Skræddersyet forløb hjælper autister i job - Christian fik chancen for at udleve sin drøm

Det kan være svært at finde og fastholde et job, hvis man har autisme. Kun 15 procent af alle borgere med autisme i Danmark et fast arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Danmark er det kun omkring hver syvende borger med autisme, som har et fast arbejde. En af dem er Christian Gundersen fra Holbæk. Han har i dag fast arbejde i Fakta, men sådan har det ikke altid været.

For fem år siden stod Christian Gundersen uden arbejde. Derfor startede han i ansættelsesforløbet Klar til Start, der henvender sig til autister, hvor han i 12 måneder var elev i Fakta.

quote Det her givet mig en chance for at udleve min drøm om at arbejde indenfor detail

Christian Gundersen

- Det har givet mig en chance for at udleve min drøm om at arbejde inden for detail og kunne sætte varer op, bestille varer og møde en masse interessante mennesker, fortæller han.

Det skræddersyede forløb førte efterfølgende til en fast stilling på 25 timer om ugen i Fakta-butikken. Et job, som Christian Gundersen både er glad for og har særligt flair for:

- Det er min grundighed, og at jeg kan bruge min fotografiske hukommelse til at se varerne for mig, selv hvis jeg ikke er lige foran dem.

Fra at føle sig usikker har kurset været med til at gøre Christian Gundersen tryg i jobbet, som han i dag mener er det helt rette: - Det er her, jeg gerne vil være fremadrettet, siger han.
Fra at føle sig usikker har kurset været med til at gøre Christian Gundersen tryg i jobbet, som han i dag mener er det helt rette: - Det er her, jeg gerne vil være fremadrettet, siger han. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Følte sig usikker

Inden Christian Gundersen blev ansat i Fakta var hans virkelighed en noget anden.

- Fra jeg startede, var jeg en usikker person, der ikke vidste, hvad jeg skulle foretage mig, og ikke havde nogen rigtig situationsfornemmelse af, hvordan jeg skulle forholde mig til andre mennesker.

Læs også
Christian hitter med sang om autisme: Jeg er et ganske særligt væsen
Læs også
Christian hitter med sang om autisme: Jeg er et ganske særligt væsen

Men med forløbet hos Klar til Start har det ændret sig:

- Tidligere, da jeg startede i Klar til Start, hvis der var mange mennesker inde ad gangen, kunne jeg godt føle mig usikker og være bekymret over, hvordan jeg skulle forholde mig, fordi jeg ikke følt mig tryg, siger Christian Gundersen.

De rette kompetencer til de rette opgaver

At udvikle og finde den enkelte persons styrker er netop det, hele forløbet hos Klar til Start går ud på, forklarer projektleder, Morten Wulf:

- Vi finder meget hurtigt deres styrker, vi finder meget hurtigt deres svagheder og bygger videre på de kompetencer, vi opdager, de har – for de har masser af kompetencer og færdigheder – de skal bare parres med de rigtige arbejdsopgaver, siger han.

Ifølge projektleder for Klar til Start, Morten Wulf, handler det om at finde de rette jobs til kursisterne, der har "masser af kompetencer og færdigheder".
Ifølge projektleder for Klar til Start, Morten Wulf, handler det om at finde de rette jobs til kursisterne, der har "masser af kompetencer og færdigheder". Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Men det er ikke kun den enkelte person, der får noget ud af ansættelsen, påpeger Morten Wulf:

- De (virksomheden, red.) får en medarbejder, som kender rytmer, rutiner, arbejdsopgaver, kollegaer og kunder – hvis vi har med kunder at gøre – så de er fuldstændigt integreret i virksomheden, når de kommer over i virksomheden og skal på lønningssedlen.

Klar til Start har eksisteret siden 2012, er landsdækkende og udvikles blandt andet med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Velux Fonden.


Nyhedsoverblik