Sikkerhedshensyn udskyder ombygning af Slagelse Station

Banedanmark må udskyde ombygningen af Slagelse Station.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Slagelse Station står foran en omfattende ombygning og fornyelse, som er tænkt sammen med det nye campusbyggeri, som Professionshøjskolen Absalon står for.

quote Vi går aldrig på kompromis med jernbanesikkerheden

Annette Justesen Bech, områdechef fra Banedanmark

Men nu har Banedanmark været nødt til at udskyde ombygningen fra i år til næste år på grund af sikkerhedshensyn.

Historisk mange anlægsprojekter 

I disse år gennemfører Banedanmark historisk mange anlægsprojekter, der skal gøre jernbanen klimavenlig og klar til fremtiden, så danskerne også fremover kan rejse hurtigt og grønt gennem trængsel og på tværs af landet. Et af disse projekter er ombygningen og fornyelsen af Slagelse Station.

De mange jernbaneprojekter kan ikke gennemføres, uden at der bliver foretaget en såkaldt validering - hvilket betyder, at en sikringsteknisk specialist (en validator, red.) gennemgår og godkender ethvert arbejde og enhver ændring i jernbanens mange sikringsanlæg og komponenter. 

- Vi går aldrig på kompromis med jernbanesikkerheden, og derfor slækker vi heller aldrig på kravene til den validering, der skal gennemføres i forbindelse med vores projekter. En del af arbejdet på Slagelse Station er, at sikringsanlægget bygges om, men der mangler validatorer til at udføre opgaven. Derfor har vi desværre måttet beslutte at udskyde opgaven til næste år, siger områdechef Annette Justesen Bech fra Banedanmark i en pressemeddelelse.

FAKTA : Følgende arbejder skal udføres på Slagelse Station:

Mangel på signalteknisk eksperter, der ikke fremover er brug for

Den type validatorer, som der er mangel på, er signaltekniske eksperter, der er specialiseret i de gamle sikringsanlæg.

Disse anlæg bliver frem imod 2030 udfaset og afløst af det nye digitale signalsystem - og dette er også forklaringen på, at der er mangel på denne type validatorer. Der er nemlig ikke mange, der ønsker at uddanne sig til en ekspertise, som der snart ikke længere er brug for.

- Det er et dilemma, vi har i forbindelse med mange af vores projekter i disse år. Vi gennemfører en historisk stor udbygning og modernisering af jernbanen i Danmark, og derfor har vi et kæmpestort behov for validering - men samtidig er der ret få validatorer på markedet, som kender de gamle sikringsanlæg, så vi skal hele tiden tilpasse vores projekter efter, hvornår vi kan få valideret arbejderne, forklarer Annette Justesen Bech.

Udskydelse får konsekvenser for Absalon

Banedanmark og rådgivermarkedet har iværksat forskellige tiltag for at få uddannet flere validatorer - men det tager tid og løser derfor ikke problemet her og nu.

Derfor har det været nødvendigt at udskyde projektet på Slagelse Station til 2021.

- Vi er klar over, at udskydelsen får konsekvenser for Slagelse Kommune og Professionshøjskolen Absalon, som er i gang med nogle byggeprojekter, der hænger tæt sammen med stationsprojektet, siger områdechef Annette Justesen Bech. 

quote Vi gennemfører en historisk stor udbygning og modernisering af jernbanen i Danmark

Annette Justesen Bech, områdechef fra Banedanmark

- Det er yderst beklageligt, og det er noget, der har været med i vores overvejelser. Vi har imidlertid vurderet, at det ville være værre, hvis vi satte gang i et projekt, som så ikke kunne gøres færdigt til tiden, fordi vi ikke kan gå på kompromis med sikkerheden.

Banedanmark vil i den kommende tid udarbejde en ny tidsplan for den omfattende ombygning og fornyelse af Slagelse Station i 2021.

I et skriftligt svar til TV2 ØST oplyser Annette Justesen Bech, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at udskyde andre projekter end Slagelse Station, men at 'vi hele tiden holder øje med, om der er noget i vores planlægning, der skal justeres'.

Den 28. marts påbegyndes et andet omfattende jernbanearbejde i regionen, sporarbejdet mellem Ringsted og Næstved, der spærrer togstrækningen mellem de to byer frem til udgangen af november.