Flere sejler forgæves - rift om pladserne i regionens lystbådehavne

Lystbådehavne melder alt optaget. Sådan var det ikke for få år siden. I 2021 foretog danske lystsejlere 93.000 overnatninger her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rundt om ved regionens lystbådehavne er der i disse uger livlig aktivitet.

Blandt andet i Korsør Havn oplever man, at flere har kastet sig over sejlads som en fritidsaktivitet og ikke mindst ferieform.

quote Vi måtte opgive at få en plads

Thomas Lind, lystsejler

Blandt sejlerne forlyder det også, at det ikke altid er lige let at få en plads:

- Vi var forbi Femø, men vi måtte opgive at få en plads, også sejlede vi i stedet til Fejø og lå for anker der natten over, fordi der ikke var plads, fortæller Thomas Lind, der i disse dage holder ferie med familien til søs.

Han oplever, at der i de senere år er blevet rift om pladserne i lystbådehavnene, og i år er ingen undtagelse.

- Det kan mange steder godt være meget trangt, fortæller han og tilføjer:

- For en ting er, at der er flere danskere, der sejler, men der kommer også mange tyskere, svenskere og hollændere – og så er der altså bud om de få havne, der er.

Der er godt fyldt op i Korsør Havn. Sidste år foretog danske lystsejlere 93.000 overnatninger ved lystbådehavnene her i regionen.
Der er godt fyldt op i Korsør Havn. Sidste år foretog danske lystsejlere 93.000 overnatninger ved lystbådehavnene her i regionen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Det er især inden for de senere år, at danskerne har fået mod på at sejle båd.

Melder alt optaget

I 2015 aflagde danske lystsejlere godt 60.000 overnatninger ved lystbådehavnene i Vest- og Sydsjælland. I 2019 var tallet 77.000 overnatninger, og under corona-pandemien i 2020 og 2021 tog det for alvor fart.

Således foretog danske lystsejlere samlet 93.000 overnatninger ved lystbådehavnene her i regionen sidste år. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Interessen for at sejle oplever man også i Pouls Vig Havn i Næstved.

Her er der i dag venteliste på at få en bådplads. Sådan var det ikke for tre år siden, fortæller Henrik Holm, der er bestyrelsesmedlem i Pouls Vig Bådelaug:

- Som det er lige nu, der har vi alle vores pladser fyldt op. Både her ved vores flydebro og ved vores mindre attraktive pælepladser. Alt er fyldt op på nuværende tidspunkt.

Her oplever man også, at de udenlandske sejlturister er tilbage efter corona-årene – ligesom der er kommet flere danske bådejere til.

Henrik Holm er bestyrelsesmedlem i Pouls Vig Bådelaug, Næstved. De har alle pladser optaget. Sådan var det ikke for tre år siden.
Henrik Holm er bestyrelsesmedlem i Pouls Vig Bådelaug, Næstved. De har alle pladser optaget. Sådan var det ikke for tre år siden. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Lystbådehavnene her i regionen oplevede en nedgang på 30 procent i udenlandske overnatninger fra 2019 til 2020. Men nu kommer de igen.

Læs også
Søværnet må afvise lystsejlere ved Femernbyggeriet flere gange dagligt
Læs også
Søværnet må afvise lystsejlere ved Femernbyggeriet flere gange dagligt

- Der bliver hurtigere fyldt op, og der er rigtig mange, som søger tidligere i havn, end der var tidligere, fortæller Henrik Holm fra Pouls Vig Bådelaug og tilføjer:

- Allerede fra omkring middagstid skal man i dag begynde at søge mod en havn, for ellers risikerer man enten, der er fyldt – eller tæt på at være fyldt.

Ifølge Danmarks Statistik er der på landsplan sket en stigning i antal overnatninger i danske lystbådehavne fra 2019 til 2021 på otte procent til knap 1,1 millioner overnatninger i alt.


Nyhedsoverblik