Drabet på Emilie Meng hjemsøger Korsør

Ifølge Emilie Mengs tidligere præst betyder syv års uvished og den manglende opklaring af drabet, at historien forsat hjemsøger lokalsamfundet. Af Kasper Larsen

Det var som at puste til gløderne, der syv år efter drabet på Emilie Meng stadig ulmede på Vestsjælland, da politiet i foråret gik ud med nye sigtelser.

Anholdelsen af en 32-årig mand i foråret 2023 blev et vendepunkt i sagen om den 17-årige pige fra Korsør, som forsvandt på vej hjem fra en bytur og et halvt år senere blev fundet dræbt. 

quote Når det frygtelige er fortalt færdig, så se på dén medmenneskelighed, denne her historie også har vist

Anna Helleberg Kluge, tidligere præst for Emilie Meng

Politiet var på vildspor i deres efterforskning af den dræbte. Imens gik pigens morder frit rundt iblandt borgerne.

Først da en ny 13-årig pige fra Kirkerup blev kidnappet den 15. april 2023, lykkedes det politiet at finde frem til en mand, som de offentligt kunne sigte for drabet på Emilie Meng.

Den nye serie, En morder iblandt os - Drabet på Emilie Meng på TV2 ØST PLAY, samler op på Emilie Mengs forsvinden, politiets efterforskning og hvordan det uopklarede drab siden har rystet en by og et lokalsamfund.

17-årige Emilie Meng forsvandt fra Korsør Station klokken lidt over fire om morgenen for mere end syv år siden.
17-årige Emilie Meng forsvandt fra Korsør Station klokken lidt over fire om morgenen for mere end syv år siden. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Anna Helleberg Kluge, som i dag er provst i Næstved, har både konfirmeret og begravet Emilie Meng. Ifølge hende er det nødvendigt at få en afslutning på historien om det uopklarede drab, hvis historien ikke skal blive ved at hjemsøge Korsør.

- Hvis vi glemte historien og sagde til hinanden: Nu skal vi ikke tale mere om det, af respekt lægger vi låg på, så vil det blive til vores mareridt om natten, siger hun.

Politiet på vildspor

For at forstå, hvorfor historien stadig fylder, skal vi tilbage til den morgen, drabet på Emilie skete.

De første tegn på daggry viste sig på himlen. Klokken var cirka fire om morgenen den 10. juli 2016 i Korsør. Det var omkring dette tidspunkt, Emilie Meng forsvandt fra Korsør station. Hun var på vej hjem med sine venner fra en bytur i Slagelse.

I første omgang troede Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, at Emilie Meng var løbet hjemmefra.
I første omgang troede Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, at Emilie Meng var løbet hjemmefra. Foto: Privatfoto

Det er en udbredt opfattelse blandt flere medier, at Emilie Meng nåede ind på "Kodak-stien," der dengang var en lille grussti, som førte ned mod Korsør by, og at gerningsmanden kunne have overfaldet hende et sted på stien. 

Det fremgår af rekonstruktioner i flere dokumentarer, blandt andre i DR´s "Emilie Meng - en efterforskning går galt" og TV 2´s "Hvor er politiet?"

I første omgang troede Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi dog, at Emilie Meng selv var løbet hjemmefra:

- Det ligger helt klart, at det er nogle kæresteproblemer, der tynger den unge pige. Det har gjort, at vi nu i alt for mange timer ikke har haft kontakt med hende. Sådan lød det fra politiets indsatsleder, da pressen kort efter pigens forsvinden mødte dem ved Korsør station.

quote Hvis det var mit barn, så ville jeg ønske, at hele verden var ude at lede efter hende.

Nina Ottesen, forælder i Korsør.

- Der er også noget, der går i retning af, hun har taget toget i retning mod København, oplyste indsatsleder Flemming Jensen.

Men familie og venner stod fast på, at Emilie Meng aldrig selv ville være løbet hjemmefra. 

Hundredevis af frivillige forsøgte at hjælpe myndighederne med eftersøgningen af 17-årige Emilie Meng.

Ifølge Meng-familiens advokat kan dét have haft alvorlige konsekvenser for efterforskningen, at politiet ikke startede med at efterforske sagen som en potentiel, kriminel hændelse:

- Familiens henvendelse til politiet var, at der var noget helt galt. Familien var ikke enige i politiets betragtning om, at det var bare en ung pige, der var taget videre i byen. Det lignede slet ikke Emilie. At hun ikke var kommet hjem, dét tydede på, at der kunne være sket en forbrydelse, siger familiens bistandsadvokat Mai-Brit Storm Thygesen til TV2 ØST.

Efterlyste mistænkelig bil ét år efter forsvinden

Først den 20. juni 2017, knap et år efter at Emilie Meng forsvandt fra stationen ved Korsør, valgte politiet at efterlyse en mistænkelig personbil.

Det yderste overvågningskamera på stationen havde været i stykker den pågældende morgen. Et andet kamera inde på selve stationen havde fanget bagenden af en lys Hyundai i30 klokken 04.07 ude på vejen. 

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi valgte at offentliggøre en rekonstruktion af den originale overvågningsvideo. 

Dette er politiets rekonstruktion af en lys bil, der kørte rundt ved Korsør station klokken 04:07 om morgen, da Emilie Meng forsvandt. Politiet mente, at der var tale om en lys Hyundai i30.
Dette er politiets rekonstruktion af en lys bil, der kørte rundt ved Korsør station klokken 04:07 om morgen, da Emilie Meng forsvandt. Politiet mente, at der var tale om en lys Hyundai i30. Foto: Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi

At der gik næsten ét helt år fra Emilie Mengs forsvinden, til politiet valgte at efterlyse den lyse bil, er ifølge bistandsadvokaten utilfredsstillende:

- Det, synes jeg, er alt for lang tid. Det er helt åbenbart, at jo hurtigere man havde efterlyst bilen, jo nærmere kunne man være kommet den. At have ventet så lang tid med at inddrage offentligheden, det kan have været en fatal fejl, siger Mai-Brit Storm Thygesen. 

Læs også
Anholdt 32-årig havde samme type bil, som blev efterlyst i Emilie Meng-sagen
Læs også
Anholdt 32-årig havde samme type bil, som blev efterlyst i Emilie Meng-sagen

Kritikken stoppede dog ikke her. Ulovlige aflytninger, forsvundne teledata, manglende videoovervågning og sene afhøringer af vidner blev nogle af lavpunkterne i politiets efterforskning af drabet på den 17-årige.

En by i sorg

Siden drabet på Emilie Meng i 2016 har Korsør været som forandret. Særligt blandt forældre og deres børn bredte der sig ifølge Nina Ottesen, der er formand for lokalrådet i byen, en utryghed:

- Er hun kommet hjem? Har du set hende? Der skulle ikke være særligt meget slip. Ti minutter så var man i alarmberedskab, fortæller hun. 

Flere forældre i Korsør har mærket, hvordan drabet forandrede byen.
Flere forældre i Korsør har mærket, hvordan drabet forandrede byen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Hun var blandt de hundredevis af frivillige, som var ude at lede efter Emilie Meng i tiden efter hendes forsvinden. Hun kendte ikke selv Emilie Meng men sætter ord på, hvorfor drabet alligevel påvirkede hende:

- Hvis det var mit barn, så ville jeg ønske, at hele verden var ude at lede efter hende. Emilie var en helt almindelig pige med en almindelig familie og ungdom. Der er ikke nogen finger at sætte på, hvorfor det lige blev hende. Så derfor repræsenterer hun jo alle vores børn.

Læs også
Lokalt traume efter Emilie Meng-sag: - Det hele kommer op i én igen
Læs også
Lokalt traume efter Emilie Meng-sag: - Det hele kommer op i én igen

En anden forælder, Charlotte Freisleben, forsøgte ikke at lade drabet gå udover hendes børns frihed og tryghed:

- Altså min store pige var i starten nervøs for at gå rundt forskellige steder. Hun gik heller ikke alene. Men jeg har det sådan, at man skal heller ikke beskytte dem alt for meget. Så bliver man også utryg, siger hun. 

Anna Helleberg Kluge håber, at historien om den dræbte Emilie Meng bliver fortalt færdig.
Anna Helleberg Kluge håber, at historien om den dræbte Emilie Meng bliver fortalt færdig. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Provsten, Anna Helleberg Kluge, håber, at historien om drabet på Emilie Meng snart kan få sin afslutning:

- Grunden til, at historien fylder rigtigt meget, er, at det er en uafsluttet historie. Hvis vi giver historien én plads, og forhåbentligt kan få den fortalt færdig, så kan det betyde noget for sorgprocessen, siger hun.

Mens julelysene glitrede i danskernes hjem, lagde mørket sig over Korsør. Omkring klokken 16.00 den 24. december 2016 blev liget af Emilie Meng fundet i en sø ved Regnemarks Bakke.

2500 mennesker mødte i 2016 op til et stort fakkeloptog og mindegudstjeneste for Emilie Meng ved kirken i Korsør.
2500 mennesker mødte i 2016 op til et stort fakkeloptog og mindegudstjeneste for Emilie Meng ved kirken i Korsør. Foto: TV2 ØST

Få dage efter stod Anna Helleberg Kluge for at skulle afholde en offentlig mindehøjtidelighed for den dræbte pige i Korsør kirke. Her var tusinde gået i et fakkeloptog fra Korsør station til kirken i byen:

- Når det frygtelige er fortalt færdig, så se på dén medmenneskelighed, denne her historie også har vist. 2500 personer kom i kirke, fordi de havde medfølelse, medmenneskelighed og fordi, de ved, hvad kærlighed er. Fordi de ved, hvor nødigt vi vil miste hinanden, og hvor sorgfuldt det er at miste et barn. 

- Det er den smukke del af denne her fortælling. At folk ikke bare var ligeglade og sagde, "det har ikke noget med mig at gøre, det er ikke min familie, så jeg blander mig bare udenom," siger den tidligere præst fra Korsør til TV2 ØST.

Endnu ikke rejst tiltale

Historien tager en ny drejning i april i år. 

Her lykkedes det politiet at finde en kidnappet 13-årig pige fra Kirkerup i live. Hun befandt sig på en 32-årig mands adresse i Svenstrup. 

Derfor gik der også et sus igennem pressen, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi den 26. april indkaldte til et pressemøde omkring den anholdte mand. 

Hvorfor bliver vi ved med at høre om fængslingsgrundlaget for den 32-årige mand?

Den 32-årige mand er blevet varetægtsfængslet, mens politiet har rejst sigtelserne.

Ifølge Retsplejelovens regler for varetægtsfængsling, skal fængslingsgrundlaget revurderes minimum hver fjerde uge ved en såkaldt fristforlængelse. Det foregår normalt ved et retsmøde.

Den sigtede mand har indtil nu valgt ikke at udfordre fængslingsgrundlaget, og derfor forbliver han frivilligt varetægtsfængslet. 

Det forventes, at Anklagemyndigheden senere vil rejse tiltale med henblik på en retssag.

Den 32-årige mand blev her sigtet for at have bortført, voldtaget og dræbt 17-årige Emilie Meng og for efterfølgende at have smidt hendes lig i en sø ved Regnemarks Bakke. 

Emilie Meng blev fundet i denne sø ved Regnemarks Bakke næsten et halvt år efter sin forsvinden. Søen ligger tæt på motorvejsafkørslen ved Borup.
Emilie Meng blev fundet i denne sø ved Regnemarks Bakke næsten et halvt år efter sin forsvinden. Søen ligger tæt på motorvejsafkørslen ved Borup. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Derudover blev han sigtet for at have forsøgt at bortføre og voldtage en 15-årig pige ved Sorø Gymnastikefterskole i november sidste år og for at have kidnappet og voldtaget den 13-årige pige fra Kirkerup i april 2023.

Læs også
Emilie Mengs formodede morder bliver i arrest frivilligt
Læs også
Emilie Mengs formodede morder bliver i arrest frivilligt

Manden erkender delvist sigtelserne i sagen om kidnapningen af den 13-årige pige. 

Han nægter sig skyldig i de øvrige sigtelser for overfaldet i Sorø og drabet på Emilie Meng. 

Pressen var mødt talstærkt op, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde indkaldt til pressemøde om den 32-årige mand, der havde kidnappet en ung pige i Kirkerup.
Pressen var mødt talstærkt op, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde indkaldt til pressemøde om den 32-årige mand, der havde kidnappet en ung pige i Kirkerup. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Den 32-årige er beskyttet af et navneforbud, som blev nedlagt ved det første retsmøde i Næstved i april, og Anklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt ikke rejst tiltale. 

Første afsnit af "En morder iblandt os - Drabet på Emilie Meng" bringes på TV2 ØST den 25. september klokken 19.30. Serien kan også ses her på TV2 ØST PLAY.