Farlig udledning fra rensningsanlæg er muligvis ulovlig

Ifølge eksperter har Miljøstyrelsen blåstemplet ulovlig udledning på rensningsanlægget RGS Nordic. Nu sættes miljøgodkendelse på pause af kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag skulle miljøgodkendelsen til rensningsanlægget RGS Nordic ved Stigsnæs syd for Skælskør fornys.

Men i stedet skal godkendelsen sættes på pause.

Det oplyser Jørgen Grüner (SF), som er Klima- og Miljøformand i Slagelse Kommune til DR. 

Det er nye oplysninger om det lovgrundlag fra Miljøstyrelsen, som Slagelse Kommunes Klima- og Miljøudvalg har benyttet til at udarbejde en ny miljøgodkendelse til RGS Nordic, der nu har fået kommunen til at sætte arbejdet på pause.

Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken
Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken

DR har fået indblik i en række dokumenter og har fremvist dem til to eksperter på miljøområdet, og i følge eksperterne står det klart, at udledningen af spildevand er ulovligt.

Det er på baggrund af disse oplysninger, at Jørgen Grüner vil have beslutningen udskudt. 

- Så må vi tage en måned eller to mere, hvor vi får nogle advokater til at vurdere, om Miljøstyrelsen i virkeligheden har vejledt os korrekt, siger Jørgen Grüner til DR.

Ministeren skal indblandes

RGS Nordics renseanlæg har i flere år modtaget millioner af liter forurenet spildevand. Det kemikalieholdige spildevand stammer blandt andet fra Norge, som efter en behandling i renseanlægget pumpes ud i havet ved Agersø Sund.

Men Miljøfarligt affald må i udgangspunktet slet ikke flyttes fra et land til et andet. Dog kan det lade sig gøre, hvis importen af det farlige affald sker med det primære formål at nyttiggøre det, skriver DR.

Ifølge DR henviser Miljøstyrelsen til, at RGS Nordic udvinder de en til to procent olierester, der er i det giftige spildevand.

debat om spildevand.transfer5
Læs også
Farligt industrispildevand sendes ud i havet
debat om spildevand.transfer5
Læs også
Farligt industrispildevand sendes ud i havet

Spildevandet er officielt klassificeret som farligt, og selvom det renses, bliver der stadig udledt mængder af farlige stoffer i havet. Tidligere er fiskere stået frem på TV2 ØST med deres observationer af manglende fisk og deres bekymringer for tilstanden af havmiljøet.

Til DR udtaler professor emerita i miljøret ved Aarhus Universitet, Ellen Margrethe Basse at en til to procents udvindelse ikke er nok til, at der kan tales om en decideret nyttiggørelse.

Mens statens advokat, Kammeradvokaten, pointerer, at der i højere grad er tale om en bortskaffelsesoperation af de miljøfarlige stoffer.

quote Jeg mener, at man omgående bør skride ind og stoppe de her udledninger

Mai Villadsen (EL), miljøordfører

Ministeren skal i samråd

I DR's artikel om sagen fremgår det også, at Miljøministeriet i et internt notat selv påpeger, at hvis kommunerne følger Miljøstyrelsens vejledning på området, så risikerer de at godkende en ulovlig udledning af spildevand.

- Det er bekymrende, når Miljøministeriet løber en betydelig risiko for at blive underkendt på grund af, at de tager hensyn til virksomhederne fremfor at tage hensyn til miljøet, siger Ellen Margrethe Basse til DR.

Dokumenterne viser også, Kammeradvokaten, flere gange har advaret Miljøstyrelsen mod at tillade importen af det miljøfarlige vand fra Norge, skriver DR.

Læs også
Å blev fyldt med forurening - nu kan det rene vand flyde frit igen
Læs også
Å blev fyldt med forurening - nu kan det rene vand flyde frit igen

På baggrund af kritikken har miljøminister, Magnus Heunicke (S), sagt til DR, at han vil tjekke op på sagen.

Men på Christiansborg har sagen om rensningsanlægget vakt forargelse og både formand i Enhedslisten, Mai Villadsen og SF's ordfører for havmiljø Marianne Bigum, udtaler til DR, at de vil indkalde miljøminister Magnus Heunicke til samråd om sagen.

- Jeg mener, at man omgående bør skride ind og stoppe de her udledninger. Miljøministeren bliver nødt til at kigge det her igennem så hurtigt som muligt, og derfor kan han også forvente at blive indkaldt til samråd, siger Mai Villadsen til DR.

 


Nyhedsoverblik