Muslimsk kulturcenter i Slagelse er tæt på at få sin tilladelse

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune stemte mandag ja til en ny lokalplan, der skal give mulighed for et permanent kulturhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ja, vi anbefaler lokalplanen.

Sådan lød meldingen mandag fra et enigt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalg i Slagelse Kommune. De skulle tage stilling til en ny lokalplan, der gør det muligt at indrette et multikulturelt kulturhus i Vestbyen i Slagelse.

I forvejen ligger der et muslimsk kulturhus ved Landsgravvej og Karolinevej. Dog må de kun bruge bygningerne på adressen på baggrund af en dispensation, som de fik i 2018. Den oprindelige lokalplan gav nemlig ikke mulighed for at drive et religiøst kulturhus i området. Nu er der så givet grønt lys fra Miljø, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune, så kulturhuset kan blive permanent.

Bygningerne, der er tidligere erhvervsejendomme, er i dag ejet af Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse, men bruges i dagligdagen af Slagelse Multikulturel Forening.

Borgere utrygge for øget trafik

Inden udvalget i dag tog stilling til den nye lokalplan, har planerne været i offentlig høring i september og oktober. Under de otte ugers høring, kom der er ti høringssvar. To svar fra myndigheder, henholdsvis Banedanmark og Erhvervsstyrelsen, og otte hørringssvar fra borgere, der fortrinsvis bor i området.

Flere giver udtryk for, at de er nervøse for, at der bliver drevet moské på området, at det kan føre til øget kriminalitet samt bekymring for integrationen.

Biyik
Læs også
Politikere i Slagelse holder liv i muslimsk kulturcenter
Biyik
Læs også
Politikere i Slagelse holder liv i muslimsk kulturcenter

Derudover var der flere af borgerne, der i deres høringssvar gav udtryk for, at de er utrygge ved den kørsel, der foregår ved kulturhuset.

- Nu har vi boet der lige under et år. Det er ikke sjovt at gå tur med sin hund, når du pludselig ser en bil halvt oppe af cykelstien, fordi han lige skal overhale to venner. Jeg frygter, at hastigheden på de omkringliggende veje stiger endnu mere, end de allerede har gjort, fortæller Mikkel Kruse, der står bag et af høringssvarene, til TV2 ØST.

quote Det er ikke sjovt at gå tur med sin hund, når du pludselig ser en bil halvt oppe af cykelstien

Mikkel Kruse, beboer i området

Det kan Kurt Nissen godt genkende. Han mener derfor, at man skal gøre en række ting for at forbedre vejsikkerheden.

- Der er nogle unge mennesker, der godt kan lide at køre lidt stærkt. Der er ikke sket noget, men man kan jo ligeså godt forebygge, siger Kurt Nissen, der egentlig ikke har noget problem med, at kulturcenteret bliver permanent:

- Når det nu skal være der, så synes jeg, det er et fint sted. Det er ikke tætbeboet, og de generer ikke nogen. Men jeg synes, der mangler at blive skrevet ind i lokalplanen, at der ikke må komme bønnekald og minaret. Hvis man skriver det ind, er det uden for diskussion fremover. Det er udansk, siger Kurt Nissen.

Ny lokalplan stemt igennem

Forud for mødet i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune havde høringssvarene dog ikke givet anledning til ændring i lokalplanen, omend mange af indsigelserne er indarbejdet i bemærkningerne til lokalplanen. Lokalplan nr. 1238 blev da også vedtaget i udvalget.

- Jeg er rigtig glad for, at der ikke var ballade om det i udvalget. Vi var enige om, at det var det rigtige at gå videre med. Det er et supergodt tilbud derude. Hvis vi har gode, moderate kulturtilbud, så undgår vi, at andre, mere ekstreme grupperinger kan stå for det. Så det er rigtig vigtigt, at vi har tilbud som disse, der er moderate tilbud med respekt for både danske og egne værdier, siger Jørgen Grüner (SF), der er formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Han tilføjer, at kommunen har forsøgt at vise hensyn til alle med lokalplanen.

- Der er jo en række bemærkninger til planen, som der kommer i alle lokalplaner. Her forsøger man efter høringsrunden at imødekomme naboernes hensyn. Det gør man også her, hvor der blandt andet laves ændringer omkring parkering ved grunden og lignende, siger han.

Selvom lokalplanen er vedtaget i udvalget, så er den endnu ikke gyldig.

- Nu skal planen op i byrådet. Og der er jo sikkert nogen, der har en anden holdning til tingene end jeg. Men jeg forventer nu, at når vi er enige i udvalget, så glider det også igennem her. Blandt andet fordi de store partier jo har sæde her i udvalget og støttede planen, siger Jørgen Grüner.


Nyhedsoverblik