Store besparelser i Slagelse: - Det er resultatet af en uansvarlig økonomisk politik

Mandag aften skal budgettet for Slagelse Kommune vedtages. Ifølge en ekspert er situationen et resultat af en uansvarlig økonomisk politik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi frygter, at de lukker vores skole, fordi vi er lille.

Sådan lød det fra Anita Kjeldsen fra Flakkebjerg mandag eftermiddag. Sammen med mange andre var hun mødt op foran rådhuset i Slagelse for at demonstrere mod de kommende besparelser, som kommunen har varslet. Hele 115 millioner kroner skal spares væk allerede i år, og det vækker stor bekymring hos flere borgere.

quote Det er resultatet af en helt uansvarlig økonomisk politik

Arne Ullum, chefredaktør, NB-Økonomi

- Vi frygter vores børns ve og vel. Hvis der bliver skåret ned, og dagplejen bliver cuttet som en virksomhed, så det er lige pludselig vores børn, det går ud over, hvis der er ferie eller sygdom. Så skal de lige pludselig kastes ud i en institution, hvor de måske ikke er vant til at komme, forklarer Sabrina Winther Olsen, som er næstformand i Slagelse Dagplejes forældrebestyrelse.

Mandag aften skal budgettet for Slagelse Kommune vedtages på et byrådsrådsmøde. Der skal blandt andet spares 26 millioner kroner på ældreområdet og 32 millioner på børne- og ungeområdet.

Skal spare over 300 millioner

En af årsagerne til, at kommunen står over for at skulle spare 115 millioner kroner alene i år, er ifølge chefredaktør hos NB-Økonomi Arne Ullum en uansvarlig økonomisk politik.

- Det her, det er resultatet af en helt uansvarlig økonomisk politik i kommunalbestyrelsen i Slagelse, som jeg ser det. Jeg kan ikke mindes at have set en så dårlig politisk styring af budget og økonomi siden det, der foregik i Farum under Brixtofte. Altså her er der jo ikke noget som helst svindel. Det er bare en rigtig uansvarlig økonomisk politik.

Arne Ullum påpeger også, at Slagelse Kommune er nødt til at spare på alt, hvad de overhovedet kan spare på. Han mener nemlig ikke, at politikerne i kommunen har noget andet valg.

Læs også
Fire partier enige om budget – Slagelse skal spare 115 millioner kroner
Læs også
Fire partier enige om budget – Slagelse skal spare 115 millioner kroner

- 115 millioner kroner er mange penge i besparelse i hvilken som helst kommune af den størrelse her, og når man så skal spare det på bare syv måneder, fordi det kommer i panik her midt på året, så kommer det til at gøre rigtig ondt i Slagelse.

Selvom der alene i år bliver sparet flere millioner kroner, er det dog langt fra sikkert, at Slagelse Kommune stopper nedskæringerne der. Borgmester Knud Vincents (V) har tidligere udtalt til TV2 ØST, at der muligvis skal spares endnu mere.

- Vi har sagt, at vi mener, man skal finde godt 300 millioner kroner for at få den her økonomi i balance inden for 2022/2023. Det kan man ikke gøre i ét hug – derfor kommer vi til at dreje på alle håndtag fremadrettet. Vi kommer måske også til at kigge på det, der hedder indtægter, og om vi kan hæve vores indtægter nogle steder. For det er en meget stor og meget alvorlig opgave, Slagelse Kommune står over for.

En årelang kamp

Den økonomiske situation har været en årelang kamp i Slagelse Kommune. SF og Venstre har de seneste par år efterlyst handling fra den daværende borgmester John Dyrby Paulsen (S) og krævet, at han fik begrænset udgifterne.

Nuværende borgmester Knud Vincents har derfor fået embedsmænd til at regne på tallene. De er kommet frem til, at der skal spares 323 millioner kroner i 2023, hvis økonomien skal gå op. Det er den tidligere borgmester dog ikke enig i.

Læs også
Store besparelser på skoleområdet i Slagelse: - Det kan man ikke
Læs også
Store besparelser på skoleområdet i Slagelse: - Det kan man ikke

- Det er klart, at hvis man tager de besparelser ud, der er i det budget, der ligger, så får man en meget stor udfordring. Så skal man finde meget store penge, siger John Dyrby Paulsen (S) og forsætter:

- Hvis man vil bruge store penge på enten store skoler eller nyt rådhus, så får man en meget stor udfordring. Så det er ikke en reel udfordring, men det er en skræmmekampagne.

Knud Vincents afviser dog, at der er tale om en skræmmekampagne.


Nyhedsoverblik