Ekspert om truede væresteder: Unge kan få skabt en positiv historie om sig selv

Flere partier ønsker at lukke værestederne i Slagelse, da det fastholder dem i deres egen kulturopfattelse. Men det er ikke tilfældet, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Én helhedsplan skal gøre op med de fire socialt udsatte boligområder i Slagelse Kommune. 

Det er i hvert fald planen, hvis ansøgningen til en ny helhedsplan i Slagelse bliver stemt igennem mandag aften ved et byrådsmøde i kommunen.  

Men Venstre, Dansk Folkeparti og flere socialdemokrater er uenige i et punkt i planen. Punktet, der omhandler værestederne i Ringparken og på Motalavej.

For ifølge forslaget til den nye helhedsplan, så skal værestederne have en positiv og effektfuld betydning for udviklingen af de udsatte boligområder. 

S: Vi skal blande børnene

Men det mener Niels Christian Nielsen (S), der er medlem af Slagelses uddannelsesudvalg, ikke er tilfældet.

- Det fastholder jo de unge i deres egen kulturopfattelse og stigmatisering, og det har vi slet ikke brug for i forhold til integrationen. Vi har brug for at blande børn og unge i hele vores kommune, sagde han lørdag til TV ØST.

Men fastholder væresteder de unge i deres egen kulturopfattelse og stigmatisering?

- Normalt ikke, lyder det fra John Andersen, der er der er professor på RUC og forsker i boligsociale forhold. 

- Det afhænger meget af, hvordan de kører. Slagelse Kommune er en forholdsvis veldrevet kommune, så gadeplansmedarbejderne er jo ikke dumme. De ved godt, hvad de gør. Derfor er det nok mere en fordom i dag. For det er ikke bare et frirum, hvor de unge kan gøre, hvad der passer dem. 

Målrettet indsats fungerer

Ifølge helhedsplanen skal værestederne bidrage til at minimere risikoen for kriminel adfærd hos de unge.

- En base i sit område plejer at være en god idé. Særligt, hvis det er unge, der ikke har ret mange penge og hvis forældre måske ikke har ret meget, så betyder sådan et værested noget, siger John Andersen.

- Unge, der har lavet hærværk og andre ting, kan få oprettet en positiv historie om sig selv på sådan et værested. 

For at minimere den kriminelle adfærd skal indsatserne på værestederne primært skabe tillid til de unge og arbejde individorienteret med den enkelte unge. Og det er netop den type indsats, som John Andersen vurderer, fungerer bedst for at få de unge på rette kurs igen. 

- En målrettet, lokal indsats, der er håndholdt i forhold til de unge knægte, det fungerer. Man skal få opbygget tillid og få opbygget et godt forhold til dem, hvor man går i direkte dialog med dem, som laver ballade. 

Se indslaget om værestederne, som nogle politikere ønsker at lukke, her: