Flugtfange er tavs i retten om syv sigtelser

Ved befrielsesaktion i november af 24-årig mand fra bandemiljøet blev der brugt gas- og signalpistoler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 24-årige mand, der blev befriet ved en voldsom aktion på den retspsykiatriske afdeling på Slagelse Sygehus, sigtes for syv forskellige lovovertrædelser.

Det kom frem ved et grundlovsforhør i Københavns Byret fredag formiddag, hvor dommeren besluttede, at den 24-årige skal varetægtsfængsles frem til 24. marts.

Hemin Dilshad Saleh ønskede ikke at svare på spørgsmål. Adskillige politifolk bevogtede ham i retslokalet. Han er netop blevet udleveret fra Spanien, hvor han skjulte sig i Barcelona.

- Vi tager ikke stilling til sigtelserne i dag, sagde mandens forsvarer, advokat Louise Traberg Smidt.

I alt syv forskellige lovovertrædelser gennemgik anklageren, Andreas Christensen.

Pistoler indsmuglet i kageæske

Blandt andet kom det frem, at der ved befrielsesaktionen 19. november blev brugt gas- og signalpistoler. De blev indsmuglet i en kageæske. Derefter blev de to våben vendt mod personalet.

Derfor sigtes Hemin Dilshad Saleh for ulovlig tvang og for trusler mod de ansatte på sygehuset.

I retslokalet var han iført blandt andet en blå hættetrøje. Han kiggede sig omkring, mens betjente løsner håndjernene. Forsvareren går ud for at hente familiemedlemmer, men de er der ikke.

Herefter bliver dørene ved retsmødet lukket. Men senere dukkede noget familie op, og den 24-årige nåede ifølge Ekstra Bladet at hilse på sin kæreste, da dørene blev åbnet efter dommerens beslutning om fængsling.

Bandeleder var fængslet for overfald

Den 24-årige har været med i banden NNV. I efteråret var han varetægtsfængslet for at have deltaget i et råt overfald, som fandt sted i DK Frisørsalon på Nørrebrogade i København i september 2018. I alt deltog 19 mænd i den grove vold, mener politiet.

Men Saleh blev overført til sygehuset i stedet for et arresthus, mens han ventede på at komme for retten. Og på den retspsykiatriske afdeling blev befrielsen altså gennemført med stor voldsomhed. Flere andre mænd er siden af Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi blevet anholdt for at have deltaget.

I sagen om frisørsalonen blev 16 mænd dømt i oktober sidste år. Straffene var mellem to år og otte måneder og seks måneder. Volden skyldtes en intern konflikt i bandemiljøet, fastslog retsformanden.