindeligt blev stjålet i Sverige. Retten vurderer, at manden burde have vist, at den var stjålet, da han købte den, hvilket gør ham skyldig i hæleri.

Ulovlighederne med den tyskproducerede luksusbil stopper dog ikke der. Han er nemlig fundet skyldig i at forfalske en registreringsattest og at fjerne bilens oprindelige stelnummer og derefter indgravere et nyt, som i virkeligheden tilhører en anden Porsche, der er indregistreret i USA. 

Altså er han skyldig i at ”klone” bilen.

- Så den har fået danske nummerplader på og en fin dansk registreringsattest. Og derved har han unddraget staten for et større beløb i registreringsafgift - helt præcist 108.000 kroner vedrørende Porschen, uddyber Rune Jensen. 

- En usædvanlig sag

Sagen begyndte, da et forsikringsselskab i 2017 anmeldte en mistanke mod synsmanden for at klone dyre biler.

quote Det er folk med et særligt autoriseret erhverv, og det er sjældent, der er straffesager, hvor de begår svindel

Rune Jensen, senioranklager

Ved en ransagning i december 2018 fandt politiet kontanter og den klonede Porsche samt en del gamle registreringsattester, der viste sig at have været forfalskede og anvendt til indregistrering af køretøjer, hvis afgifter ikke var betalt.

I alt er manden dømt for at have snydt staten for 2,5 millioner kroner i forbindelse med svindlen med de 18 køretøjer. Det beløb skal manden nu betale til Skat. Derudover er han ved siden af fængselsstraffen også idømt en bøde på 1,25 millioner kroner.

- Når man har begået forbrydelser, hvor man stjæler fra fælleskassen, så er det efter praksis sådan, at man får en bøde ved siden af den frihedsstraf, man måtte få, siger Rune Jensen.

Normalt svarer bøden til det beløb, man er dømt for at svindle med, men da manden også har fået frakendt retten til at være synsmand i fem år, er bøden kun af halv størrelse.

Ifølge senioranklageren er sagen ganske usædvanlig.

- Bil-synsmænd, som i gamle dage hed bilinspektører, er jo autoriseret af færdselsstyrelsen. Så det er folk med et særligt autoriseret erhverv, og det er sjældent, der er straffesager, hvor de begår svindel, lyder det.

Manden fik desuden konfiskeret et udbytte for 275.000 kroner.

En anden bil-synsmand på 40 år, der også var tiltalt i sagen, blev frifundet.