Værste fugleinfluenzaepidemi nogensinde - 96.000 kalkuner aflives på få dage

Fødevarestyrelsen er gået i gang med at aflive 36.000 kalkuner på en farm på Lolland. Tirsdag begynder aflivningen af 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen er rykket talrigt ud til en kalkunfarm ved Keldernæs på Lolland. Her er et udbrud af den meget smitsomme variant af fugleinfluenzaen, H5N1, fundet. 

quote Kalkuner er meget følsomme for fugleinfluenza, og de bliver meget syge, meget hurtigt

Lars Hansen, embedsdyrlæge, Fødevarestyrelsen

Der findes ingen kur mod fugleinfluenza , og derfor skal samtlige 36.000 kalkuner på farmen gasses. 

- Vi er gået i gang med at CO2-gasse de første tre stalde, og når det er overstået, så går Beredskabsstyrelsens folk i gang med at tømme dem over i DAKA-containere, og så bliver de kørt til Randers og bliver destrueret, siger Lars Hansen, der er embedsdyrlæge ved Fødevarestyrelsen.

Det er ikke alle kalkunerne, der er smittede, alligevel er det ifølge Lars Hansen nødvendigt at aflive samtlige dyr. 

- Kalkuner er meget følsomme for fugleinfluenza, og de bliver meget syge, meget hurtigt, og når man har 50.000 kalkuner på forholdsvis lidt plads, så er det jo det, man i dag kalder en super-spreder begivenhed. Det kan gå fra, at der dør 30 den ene dag til 100 den næste dag, siger Lars Hansen.

Ifølge Lars Hansen er gasningen den mest human måde at aflive kalkunerne.
Ifølge Lars Hansen er gasningen den mest human måde at aflive kalkunerne. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Aflivningen foregår ved, at kalkunerne bliver gasset med CO2, som bliver sprøjtet direkte ind i staldene. Kalkunerne har adgang til mad og vand undervejs, ifølge Lars Hansen undgår man at stresse kalkunerne unødvendigt ved ikke at flytte på dem. 

Meget smitsom

Fugleinfluenzaen er ifølge Fødevarestyrelsen formentlig bragt til Danmark med efterårets trækfugle. Ænder og gæs bliver ikke ligeså syge som kalkuner, derfor kan de flyve rundt og smitte andre fugle. 

Kalkunerne i Keldernæs går indenfor i store stalde, men der kommer hver dag dyrepassere ind, der kan bringe smitte med sig, derudover er der ventilation i staldene, der ligeledes kan have bragt smitten indenfor.

Beredskabsstyrelsen er mødt talstærkt op for at hjælpe til med aflivningen af de 36.000 kalkuner.
Beredskabsstyrelsen er mødt talstærkt op for at hjælpe til med aflivningen af de 36.000 kalkuner. Foto: Line Strand - TV2 ØST

På Lolland skal de 36.000 kalkuner nu aflives for at forhindre smitte til andre besætninger.

- Når først en i en besætning er smittet, så vil det ende med, at alle fuglene bliver smittet, og det er en smertefuld død, så vi afliver dem alle både for at stoppe smitten, men også for fuglenes velbefindende, siger Lasse Holm der forklarer, at fugleinfluenza er en luftvejssygdom, der giver meget alvorlig luftvejsbetændelse, som fuglene til sidst bliver kvalt af. 

Ifølge Fødevarestyrelsen kan mennesker i teorien blive smittet med fugleinfluenza, så aflivningen foregår med fuldt beskyttelsesudstyr. 

quote I 2021 er smitten kommet som perler på en snor, så det er meget alvorligt og bekymrende

Lasse Holm, souschef, veterinær Øst, Fødevarestyrelsen

For at forhindre smittespredning har Fødevarestyrelsen derudover oprettet to restriktionszoner på henholdsvis tre og ti kilometer fra kalkunfarmen. Det betyder blandt andet, at fjerkræejere, i den såkaldte overvågningszone, hverken må sælge æg eller flytte fugle uden særlig tilladelse.

Værste fugleinfluenzaepidemi i Danmark nogensinde

Fugleinfluenzaen kommer fra Asien, men har spredt sig især til det nordlige Europa.

Epidemien gjorde i den grad sit indtog i 2020-2021, hvor den værste fugleinfluenzaepidemi i Danmark nogensinde ramte.

En kalkunbesætning på 4.000 kalkuner blev i løbet af foråret aflivet i Lundby ved Skælskør på grund af fugleinfluenza.
Læs også
Frygt for spredning af fugleinfluenza - sådan skal 28.000 kalkuner aflives
En kalkunbesætning på 4.000 kalkuner blev i løbet af foråret aflivet i Lundby ved Skælskør på grund af fugleinfluenza.
Læs også
Frygt for spredning af fugleinfluenza - sådan skal 28.000 kalkuner aflives

- Det her er ikke normalt. Vi har set de her kæmpe udbrud siden marts sidste år, og så har vi set det kontinuerligt lige siden. Hvis man ser på Holland, Tyskland og Polen, så har det især ramt kalkuner og hobbyfjerkræ, og det er det samme vi ser her i Danmark, siger Lasse Holm, der er souschef i Veterinær Øst i Fødevarestyrelsen og tilføjer:

- Tidligere kom der den her slags udbrud cirka hvert andet år, men i 2021 er smitten kommet som perler på en snor, så det er meget alvorligt og bekymrende.

I november 2021 blev en kalkunfarm ved Skælskør ramt af fugleinfluenza, her blev 28.000 kalkuner slået ned. 

Det er ifølge Lasse Holm den hidtil værste epidemi med fugleinfluenza.
Det er ifølge Lasse Holm den hidtil værste epidemi med fugleinfluenza. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Endnu et udbrud

Lige nu har Fødevarestyrelsen ekstraordinært travlt med at forhindre spredningen af fugleinfluenza, men kalkunfarmen på Lolland er endnu ikke tømt, før en kalkunfarm ved Ruds Vedby nu er blevet ramt. 

Det drejer sig om 100 kalkuner på en kalkunfarm med 60.000 kalkuner ved Ruds Vedby nær Sorø, der de seneste dage er døde efter smitte med fugleinfluenza.

Fuglene er ligeledes døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1, og derfor skal hele besætningen her nu også aflives.

Kalkuner aflives ved Skælskør
Læs også
Endnu en kalkunfarm ramt af fugleinfluenza - 60.000 fugle skal aflives
Kalkuner aflives ved Skælskør
Læs også
Endnu en kalkunfarm ramt af fugleinfluenza - 60.000 fugle skal aflives

Ifølge Lasse Holm findes der en vaccine mod fugleinfluenza, man kan give kalkunerne, men den er meget dyr, og derfor heller ikke særlig udbredt. Han udelukker dog ikke, at man i fremtiden vil benytte sig mere af vaccinen. 

Arbejdet med at aflive og bortskaffe kalkunerne i Keldernæs forventes at være overstået på onsdag, herefter skal staldene rengøres og desinficeres, hvorefter der kan gå op til et halvt år, før der igen kan drives kalkunfarm på stedet. 



Nyhedsoverblik