Knud Vincents ville mærke jorden efter stor nyhed

Søndag eftermiddag blev Trelleborg og fire andre danske ringborge optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Og det vækker glæde på Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en stor glæde for hele Danmark, at fem ringborge er kommet på UNESCOs verdensarvsliste, og for Slagelse og Vestsjælland har det en enorm betydning, det er der ingen tvivl om, sagde Slagelses borgmester, Knud Vincents (V), efter den endelige beslutning om optagelsen på verdensarvslisten.

Borgmesteren fulgte med i livesendingen fra UNESCOs verdenskomitékongres, der blev afholdt i den Saudi Arabiske hovedstad, Riyadh. Her var repræsentanter fra en lang række lande samlet for at tage stilling til, hvilke af de indstillede kultur- og naturhistoriske steder, der skulle med på listen.

quote Jeg har jo en forhåbning om, at det kan være med til at løfte hele vores kommune og hele området - både turismemæssigt og bosætningsmæssigt

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune

Og da Trelleborg og de andre borge officielt blev optaget på listen, besluttede han at køre ud til den lokale ringborg for at fejre det.

- Jeg skulle lige ud og mærke, om jorden føltes som den plejede. Og det gør den jo, men det var med en anden glæde, at jeg kørte ind mod Trelleborg, det er klart, siger han.

Signe Marie Rohde fra Slots- og Kulturstyrelsen og Lars Christian Nørbach, der er formand for ansøgningsarbejdet, var de danske repræsentanter ved konferencen i Saudi-Arabien.
Signe Marie Rohde fra Slots- og Kulturstyrelsen og Lars Christian Nørbach, der er formand for ansøgningsarbejdet, var de danske repræsentanter ved konferencen i Saudi-Arabien. Foto: UNESCO World Heritage Committee

Kommunen har bakket op om ansøgningsprocessen, der har taget i alt 16 år, og Knud Vincents er glad for, at de skiftende og nogle gange meget uenige byråd i kommunen, har været enige om, at det var et vigtigt projekt.

- En kæmpe ros til de tidligere byråd og de tidligere borgmestre, der også har holdt fast i det her, det er jo noget man heldigvis har været enige om hele vejen igennem, siger han.

Og når man bliver spurgt om, hvad det betyder at være borgmester i et område, hvor der nu er en attraktion, der er vurderet lige så væsentlig verdensarv som for eksempel pyramiderne, er det svært at holde grinet tilbage.

- Det kan jeg jo ikke vide, jeg har jo kun været det i en lille time nu, siger borgmesteren.

- Men jeg har jo en forhåbning om, at det kan være med til at løfte hele vores kommune og hele området - både turismemæssigt og bosætningsmæssigt, siger han.

Søndag var vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse og fire andre danske ringborge i centrum i Riyadh i Saudi Arabien, hvor den 45. udgave af UNESCOs verdensarvskomite blev afholdt.
Søndag var vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse og fire andre danske ringborge i centrum i Riyadh i Saudi Arabien, hvor den 45. udgave af UNESCOs verdensarvskomite blev afholdt. Foto: UNESCO World Heritage Committee

Morten Jensen, der er direktør i Destination Sjælland, kan heller ikke få armene ned.

- Det er fuldstændig fantastisk. Det er ikke hver dag, at en turistdirektør har vagten, når man får en af sine attraktioner på verdensarvslisten. Det sker ikke hvert år, heller ikke hvert tiende år, så det er ret stort, siger han.

Morten Jensen, der er direktør i Destination Sjælland, fulgte med i livesendingen fra Saudi Arabien, da Trelleborg blev optaget på verdensarvslisten.
Morten Jensen, der er direktør i Destination Sjælland, fulgte med i livesendingen fra Saudi Arabien, da Trelleborg blev optaget på verdensarvslisten. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Morten Jensen fulgte også med i live-streamingen fra konferencen i Saudi-Arabien, og han havde stor tiltro til, at det danske projekt ville blive optaget på listen.

- Jeg tænkte, at der var gode indikationer for, at det ville ske, og jeg havde også en forhåbning om, at det ville ske. Men da formanden så sagde tillykke, var det en lettelse. Det er lidt som at se sit yndlingshold i fodbold score et mål, man har ikke selv indflydelse, men man er glad, når det sker, siger han.

Læs også
Trelleborg optaget på verdensarvsliste: - Jeg er fuldstændig glad og lykkelig
Læs også
Trelleborg optaget på verdensarvsliste: - Jeg er fuldstændig glad og lykkelig

Turismedirektøren regner ligesom borgmesteren med, at det kommer til at have stor betydning, at Trelleborg nu er med på verdensarvslisten.

- Vi ved fra Stevns Klint og Christiansfeld, at man kan se en fordobling eller tredobling af antallet af gæster, siger han.

- Det andet er, at vi ligger ret tæt på København, så der er måske nogle turister, der vil tage turen til Vestsjælland, som ellers ikke var kommet, så det kan godt give flere internationale gæster, siger Morten Jensen.


Nyhedsoverblik