¨

Nu er retssagen begyndt - whistleblowere fik bankdirektør til krakket andelskasse fyret

Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen var de to whistleblowere. Foto: Pernille Damborg - TV2 ØST

Tirsdag begyndte erstatningssagen, hvor to tidligere bankfolk er sagsøgt.

Kan to tidligere bankfolk gøres erstatningsansvarlige for milliontab, da Andelskassen J.A.K Slagelse kollapsede?

Det skal Retten i Glostrup afgøre. 

De to ældre herrer sidder begge stille og koncentreret og lytter med i deres blå skjorter i retslokalet på førstesal i Retten i Glostrup. 

Advokat Claus Juelsen Hansen er ved at forelægge den omfattende banksag, imens den tidligere bankdirektør Wolmer Møller og tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe fra den krakkede Andelskassen J.A.K Slagelse lytter med.

På en storskærm vil der dagen igennem blive vist et stort omfang dokumenter, bilag med mere, som har taget årevis at gennemarbejde. 

Bag dem på tilskuerrækken sidder de to såkaldte whistleblowere, der fik sagen til at rulle i 2015. Det er de to tidligere bankansatte Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, som havde opdaget, at der foregik nogle mistænksomme ting i banken og i 2015 gik til bankens revisorer. Herfra rullede sagen. Den kom til Finanstilsynet, den tidligere bankdirektør Wolmer Møller blev fyret og nu er sagen for retten. 

Erstatningskrav på 1,7 millioner kroner 

Retten skal afgøre, om de to bankfolk kan gøres erstatningsansvarlige for bankens tab. De er blevet sagsøgt af FS Finans V A/S og risikerer at skulle betale millionerstatning. Begge nægter sig skyldige.

Andelskassen påstår, at de sagsøgte har handlet uforsvarligt og forsømmeligt og derved påført Andelskassen nogle tab i konkrete lånengagementer, står der påstandsdokumentet i sagen. 

Sagens omdrejningspunkt er særligt to engagementer. Altså to specifikke større låneforhold til to bankkunder, som FS Finans V A/S mener, ikke er foregået korrekt. 

Erstatningskravet lyder på knapt 1,8 millioner kroner. Et beløb, der for år tilbage, da sagen begyndte at rulle, lød på 14 millioner kroner. 

Whistleblowere afslørede bankdirektør

Det var to tidligere bankansatte Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, der i foråret 2015 gik til andelskassens revisorer Ernst & Young med deres mistanke om fusk i banken. De to ansatte blev bedt om at indsamle yderligere beviser og dokumenter i arbejdstiden. Dokumentation, der gjorde, at de to tidligere bankfolk i dag sidder på anklagebænken. 

Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen siger til TV2 ØST’s reporter Pernille Damborg, som er tilstede i retten, at de med egne øjne vil se to tidligere bankfolk blive stillet til ansvar.

Der er afsat 10 retsdage, og der forventes afgørelse i sagen i december.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App