Redegørelse om fangeflugt - sygehus kunne have afskåret besøg

Sygehus kunne i højere grad have udnyttet mulighed for at afskære besøg i sag, hvor 24-årig flygtede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der burde have været en bedre dialog om sikkerheden mellem politi og sygehus i sagen om en bandeleder, der i november flygtede fra psykiatrisygehuset i Slagelse.

Desuden burde sygehuset have udnyttet muligheden for at afskære besøg såvel som kontrollere de besøgende.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en redegørelse efter fangeflugten.

Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske
Læs også
Voldsom fangeflugt: Skjulte pistoler i kageæske

Det ledende bandemedlem blev anholdt 22. januar i Barcelona i Spanien efter at være flygtet i november.

Det skete med hjælp fra flere personer, som havde fået adgang til at besøge ham, uden at de blev undersøgt. De kunne således smugle to pistoler med ind på afdelingen gemt i en kageæske.

Bedre dialog mellem politiet og sygehus

Justitsministeren har nu bestilt en handlingsplan, som skal imødegå problemet med fangeflugter.

quote Rigspolitiet har indskærpet over for alle politikredse, at der skal være en bedre dialog om sikkerhedsforanstaltningerne

Justitsminister Nick Hækkerup

- Redegørelsen viser, at der burde have været en bedre dialog mellem politiet og sygehuset om sikkerheden ved besøg. Det er selvfølgelig utilfredsstillende. Rigspolitiet har derfor indskærpet over for alle politikredse, at der skal være en bedre dialog om sikkerhedsforanstaltningerne.

- Men den her problematik handler ikke kun om flugten fra Slagelse – vi har et generelt problem med for mange fangeflugter. Derfor har jeg også før jul bestilt en samlet handlingsplan til at imødegå problemet med fangeflugter fra myndighederne, udtaler Nick Hækkerup i pressemeddelelsen.

Heino Knudsen (S), der er formand for regionsrådet i Region Sjælland, er enig i redegørelsens konklusion om, at kommunikationen mellem politiet og psykiatrien skal være bedre.

- Vi er helt enige i, at der i fremtiden skal være en bedre dialog mellem politiet og psykiatrien, siger Heino Knudsen i et skriftligt svar til TV2 ØST.

Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse
Læs også
Sådan foregik fangeflugt fra sygehus i Slagelse

- Vores personale er læger, sygeplejersker og sosu-assistenter ­- ikke fængselsbetjente. De er dygtige til at behandle patienterne. Derfor har vi brug for politiet og kriminalforsorgens sikkerhedsvurderinger, og i dette tilfælde var der ikke indført brev- og besøgskontrol. Så personalet har handlet korrekt ud fra den viden, de havde. Dette bekræfter mig i, at kriminelle bandemedlemmer ikke hører til på et sygehus, men i et fængsel, siger Heino Knudsen.

Han opridser tre initiativer, der skal sikre, at en lignende situation ikke opstår.

- I første omgang har vi været med til at udforme de tre initiativer, der adresserer problemet: Der skal bedre dialog med psykiatrien, før en dommer beslutter om et bandemedlem skal varetægtsfængsles i surrogat i psykiatrien, og en bedre dialog med politiet om sikkerheden. Og der skal bedre dialog om, hvor længe et bandemedlem skal opholde sig på en retspsykiatrisk afdeling, forklarer regionsrådsformanden i det skriftlige svar.

Voldsomt for personalet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bider i redegørelsen mærke i, at det har været en voldsom oplevelse for de sygehusansatte.

Læs også
Bandemedlem flygtede fra psykiatrisk afdeling - anholdt i Barcelona
Læs også
Bandemedlem flygtede fra psykiatrisk afdeling - anholdt i Barcelona

- Det gjorde stort indtryk på mig, hvor voldsom en oplevelse, det har været for dem, hvilket redegørelsen bekræfter.

- Derfor skal vi på baggrund af redegørelsen og den kommende handlingsplan i gang med at se på, hvilke tiltag der skal sættes i værk for at forebygge lignende hændelser, siger han i meddelelsen.

Opdatering:
Artiklen er opdateret med kommenterer fra regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

 


Nyhedsoverblik