Millionbesparelser på skoler skaber frygt: - Vi står over for nogle kæmpe udfordringer

Med udsigt til store besparelser på skoleområdet havde Slagelse Lærerkreds inviteret til stormøde tirsdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var inviteret til stormøde i Skælskør Skolehal her til aften.

Slagelse Lærerkreds stod for invitation, og årsagen var udsigten til store besparelser på skoleområdet i Slagelse Kommune.

Læs også
Store besparelser på skoleområdet i Slagelse Kommune – lærerkreds indkalder til stormøde

Et flertal i byrådet er nemlig blevet enige om at genåbne budgettet for i år og vil spare i alt 115 millioner kroner på driften, hvoraf 32,6 millioner kroner skal findes på børne- og ungeområdet.

- Den besparelse, man har lagt i 2022, er en rammebesparelse, og det vil sige, at det er op til den enkelte skole at finde besparelsen, og den kan jeg ikke lige umiddelbart pege på, siger Jacob Seersholm, der er kredsformand i Slagelse Lærerkreds.

-	Vi står over for nogle kæmpe udfordringer i fremtiden, og dem vil vi gerne være med til at løse, og det gør vi blandt andet ved at samarbejde, som vi gør her i aften, siger Jacob Seersholm, der er formand for Slagelse Lærerkreds.
- Vi står over for nogle kæmpe udfordringer i fremtiden, og dem vil vi gerne være med til at løse, og det gør vi blandt andet ved at samarbejde, som vi gør her i aften, siger Jacob Seersholm, der er formand for Slagelse Lærerkreds. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Stort fremmøde

Mødet i Skælskør var velbesøgt. Der var stillet stole frem til 250 personer, men de rakte ikke. Og der var både lærere, skoleledere, skolebestyrelsesmedlemmer, forældre og politikere til stede i hallen.

Blandt dem var kommunens borgmester Knud Vincents fra Venstre, der sammen med Det Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti står bag planen om besparelserne.

- Man er nødt til at forstå, at vi er en kommune, der er kommet ud af 2021 med et underskud på 237 millioner, og det ser ud til, at vi igen kommer ud med et underskud på over 230 millioner i 2022, efter vi har lånt 90 millioner. Det er dybt uansvarligt, hvis vi ikke tager fat i situationen, siger Knud Vincents.

Knud Vincents (V) forstår godt, hvis der er bekymringer at spore, men han understreger, at det nødvendigt at spare på budgetterne i Slagelse Kommune.
Knud Vincents (V) forstår godt, hvis der er bekymringer at spore, men han understreger, at det nødvendigt at spare på budgetterne i Slagelse Kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Jacob Seersholm forstår godt, at også skoleområdet må stå for skud, når der skal spares mange penge i kommunen, men han har svært ved at se, hvordan det kan gøres uden at slække på kvaliteten i kommunens folkeskoler.

- Jeg anerkender præmissen om, at der skal spares penge. Men når det foregår som rammebesparelser, er det svært at gå ind på vores niveau og klare de besparelser, lyder det.

Dialog og samarbejde

Besparelserne for 2022 er kun første bump på vejen i Slagelse Kommune, hvor der næste år lægges op til besparelser på i alt 323 millioner kroner. Knud Vincents forstår godt, at flere er bekymrede for, hvordan skolevæsnet i kommunen ser ud i fremtiden.

- Vi er åben for en bred og inddragende dialog om budgetforhandlinger for 2023-2025. Jeg tror, det er rigtigt vigtigt, at vi får talt godt sammen og lavet et skolevæsen, som ikke bare holder i ét år, og så er der nedskæringer, men som holder i rigtigt mange år frem, siger borgmesteren.

Læs også
Fire partier enige om budget – Slagelse skal spare 115 millioner kroner

Og ifølge Jacob Seersholm er meningen med aftenens stormøde da også at skabe en dialog om skoleområdet, og hvordan det skal se ud gennem besparelser.

- Vi står over for nogle kæmpe udfordringer i fremtiden, og dem vil vi gerne være med til at løse, og det gør vi blandt andet ved at samarbejde, som vi gør her i aften, siger han.

Budgetaftalen for i år skal endeligt vedtages på byrådsmødet den 30. maj.