Stigende brændstofpriser: Snart kan det blive dyrere at sejle til Omø og Agersø

Grundet stigende brændstofpriser risikerer turister og sommerhusejere snart at skulle betale mere for færgen til Agersø og Omø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En tur på tankstationen har de seneste måneder været en dyr fornøjelse for bilisterne.

Og nu ser det ud til, at det ikke kun er køreturene, som bliver dyrere. For snart kan der være udsigt til, at sejlturen til både Agersø og Omø kommer til at stige i pris.

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig idé. Jeg synes ikke, det er den vej, man skal gå. Jeg tænker mere, man skulle prøve på at reducere afgangene og opnå en besparelse den vej igennem, siger sommerhusejeren Birger Davidsen.

Birger Davidsen synes, at det er en dårlig idé at hæve prisen.
Birger Davidsen synes, at det er en dårlig idé at hæve prisen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

De stigende brændstofpriser har fået udgiften til den kommunale færgedrift til at vokse. I år har man beregnet, at det vil koste 1,9 millioner kroner ekstra at drive færgerne til Omø og Agersø sammenlignet med sidste år. En stigning på 73 procent.

- Jeg tænker, at det jo er et nødvendigt onde, som man må lære at leve med, lyder fra fra en anden sommerhusejer, Hans Nielsen.

Kan stige med otte procent

Det er Slagelse Kommunes ø-udvalg, som foreslår at lade billetpriserne stige med otte procent. Det betyder eksempelvis, at en voksenbillet frem og tilbage til Omø vil stige fra 95 kroner til 103 kroner.

- Vi ser meget nødigt, at det går ud over vores fartplan, eller at man begynder at sejle langsommere, så man kan ikke kan opretholde den nuværende fartplan. Så derfor ser vi det som et nødvendigt onde, og vi er nødt til at være på forkant og sige, det foreslår vi byrådet, at man går ind og pålægger et ekstra brændstoftillæg, forklarer Dorthe Winther, der er formand for Omø Beboer- og Grundejerforening.

Dorthe Winther ser prisstigningen som et nødvendigt onde.
Dorthe Winther ser prisstigningen som et nødvendigt onde. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Tidligere på ugen besluttede Lolland Kommune at hæve deres billetpriser til færgerne til Fejø, Femø og Askø. Prisen for en voksenbillet til eksempelvis Fejø vil således stige fra 55 kroner til 70 kroner, hvilket er en stigning på 27 procent.

Læs også
Enigt byråd vedtager prisstigninger på færgetakster
Læs også
Enigt byråd vedtager prisstigninger på færgetakster

Hos Sammenslutningen af Danske Småøer er de ærgerlige over udsigten til højere priser. Der har nemlig været en god strømning af turister til øerne de senere år, blandt andet på grund af corona-sommerpakkerne.

- Vi så jo, hvordan det gavnede øerne, at priserne var lave, og på samme måde gavner det jo ikke øerne, når priserne er høje. Så bliver det en form for betalingsring rundt om øerne, udtaler Kirsten Sydendal, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Byrådet skal tage beslutningen

Det er Slagelse Byråd, som skal beslutte, om priserne skal stige.

- Det er da altid ærgerligt at skulle ud og hæve priserne. Men et eller andet sted tænker jeg, at så er det måske også forventeligt i denne tid, hvor alting stiger, at så er det nok også forventeligt, at færgetaksterne stiger en smule, siger Anders Koefoed (V), formand for Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune.

For beboerne på øerne forbliver priserne dog uændrede. Men fra den 1. juli kan det ende med at blive meget dyrere for blandt andre de mange sommerhusejere.

- Jeg frygter lidt, at det kan gå ud over turismens flow. Jeg tror også, at det vil gå ud over det antal gange, man som sommerhusejer tager over på Omø. Fordi samtidig med vi skal have en højere færgepris, så kommer der også nogle fordyrede benzinpriser ind i, forklarer Birger Davidsen.

- Jamen hvad skal jeg tænke? Vi må bare betale, hvis vi skal herover, og sådan er det jo, lyder det fra Henny Nielsen, der også er sommerhusejer på Omø.

Slagelse Byråd skal tage stilling til, hvorvidt prisen skal sættes op eller ej mandag den 20. juni.