Fugleinfluenza konstateret i fugle på Sydsjælland og Lolland

Flere døde, vilde fugle fundet i Sakskøbing og på Agersø har fugleinfluenza, oplyser Fødevarestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

DTU Veterinærinstituttet har konstateret højpatogen fugleinfluenza i flere vilde fugle fundet i Sakskøbing og på Agersø. Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i vilde fugle siden foråret og henover sommeren, hvor virus ellers ikke plejer at være i Danmark. De fleste fund er gjort omkring Sydsjælland og Lolland.

Der er tale om fugleinfluenza af typen H5N6. Der kendes ikke til tilfælde, hvor denne type har smittet mennesker.

Men virus er dødelig for fuglene, og derfor råder Fødevarestyrelsen nu fjerkræejere i området til at tage ekstra forholdsregler for at beskytte deres fjerkræ mod smitten.

- Sygdommen florerer på en årstid, hvor den slet ikke plejer at være i Danmark, så det er en særlig situation. Derfor er der brug for, at fjerkræejere passer ekstra godt på, så fugleinfluenza ikke kommer ind i en professionel besætning eller i en hobbybesætning, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Tag forholdsregler

Hvis en professionel besætning rammes af højpatogen fugleinfluenza, dør dyrene, og al dansk eksport af fjerkræ lukker. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at fjerkræejere i området holder deres fugle under overdækning, som eksempelvis fast tag, presenning, net eller tråd. På den måde undgår man, at vilde fugle, der kan være smittede, lander i hønsegården. Har man høns, der går frit i haven, kan man med fordel begrænse det areal, de har adgang til, for eksempel med hegn. Dermed er man også med til at mindske smitterisikoen.

Det er desuden et lovkrav, at al fodring sker under tag. Dermed kan større, vilde fugle ikke komme i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til ens egne fugle.

Fødevarestyrelsen følger sammen med DTU Veterinærinstituttet udviklingen af fugleinfluenza nøje. Har du mistanke om, at en fugl kan være død af fugleinfluenza, eksempelvis fordi du har konstateret flere døde fugle på samme sted, kan du melde dit fund via Fødevarestyrelsens app, Fugleinfluenza Tip.