¨

I dag falder dommen i kæmpe narkosag - fik over 90 års fængsel i byretten

I dag falder der dom i den store narkosag i Østre Landsret. Foto: TV ØST

I dag afsiger Østre Landsret dom i sagen mod otte personer, der er tiltalt for at være en del af en narkobande, som solgte store mængder amfetamin.

120 kilo amfetamin med en gadeværdi på over ti millioner kroner.

Det er, hvad der står på bundlinjen i en stor sag om indsmugling, fremstilling og salg af amfetamin, som Østre Landsret i dag afsiger dom i.

Der er syv personer tiltalt i ankesagen, mens der var otte tiltalt i byretten. En mand på 26 år har modtaget sin dom på 15 års fængsel, og hans sag skal altså ikke behandles ved landsretten.

I begyndelsen af året blev de oprindelige otte tiltalte kendt skyldige ved Retten i Næstved. Tre tiltalte mænd fik 15 års fængsel, én tiltalt mand fik 12 års fængsel, to tiltalte mænd fik 10 års fængsel, og sagens eneste tiltalte kvinde fik halvandet års fængsel, da dommen faldt i byretten.

Sagens sidste tiltalte, en 32-årig mand, fik senere en dom på 15 års fængsel, efter han var blevet mentalundersøgt, og Retslægerådet havde vurderet, at han var egnet til straf. Altså fik de tiltalte tilsammen en straf på 93,5 års fængsel.

TIDSLINJE OVER SAGEN:

  • 6. oktober 2016

Politiet anholder to personer, der angiveligt er i gang med at overlevere 50 kilo amfetamin på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse.
En 24-årig mand fra Slagelse, der også befinder sig på parkeringspladsen, har ifølge politiet held med at stikke af fra politiet.
Samme dag finder politiet noget, som de mener er et amfetaminlaboratorium i en garage Videbæk ved Herning. I garagen finder politiet ingredienser til at fremstille mindst 55 kg amfetamin.
I alt anholdes fem personer denne dag, da tre personer også anholdes i Sorø med 650.000 kroner i kontanter.
 

  • 11. oktober 2016

To personer forsøger forgæves at befri en person i Slagelse Arrest. Han er en af de mænd, der blev anholdt på parkeringspladsen i Slagelse.
Politiet er bekendt med planerne inden, og de er derfor mødt talstærkt op ved arresten.
En mand og en kvinde, som er i besiddelse af et haglgevær, anholdes.
 

  • 28. oktober 2016

Politiet beslaglægger yderligere tre kilo amfetamin, og en 24-årig mand fra Slagelse anholdes.
Det er den unge mand, der angiveligt stak af fra politiet på Bilkas parkeringsplads den 6. oktober. Han bliver varetægtsfængslet og sigtet for salg af i alt 53 kilo amfetamin – heriblandt de 50 kilo fra aktionen ved Bilka.
 

  • 31. oktober 2016

Politiet beslaglægger 14 kilo amfetamin, halvandet kilo kokain og halvandet kilo hash i et kælderrum i Slagelse.
Desuden bliver en sportstaske med fem og et halvt kilo kokain fundet i et krat bag Sørbyhallen i Sørbymagle ved Slagelse. I nærheden finder politiet også en vakuumpakket pose med to Zastava-pistoler.
Tre personer bliver anholdt. To af dem – mænd på 20 og 22 år bliver varetægtsfængslet, mens den tredje, der er 24 år, løslades.
 

  • April 2017

Der falder dom i sagen om den planlagte befrielsesaktion ved Slagelse Arrest.
En mand idømmes fængsel i to år og fire måneder, mens en 23-årig kvinde straffes med fængsel i et år og otte måneder.
 

  • 14. juni 2017

En kvinde fra Slagelse bliver anholdt og sigtet for at være en del af sagen, der nu trækker tråde til udlandet.
Kvinden er mistænkt for at transportere store pengebeløb til udlandet som betaling for nogle af de produkter, der skulle bruges til fremstilling af amfetamin.
 

  • 4. august 2017

Der falder dom i en del af sagen, da de tre unge mænd, der blev anholdt den 31. oktober, alle har tilstået.
En 23-årig mand bliver idømt ni års fængsel for at være ansvarlig for de to pistoler og de fem kilo kokain, politiet fandt i krattet bag Sørbyhallen i Sørbymagle.
Desuden idømmes en 21-årig mand seks års fængsel for fundene i kælderrummet i Slagelse. En 25-årig mand idømmes halvandet års fængsel for besiddelse af stoffer.
 

  •  21. september 2017

Retssagen mod de resterende syv mænd og kvinden begynder ved Retten i Næstved.
Ifølge anklageskriftet har de stået for arbejdsopgaver i forbindelse med fremstilling og salg af amfetamin.
De er blandt andet anklaget for indsmugling, fremstilling og salg af stoffer. Desuden er den mand, der blev besøgt befriet fra Slagelse Arrest, tiltalt for befrielsesforsøget.
Ifølge anklageskriftet er 101 strømpistoler, der lignede lommelygter, også en del af sagen.
De tiltalte er på det tidspunkt mellem 23 og 48 år. De nægter sig alle skyldige.
Der er afsat 20 retsdage til sagen.
 

  • 3. januar 2018

Der falder dom i den spektakulære sag, og alle tiltalte bliver kendt skyldige.
Tre af de dømte får 15 års fængsel, en får 12 års fængsel, to får 10 års fængsel, og den dømte kvinde får halvandet års fængsel. Den sidste dømte - en 31-årig mand - bliver kendt skyldig, men skal mentalundersøges, før straffen kan udmåles.
De dømte anker alle dommene til frifindelse.
 

  • 28. juni 2018

Den sidste tiltalte får sin straf. Retslægerådet anbefaler, at han skal afsone i Herstedvester Fængsel. Rådet vurderer, at han har nogle forbigående personlighedsforstyrrelser, men mener ikke, at han er sindssyg. Han får 15 års fængsel og anker sin dom.

Se mere

Dommen blev for de fleste tiltaltes tilfælde anket på stedet, og nu har ankesagen altså nået sin afslutning ved Østre Landsret.

Anholdt med 50 kilo amfetamin

Sagen begyndte den 6. oktober 2016, hvor narkobetjente reagerede på et tip og omkring middagstid slog til på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse. Her anholdt de to mænd på 29 og 24 år, som angiveligt var midt i en handel med narko. I den enes bil fandt politiet 50 kilo lyserød amfetamin i vakuumposer pakket i to sorte sportstasker.

En tredje mand på 26 år stak ifølge politiet af fra stedet. Han blev anholdt tre uger senere, og her var han i besiddelse af tre kilo amfetamin.

Samme dag som aktionen på parkeringspladsen i Slagelse blev et formodet amfetaminlaboratorium fundet i en garage i Videbæk nær Herning i Jylland – hjemme hos den 29-årige tiltalte mands forældre. Her fandt politiet blandt andet næsten 20 liter amfetaminolie, som man bruger til at fremstille stoffet. Det anslås, at de mange liter olie kunne blive til omkring 53 kilo amfetamin.

Politiet fandt også et stort kar og en pagaj, som anklagemyndigheden mener blev brugt til at lave amfetamin, og hvorpå der var spor af lyserød amfetamin.

Den 29-årige mand har i landsretten erkendt forhold omhandlende 100 kilo amfetamin, oplyser hans forsvarer Peter Secher til TV ØST.

Havde et stort forbrug og ingen indtjening

Tre andre mænd på 28, 32 og 49 år blev også anholdt og sigtet den 6. oktober 2016, men det foregik på en parkeringsplads i Sorø. Den 32-årige mand havde i alt 650.000 kroner i kontanter på sig.

Anklagemyndigheden mener, at den 32-årige og den 28-årige mand spillede en central rolle i den formodede narkobande, og at de sammen stod for at instruere i at fremstille amfetamin, at de modtog bestillinger og betaling for narkoen, og at de betalte for de remedier, der skulle bruges i produktionen.

De mener desuden, at den 32-årige flere gange var i Holland som et led i organisationen, og at han stod for en del af kontakten med udenlandske medsammensvorne i for eksempel Den Dominikanske Republik.

Beviserne mod de to tiltalte bestod i byretten blandt andet af udtalelser fra Skat, hvor man kunne se, at de to ingen indkomst havde. Samtidig havde de dog et meget stort forbrug. Blandt andet købte den 32-årige mand en ferielejlighed i udlandet og gik med meget dyre ure, mens den 28-årige mand havde brugt over tre millioner kroner.

Begge tiltalte forklarede i byretten, at de tjente deres penge på sort arbejde. Den 32-årige handlede ifølge ham selv med krypterede BlackBerry-telefoner, som han hentede i Holland, og den 28-årige mand tjente sine penge i en række firmaer, han havde.

Kvinde tiltalt for at være pengekurér

Den tiltalte kvinde blev anholdt i juni 2017, og hun er anklaget for at have været pengekurér og for ni gange mellem maj 2016 og september 2016 at transportere et ukendt beløb fra Danmark til Holland som betaling for amfetaminolien. I to af tilfældene mener anklagemyndigheden, at kvinden fragtede 87.500 euro svarende til 650.000 kroner.

Kvinden nægter sig skyldig og forklarede i byretten, at hun ganske rigtigt var i udlandet på de givne datoer, men at hun ikke fragtede penge, men besøgte en hemmelig elsker. Der er nedlagt navneforbud over kvinden.

De to resterende tiltalte – den 49-årige mand, der blev anholdt i Sorø, og en 33-årig mand – er også tiltalt for at spille mindre roller i narkoorganisationen.

Anklagemyndigheden mener, at den 49-årige mand hjalp med at bortskaffe beviser. Den 33-årige mand er tiltalt for at hjælpe med at fremstille amfetaminen i Videbæk. Hans DNA er blandt andet blevet fundet på noget tape, der sad på dunkene med amfetaminolie i garagen.

Selv forklarede den tiltalte i retten, at han kom meget i garagen, fordi han hjalp den 29-årige mand med hans kræmmervirksomhed. I den forbindelse havde han blandt andet rørt ved flere ruller med tape, Han vidste slet ikke, at dunkene med narkoolien eksisterede, forklarede han i byretten.

Dommerne i Østre Landsret afsiger deres endelige dom over de tiltalte klokken 13.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App