Fra mavepuster til kæmpe jubel - højskolerne får lov at genåbne om en måned

Torsdag aften blev de ikke nævnt. Fredag morgen fik de den gode nyhed. Højskolerne får lov at åbne den 8. juni.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Eleverne på landets højskoler har været igennem noget af en rutsjebanetur det seneste døgn.

Efter det kom frem, at efterskolerne åbner i fase to, sad højskoleelever og forstandere spændt og ventede på at få samme besked til gårsdagens pressemøde.

quote Der er ikke vanvittig mange dage, jeg har været glad siden den 12. marts, men det her er i hvert fald én af dem

Torben Smidt Hansen, forstander på Vallekilde Højskole

Men højskolerne blev ikke nævnt med ét eneste ord.

- Stemningen var trykket. Den var virkelig trykket, må jeg indrømme. Mine to kammerater og jeg gik ned til vores skoles kyssebænk i går og sad der nærmest helt terapeutisk og kiggede udover landskabet. Det skulle lige synke ind, at vi slet ikke blev nævnt, fortæller Hannibal Kofoed Møller, der er elev på Vallekilde Højskole.

Også forstanderen på Vallekilde Højskole måtte gå skuffet i seng.

- I går aftes sad jeg med et glas vin og drømte om, at nu blev vi genåbnet. Så det blev en noget mat aften, da det gik op for mig, at vi ikke var med, siger forstander Torben Smidt Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Torben Smidt Hansen kan ikke se logik i, at der skal være forskel på efterskoler og højskoler.
Torben Smidt Hansen kan ikke se logik i, at der skal være forskel på efterskoler og højskoler. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Fra skuffelse til jubel

I løbet af natten fik Folketingets partier dog forhandlet sig frem til, at højskolerne er en del af den tredje fase af genåbningen. Det betyder, at højskolerne må åbne den 8. juni.

I morges forvandlede stemningen sig derfor fra dyb skuffelse til stor jubel.

- Det var en kæmpe forløsning. Det har været noget af en rutsjebanetur, fordi man gik i seng i går med lidt ondt i maven og så vågner op til, at man faktisk kan komme tilbage. Det er fantastisk, siger Hannibal Kofoed Møller.

- Der er ikke vanvittig mange dage, jeg har været glad siden den 12. marts, men det her er i hvert fald én af dem, det er helt sikkert, supplerer forstanderen.

Brøderup Efterskole
Læs også
Lokale efterskoleforstandere glæder sig til at se eleverne igen 
Brøderup Efterskole
Læs også
Lokale efterskoleforstandere glæder sig til at se eleverne igen 

De seneste to dage har Hannibal Kofoed Møller og to højskolekammerater sovet i shelter nogle få hundrede meter fra Vallekilde for at være tæt på hinanden og deres savnede skole.

Det er da også gensynet med de andre elever, som Hannibal Kofoed Møller ser allermest frem til.

- Jeg glæder mig til at komme tilbage til fællesskabet og at se dem alle sammen igen. I de måneder, vi nåede at gå der, fik man virkelig nogle venner for livet, siger han.

Højskole med nye regler

Det bliver dog en anden højskole, eleverne kommer tilbage til, hvor nye retningslinjer skal efterleves.

quote Der er sådan set ikke nogen logik i, at efterskolerne får lov til at åbne, når højskolerne ikke gør

Jacob Mark (SF)

- Det gør mig ikke noget overhovedet, for jeg er egentlig bare glad for at kunne komme tilbage. Det er noget, jeg virkelig har længtes efter i to måneder nu. Så selvom det er til en anderledes hverdag, så handler det bare om at kunne komme tilbage, siger Hannibal Kofoed Møller. 

På Vallekilde Højskole er man faktisk også godt forberedt til at håndtere coronasmitten, fortæller forstander Torben Smidt Hansen.

- Det gode er, at vi har erfaringer med det. Vi havde 43 elever i Seoul i Sydkorea, der kom hjem 14 dage, før Danmark blev lukket ned. Så der skulle vi være i allerhøjeste beredskab og havde karantæneværelser og afspritninger. Eleverne var fantastiske til at efterleve de her hygiejneregler, så det føler jeg mig helt tryg ved, siger han. 

Ingen logik

Midt i glæden har forstanderen dog svært ved at se fornuften i, at højskolerne først får lov til at genåbne tre uger efter efterskolerne.

- Det er jo ikke til at vide, hvad forhandlingerne er gået ud på. Men at efterskoler skulle med nu, og at højskoler og 1. og 2. g’erne ikke skulle med, det er der ikke meget logik i.

Michael Wittrock
Læs også
Skoleelev jubler over snarlig genåbning: - Jeg er glad for, at vi blev prioriteret
Michael Wittrock
Læs også
Skoleelev jubler over snarlig genåbning: - Jeg er glad for, at vi blev prioriteret

Samme holdning deler Jacob Mark fra SF. Partiet gik nemlig til nattens forhandlinger med en ambition om at få genåbnet højskolerne.

- Der er sådan set ikke nogen logik i, at efterskolerne får lov til at åbne, når højskolerne ikke gør. Vi kæmpede for at begge dele skulle åbne, men i sådan en forhandling er det jo, hvad der kan skabes et politisk flertal for, og der var ikke et politisk flertal, som prioriterede højskolerne, siger Jacob Mark (SF).

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob Mark (SF) vil forlænge højskoleopholdet som kompensation.
Jacob Mark (SF) vil forlænge højskoleopholdet som kompensation. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Nu arbejder SF på, at højskolerne får et økonomisk tilskud, så eleverne kan være der lidt længere.


Nyhedsoverblik