Stjernekok vil være verdens bedste - men vejen dertil kræver store ofre

25-årige Sebastian Holberg Svendsgaard befinder sig i toppen af dansk gastronomi. Vejen dertil har krævet store ofre. Blandt andet må hans lille søn undvære sin far det meste af tiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kaffen brygger, mens Sebastian Holberg Svendsgaard anretter vandmelon, agurk og en yoghurt på en tallerken til sønnen Sean.

Morgenerne er vigtige for de to. 

quote Selvfølgelig er drømmen at vinde for at betale tilbage til min søn

Sebastian Holberg Svendsgaard, kok og kandidat til Bocuse d'or

I syv måneder har Sebastian Holberg Svendsgaard brugt de fleste af sine vågne timer på at træne op til en særlig konkurrence. Forberedelser, TV2 ØST følger i serien Smagen af storhed.

Derfor ser Sean kun sin far de første timer af dagen.

Den yngste nogensinde

Den 25-årige kok fra Vemmelev er kandidat til verdens største kokkekonkurrence, Bocuse d’or.

Det betyder, at han står i spidsen for den gastronomiske præstation, holdet fra Danmark skal levere - først til EM-udgaven i Trondheim og senere til VM i Lyon.

Presset på Sebastian Holberg Svendsgaards skuldre er stort, for Danmark har de seneste år vundet den anerkendte konkurrence flere gange.

Sebastian Holberg Svendsgaard blev udlært kok på den tidligere gourmetrestaurant Babette i Vordingborg og har efterfølgende arbejdet på blandt andet michelinrestauranten Geranium i København.
Sebastian Holberg Svendsgaard blev udlært kok på den tidligere gourmetrestaurant Babette i Vordingborg og har efterfølgende arbejdet på blandt andet michelinrestauranten Geranium i København.

Et frirum fra skolen 

Bocuse d’or 2024 er kulminationen på en lang rejse. En rejse, Sebastian Holberg Svendsgaard dedikerede sig til allerede som barn.

Han elskede at være med i køkkenet. En interesse især hans far John, som Sebastian Holberg Svendsgaard var hos hver anden weekend, bakkede op om.

- Vi havde maden sammen, mig og min far. Det var ikke altid verdens bedste mad, vi fik lavet, i hvert fald ikke i starten, men vi åbnede køleskabet og fandt et eller andet, vi kunne lave noget sjovt ud af, fortæller Sebastian Holberg Svendsgaard.  

Helt fra han var lille elskede Sebastian Holberg Svendsgaard at være i køkkenet.
Helt fra han var lille elskede Sebastian Holberg Svendsgaard at være i køkkenet. Foto: Privatfoto

Maden var også et frirum fra skole og lektierne, som ikke faldt Sebastian Holberg Svendsgaard let. 

quote Han blomstrede helt op

John, far til Sebastian Holberg Svendsgaard

- Jeg var ikke særlig god i skolen. Jeg var måske en af dem, der lå allerlængst nede og fik ekstra hjælp, fortæller han.

- Når man ikke er god til noget, så lukker man også ned for det, fordi man ikke vil bruge energi på det. Det var min forsvarsmekanisme.

- Dér skal jeg stå en dag

Det så hans far, der derfor brugte madlavningen til at løfte Sebastians humør.  

- Jeg kunne mærke det, når vi havde lavet lektier. Så hang han med hovedet. Men jeg vidste jo godt, hvordan jeg skulle fange hans opmærksomhed. Så kunne vi gå i køkkenet bagefter, og så blomstrede han helt op, fortæller John. 

Sebastian Holberg Svendsgaards far, John, er slagter og havde børnene hos sig hver anden weekend.
Sebastian Holberg Svendsgaards far, John, er slagter og havde børnene hos sig hver anden weekend. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Stunderne i køkkenet gav Sebastian Holberg Svendsgaard oplevelsen af at være god til noget. 

- Jeg kunne mærke, at det her med at lave mad, det var noget, der gav mig en glæde. Og der var en masse succeser involveret i det, fortæller han.

Derfor gjorde Sebastian Holberg Svendsgaard som voksen maden til sin levevej. Han kom i lære som kok på gourmetrestauranten Babette i Vordingborg.

Bocuse d'or Europe 2024 blev afholdt den 20. marts i Trondheim.
Bocuse d'or Europe 2024 blev afholdt den 20. marts i Trondheim. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Og fire måneder før han blev udlært, ramte Bocuse d’or-besættelsen. På en personaletur så han den danske kok Morten Falk stå i spidsen for det danske team, og så var han solgt.

- Jeg stod som en lille dreng med julelys i øjnene og tænkte "dér skal jeg stå en dag", fortæller han.

Kræver store ofre

Drømmen gik i opfyldelse. Sebastian Holberg Svendsgaard har siden 2019 været både hjælper, sparringspartner og commis for danske kokkekolleger, når de har været kandidater til Bocuse d'or. 

Og nu står han selv i spidsen for det danske hold. 

- Nu er det mig, der står som kandidat. Med det allerbedste team, jeg overhovedet kunne ønske mig, siger han.

quote Fordi man er så fokuseret, ignorerer kroppen smerter

Sebastian Holberg Svendsgaard

Men drømmen har også en pris for Sebastian Holberg Svendsgaard. I månederne op til Bocuse d'or arbejder han og holdet 90-100 timer om ugen. 

De mange timer i køkkenet kan mærkes i kroppen.

- Prisen for at arbejde så meget er jo, at man er udkørt og træt. Men fordi man er så fokuseret, og der er et mål, så ignorerer kroppen smerten, fortæller Sebastian Holberg Svendsgaard. 

Sebastian Holberg Svendsgaard og hans team forbereder sig til Bocuse d'or i køkkenet på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Drømmen har også en pris på det personlige plan. 

- Jeg tænker hver dag på, hvor mine prioriteter burde være, og det gør ondt som far ikke at have den tid, jeg gerne ville, til min søn, siger han og fortsætter:

- Men det er en periode, det skal man huske på. Det at ofre noget nu, tror jeg er vigtigt, for at jeg kan være den bedste udgave af mig selv og give det bedste til min familie og min søn. 

Derfor er det også vigtigt for ham at få et godt resultat i Trondheim. 

- Der bliver nødt til at være en mening med, at vi bruger så meget tid og investerer så meget, som vi gør, siger han. 

- Selvfølgelig er drømmen at vinde for at betale tilbage til min søn og for netop at kunne vise ham, at hvis du kæmper for det, så kan du nå det, du gerne vil.

Frygter, at han ikke stopper

Sebastian Holberg Svendsgaards insisteren på at nå helt til tops gør hans forældre stolte, men også bekymrede. 

- Jeg er stolt af det, han gør, men jeg er også bange for, at livet lidt forsvinder for ham, siger hans mor, Gitte.

Hun har fra sidelinjen set omkostningerne ved sin søns stræben efter Bocuse d'or-sejren, og hun håber, han får, hvad han drømmer om. 

Hvis ikke han får guld, sølv eller bronze ved Bocuse d'or, tror Gitte ikke, at Sebastian Holberg Svendsgaard drosler ned foreløbigt. 

Sebastian Holberg Svendsgaards mor Gitte arbejder som frisør.
Sebastian Holberg Svendsgaards mor Gitte arbejder som frisør. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Hvis ikke Sebastian får metal (i Trondheim, red.), så stræber han jo ekstremt efter at få det i Lyon. Og skulle det heller ikke ske, så frygter jeg lidt, at han ikke stopper, siger hun.  

Men der er ifølge Gitte brug for, at Sebastian Holberg Svendsgaard snart får en pause. 

- Jeg beder virkelig inderligt til, at det er nu, for jeg synes også, han har været mange år i det her game, trods det at han er så ung. Jeg synes også, det ville være fint, hvis han fik en lille pause, siger hun og fortsætter:

- Jeg tænker også på hans helbred, for det er hårdt. Han skulle jo gerne kunne være far i rigtig mange år. 

Læs også
Mindet om bedsteforældrene hjalp kokketalent til fornem pris
Læs også
Mindet om bedsteforældrene hjalp kokketalent til fornem pris

Den 20. marts 2024 vandt Sebastian Holberg Svendsgaard guld ved Bocuse d'or Europe 2024 i Trondheim. 

Du kan se hans vej dertil i serien om Smagen af storhed på TV2 ØST Play.


Nyhedsoverblik