Ladcykler i boligområde skal få beboere til at vælge cyklen i stedet for bilen

Slagelse Kommune undersøger, hvordan biltrafikken og forureningen kan mindskes og har sat tre ladcykler i boligområde. Og cyklerne er populære.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan en tur på legepladsen, en tur til dagligvarebutikken eller en tur med haveaffald til genbrugspladsen erstattes med cyklen i stedet for bilen?

Disse spørgsmål undersøger Slagelse Kommune i denne tid.

Kommunen deltager i EU-projektet Cargo Bikes in urban mobility, som undersøger, hvordan man kan erstatte bilen med cyklen til fordel for miljø og sundhed.

Derfor har kommunen gennem EU-midler købt tre elcykler og stillet dem i boligområdet Engdraget.

Boligområdet, der stod færdigbygget i 2019, huser 126 beboere og er i forvejen bygget på bæredygtighedstankerne. Og cyklerne er blevet taget godt imod blandt beboerne, som skiftes til at låne dem.

- Jeg er rigtig glad for cyklen, fordi den giver så mange muligheder for at komme ud i naturen, og den er med til at støtte det grønne fokus, siger Anette Nikolajsen.

En anden beboer, der flittigt bruger elcyklerne er Kia Pedersen. Hun er mor til to børn og ikke bilejer, så for hende har cyklerne en helt afgørende rolle i hverdagen.

Kia Pedersen er en af de beboere i Engdraget, som flittigt bruger en af de tre ladcykler.
Kia Pedersen er en af de beboere i Engdraget, som flittigt bruger en af de tre ladcykler.

- Vi bruger cyklerne til at hente og afleverer vores børn, køre til tandlæge, læge, frisør og legejunglen (legeland, red.)

Projekt udløber i år

Slagelse Kommune er med i EU-projektet for at finde ud af, hvad der er af muligheder for at reducere antallet af biler og samtidig være med til at mindske forureningen.

Det fortæller udviklingskonsulent Finn Vedel Pedersen.

Projektet begyndte tilbage i december 2019 og udløber i år. Slagelse Kommune skal herefter beslutte, om projektet i en eller anden form skal videreføres.

- Cyklerne er jo kommet for at blive, i den forstand at de er der til konkret brug til projektet, men efterfølgende bliver cyklerne i Slagelse Kommune, siger Finn Vedel Pedersen.

Læs også
Skræddersyet forløb hjælper autister i job - Christian fik chancen for at udleve sin drøm
Læs også
Skræddersyet forløb hjælper autister i job - Christian fik chancen for at udleve sin drøm

Anette Nikolajsen håber, at cyklerne i fremtiden bliver i boligområdet og på den måde kan indgå i beboernes hverdag.

- Jeg håber, at cyklerne bliver ved med at være her, for den der tanke om at deles om dem, så alle ikke nødvendigvis skal ud og købe biler og have dem stående her, synes jeg rigtig godt om, siger hun.

Det er ikke første gang, Slagelse Kommune deltager i cykelprojektet. I 2019 indkøbte kommunen fire ladcykler, som blev placeret ved havnen og sejlklubben i Bisserup og på rådhuset. Endelig blev en af cyklerne også brugt af en virksomhed til at køre varer ud med. 


Nyhedsoverblik