Kritik af kommune: Tina fik en hjerneskade og blev parkeret på et plejecenter

Ifølge Hjerneskadeforeningen bliver flere og flere patienter visiteret til for dårlige tilbud, når det drejer sig om specialiseret rehabilitering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tina og Torben Andersens tilværelse ændrede sig på split sekund den 24. september 2020.

Tina Andersen skulle have foretaget en udskiftning af sin pacemaker på Odense Universitetshospital. En rutineoperation, hun havde fået foretaget mange gange før.

Men noget gik galt under operationen. Tina Andersen vågnede op med en hjerneskade, og hun var lam i hele højre side.

- Det var et voldsomt chok, lyder det fra Tina Andersens mand, Torben Andersen.

Efter at have ligget på intensivafdelingen på hospitalet i Slagelse blev hun den 3. november overflyttet til afdelingen for hjerneskader på Hvidovre Hospital.

quote Der er ikke andre, som må komme ud for det her, for det er voldsomt

Torben Andersen, ægtefælle

- Hun kan slå øjnene op og genkende mig. Det var i første omgang også helt vildt, fortæller han.

Hjerneskaden havde haft en alvorlig virkning på Tinas sprog og motorik, men på Hvidovre Hospital oplevede parret et kompetent personale, og Tina Andersen gjorde store fremskridt i de ti uger, hun var på hospitalet i Hvidovre.

- Der arbejdede de så professionelt og seriøst med hende, at det var helt vildt at se. Man kunne næsten dag for dag se fremskridt, lyder det fra Torben Andersen.

På Hvidovre Hospital oplevede parret et kompetent personale, og Tina Andersen gjorde store fremskridt i de ti uger, hun var på hospitalet i Hvidovre. Men det tilbud som Slagelse Kommune i januar 2021 visiterede hende til, bragte ifølge hendes mand, Torben Andersen, ingen udvikling.
På Hvidovre Hospital oplevede parret et kompetent personale, og Tina Andersen gjorde store fremskridt i de ti uger, hun var på hospitalet i Hvidovre. Men det tilbud som Slagelse Kommune i januar 2021 visiterede hende til, bragte ifølge hendes mand, Torben Andersen, ingen udvikling. Foto: Privatfoto

Kommunen overtager

I januar 2021 skulle parrets hjemkommune, Slagelse Kommune, stå for det videre forløb. Hvidovre Hospital præciserede, at der var behov for en massiv specialiseret indsats.

Slagelse Kommune besluttede, at Tina Andersens specialiserede rehabilitering og genoptræning skulle foregå på Plejecenter Blomstergården.

En fejlvurdering, hvis man spørger Torben Andersen.

- Der er ingen udvikling. Der sker ingenting. Jeg kan ikke se nogen fremskridt på noget plan overhovedet.

quote Der er en større og større tendens til, at kommunerne anvender de tilbud, de har i forvejen

Morten Lorenzen, direktør, Hjerneskadeforeningen

Ifølge den lokale hjerneskadeforening, Hjerneskadeforeningen Vestsjælland og landsorganisationen, Hjerneskadeforeningen, er Tina og Torben Andersens sag dog langt fra et enkeltstående tilfælde.

- Der er en større og større tendens til, at kommunerne anvender de tilbud, de har i forvejen, upåagtet at de ikke er specialiserede nok, lyder det fra Morten Lorenzen, der er direktør i Hjerneskadeforeningen.

- Der er ikke den opfølgning og den kvalitet, groft sagt, der skal være, siger Dan Kiving, der er bisidder for Tina og Torben Andersen og bestyrelsesmedlem i Hjerneskadeforeningen Vestsjælland.

Ifølge Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen, er Tina og Torben Andersens sag langt fra et enkeltstående tilfælde.
Ifølge Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen, er Tina og Torben Andersens sag langt fra et enkeltstående tilfælde. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Slagelse Kommune mener fortsat, at det var den rigtige beslutning at visitere Tina Andersen til Blomstergården, men Charlotte Kaaber, der er sundheds- og ældrechef i Slagelse Kommune, beklager, at Torben Andersen har haft en opfattelse af, at Tina Andersen ikke har udviklet sig i de knap seks uger i foråret 2021, hun var på Blomstergården:

- Jeg synes, det er meget beklageligt, at Torben har den oplevelse. Det har jeg også anerkendt i forhold til Torben, men jeg må sige, at det ikke er det samme billede, som medarbejderne beskriver.

Så du mener, at de kompetencer, der er på Blomstergården, er det der skal til for ar flytte hende?

- Ja.

Ifølge sundheds- og ældrechef Charlotte Kaaber fra Slagelse Kommune har Torben Andersens opråb været medvirkende til at Slagelse Kommune nu nu er i gang med at udvide træningstilbuddet på Blomstergården.
Ifølge sundheds- og ældrechef Charlotte Kaaber fra Slagelse Kommune har Torben Andersens opråb været medvirkende til at Slagelse Kommune nu nu er i gang med at udvide træningstilbuddet på Blomstergården. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Kæmper for andre

Torben Andersen gav dog ikke op, og det lykkedes ham at få Slagelse Kommune til ændre visitationen, så hun i stedet kom på Ringstedhave Neurorehabiliteringscenter i februar 2021.

- Det er et samarbejde, hvor vi både er afhængig af borgeren og pårørende. Så det var det samlede billede, der gjorde, at vi syntes, at Ringstedhave skulle have muligheden for at se, om ikke de var et bedre sted for Tina, siger Charlotte Kaaber.

quote Jeg er sikker på, at hun ikke var kommet ret meget længere i sin udvikling

Torben Andersen, ægtefælle

Tina Andersen fik herefter et ophold på Ringstedhave. I de 11 uger, hun var her, oplevede Torben Andersen igen, at hans kone udviklede sig.

- Jeg er glad for, at hun kom på Ringstedhave. Jeg er sikker på, at hun ikke var kommet ret meget længere i sin udvikling ellers, siger han.

- På Ringstedhave var de helt klart klædt på til den opgave.

Siden maj 2021 har Tina Andersen igen haft fast base i parrets hjem i Slagelse. Her træner hun og Torben Andersen dagligt både sprog og bevægelse.

I maj 2021 flyttede Tina Andersen hjem igen. Her træner hun sammen med sin mand dagligt både sprog og bevægelse.
I maj 2021 flyttede Tina Andersen hjem igen. Her træner hun sammen med sin mand dagligt både sprog og bevægelse. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Selvom det lykkedes Torben Andersen at få lavet en ny visitation af sin kone, har han ikke opgivet kampen endnu.

- Jeg har sagt til mig selv, at det Tina har været igennem, kan vi ikke lave om på. Men der er ikke andre, som må komme ud for det her, for det er voldsomt.

Noget tyder da også på, at hans kamp har nyttet.

Slagelse Kommune er nu i gang med at udvide træningstilbuddet på Blomstergården. Derudover er kommunen ved at lave kompetencebeskrivelser af, hvad det kræves af personalet, når det arbejder med blandt andet specialiserede neurorehabilitering.

Selvom det lykkedes Torben Andersen at få lavet en ny visitation af sin kone, har han ikke opgivet kampen endnu.
Selvom det lykkedes Torben Andersen at få lavet en ny visitation af sin kone, har han ikke opgivet kampen endnu. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Er Torbens ‘opråb’ en af årsagerne til, at I går ind og kigger på det her?

- Jeg vil sige, at ja, det er medvirkende til det. Det er for at se, hvad vi har, og hvad vi eventuelt kunne mangle, siger sundheds- og ældrechef Charlotte Kaaber.

På den politiske dagsorden

Hjerneskadeforeningen oplever jævnligt lignende sager fra hele landet. For foreningen er Tina og Torbens sag principiel.

- Vi har den med i vores politik-katalog, når vi diskuterer med politikerne, så er den med som en del af de, desværre, rigtig mange sager, vi har, siger Morten Lorenzen.

Læs også
Holbæk Kommune indrømmer problemer med tilsynet af privat dagbehandlingstilbud
Læs også
Holbæk Kommune indrømmer problemer med tilsynet af privat dagbehandlingstilbud

Foreningen håber, at dele af det specialiserede område fremover kommer til at ligge hos regionerne.

Hjerneskadeforeningen er i dialog med Social- og Ældreministeriet og Sundhedsministeriet om de udfordringer, der er på området.

- Det ser ud til, at vi nærmer os et tidspunkt, hvor der kan blive præsenteret en plan for, hvordan man fra ministeriernes side og fra organisationernes side ser det her køre fremadrettet, siger direktøren for Hjerneskadeforeningen.  


Nyhedsoverblik