Kalkunfarm i Lundby afliver tusindvis af fugle: - Det er enormt smitsomt

En stor kalkunfarm i Lundby ved Skælskør er ramt af fugleinfluenza. Derfor bliver hele besætningen nu aflivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen rykkede torsdag ud til en stor kalkunfarm i Lundby ved Skælskør.

For to dage siden blev der nemlig fundet flere døde kalkuner, og dommen fra Statens Serum Institut er klar. Der er tale om fugleinfluenza H5N1.

Derfor blev 34.000 kalkuner tidligere på dagen aflivet ved hjælp af gas.

- Det er ikke farligt for mennesker, men det er enormt smitsomt for fugle. Og fordi der er andre, der har fjerkræ i nærheden, så er vi meget optaget af at inddæmme smitten så hurtigt som muligt, dermed få aflivet dyrene, få dem destrueret og dermed forhåbentligt forhindre, at det smitter sig til andre besætninger, siger Mette Kirkeskov Sie, der er veterinærchef hos Veterinær Øst i Fødevarestyrelsen.

Mette Kirkeskov Sie kan ikke forklare, hvorfor det særligt er kalkuner, der bliver ramt af fugleinfluenza.
Mette Kirkeskov Sie kan ikke forklare, hvorfor det særligt er kalkuner, der bliver ramt af fugleinfluenza. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

For at undgå at smitten spreder sig, har Fødevarestyrelsen oprettet en tre kilometers beskyttelseszone og en ti kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. Indenfor zonerne er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle.

Flere udbrud i Region Sjælland

Det er langt fra første gang, at der er udbrud af fugleinfluenza på kalkunbesætninger i Region Sjælland.

På samme gård i Lundby måtte de sidste forår også aflive deres besætning. Senere på året var der et udbrud ved Sønderupsønder ved Skælskør, og i starten af 2022 var der et stort udbrud ved Keldernæs på Lolland, hvor 36.000 kalkuner blev aflivet.

Læs også
Værste fugleinfluenzaepidemi nogensinde - 96.000 kalkuner aflives på få dage
Læs også
Værste fugleinfluenzaepidemi nogensinde - 96.000 kalkuner aflives på få dage

Dagen efter var det 60.000 kalkuner på en gård ved Ruds Vedby.

Hvorfor det særligt er kalkuner, der bliver ramt af store udbrud af fugleinfluenza, kan Mette Kirkeskov Sie ikke svare på.

- Jeg kan sige, at vi ofte ser det i kalkunbesætninger. Om det er fordi, de har en øget modtagelighed, om det er fordi, de staldsystemer, de går i, er mindre tætte, end det som almindelig fjerkræ går i, det ved jeg ikke.

- Alle skal være opmærksomme

Det er endnu uvist, hvordan smitten er kommet ind i stalden ved Lundby. Det er nu op til Fødevarestyrelsen at finde ud af.

- Der er jo nogle regler omkring, at man skal skifte tøj og fodtøj, og hvis man har været i en anden besætning, så kan man ikke bare gå ind i en anden besætning igen og så videre. Nogle af alle de her ting er vi jo ved at prøve at udrede. Vi går ud og interviewer de folk, der har færdes i stalden, forklarer Mette Kirkeskov Sie.

Sidste år måtte samme farm også aflive kalkunerne grundet fugleinfluenza.
Sidste år måtte samme farm også aflive kalkunerne grundet fugleinfluenza. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Uanset årsagen så er smitten i naturen, og derfor er opfordringen fra veterinærchefen klar.

- Det kan også være på din græsplæne, en fugleklat, og dermed kan du få det slæbt ind til dine egne dyr. Der skal ikke noget til. Så alle skal være opmærksomme. Smitten er i naturen, og har man dyr, jamen så er det sådan set ens fornemmeste opgave at passe på dem.

Det er ikke lykkedes TV2 ØST at få kontakt til ejeren af kalkunfarmen i Skælskør. Arbejdet med at aflive de mange kalkuner fortsætter indtil på lørdag.


Nyhedsoverblik