Det gik galt i gymnasiet - nu er Benjamin danmarksmester i særligt håndværksfag

Benjamin Larsen fra Slagelse vandt guld til DM i Skills 2023 i et fag, som de færreste har kendskab til – han er nemlig ved at uddanne sig som alubygger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For få år siden anede Benjamin Larsen fra Slagelse intet om, hvad en alubygger laver. Det har han til gengæld helt styr på nu – faktisk så meget, at han i februar snuppede guldmedaljen til DM i Skills inden for faget.

- Det var en rigtig fed oplevelse, men det var også nervepirrende at gå op på scenen, fortæller han.

Benjamin Larsen var som vinder i alubyggerfaget den første lærling på scenen til at modtage sin guldmedalje til DM i Skills 2023.
Benjamin Larsen var som vinder i alubyggerfaget den første lærling på scenen til at modtage sin guldmedalje til DM i Skills 2023. Foto: DM i Skills 2023

Men selvom Benjamin Larsen nu er særdeles velbevandret i faget, så sidder der nok en del læsere, der stadig ikke helt ved, hvad uddannelsen går ud på – så lad os starte med at få det på plads: En alubygger arbejder med glas, facade og tagkonstruktioner i aluminium.

Benjamin Larsen går på alubyggeruddannelsen i EUC Nordvestsjælland, og han står i lære hos firmaet Fazade i Korsør, hvor han er med til at producere og montere døre, vinduer og facader.

Dét er han rigtig god til, hvilket guldmedaljen fra DM i Skills i februar i den grad cementerer.

Følte sig på hjemmebane

Guldet kom i hus, fordi han til Danmarksmesterskabet overbeviste dommerne om, at han var den bedste til at bygge og montere døre og vinduer i aluminium.

Læs også
Fem guldmedaljer til DM i skills til vores landsdel - for Clark er det helt særligt
Læs også
Fem guldmedaljer til DM i skills til vores landsdel - for Clark er det helt særligt

I konkurrencen til DM i Skills blev alubyggerlærlingene stillet en opgave, der gik ud på, at hver deltager selvstændigt skulle bygge én side med en dør og et vindue i et drivhus. 

Derudover skulle deltagerne i fællesskab samle det tag, der skulle placeres oven på drivhuset.

Drivhuset var omdrejningspunktet for alubyggerne under DM i Skills.
Drivhuset var omdrejningspunktet for alubyggerne under DM i Skills. Foto: Privatfoto

- De fleste ville jo nok føle et pres med dommere, der kigger på én, mens man arbejder, men da vi kom til dørene og til vinduerne, følte jeg mig rimelig meget på hjemmebane. Jeg følte mig ikke sindssygt presset, og jeg er vant til, at mine svende kommer og tjekker mit arbejde engang imellem, fortæller Benjamin Larsen.

Stolt arbejdsgiver

Hos firmaet Fazade, der har eksisteret i fem år, har man kun rosende ord om lærlingens flotte præstation:

- Vi er et forholdsvist nyt firma, som er startet op med en vision om, at vi skal være de bedste i branchen. Så det er jo fantastisk at få en lærling som Benjamin, der går hen og bliver Danmarksmester og vinder det hele. Vi er meget, meget stolte, siger Peter Nicolai Rasmussen, der er teknisk direktør i firmaet.

Peter Nicolai Rasmussen og resten af kollegaerne i firmaet Fazade er meget stolte over, at de har en lærling, der nu er danmarksmester i DM i Skills inden for alubyggeruddannelsen.
Peter Nicolai Rasmussen og resten af kollegaerne i firmaet Fazade er meget stolte over, at de har en lærling, der nu er danmarksmester i DM i Skills inden for alubyggeruddannelsen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Peter Nicolai Rasmussen er også generelt begejstret for, at der bliver sat fokus på håndværksfaget som alubygger til DM i Skills.

- Det gør jo, at man kommer ud til et bredere publikum og forhåbentlig vækker det en interesse ude hos de unge mennesker, så vi kan få nogle nye lærlinge, siger han.

Stod ikke i kortene

Spørger med Benjamin Larsen selv, er han utrolig glad for, at han er endt på netop alubyggeruddannelsen.

- Jeg synes, der er et godt kollegaskab, og at det er en fed branche. Branchen er ikke så stor, så alle kender faktisk hinanden forholdsvist godt – så man lever også lidt på sit omdømme, fortæller han.

Det stod ellers ikke ligefrem i kortene, at han skulle tage alubyggeruddannelsen, og det tog ham flere år, før han fandt sin rette hylde.

Benjamin Larsen droppede ud af gymnasiet og fandt ud af, at han skulle finde et fag, hvor han kunne bruge sine hænder, i stedet.
Benjamin Larsen droppede ud af gymnasiet og fandt ud af, at han skulle finde et fag, hvor han kunne bruge sine hænder, i stedet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

På opfordring fra hans skolevejleder tog Benjamin Larsen en 10. klasse med henblik på at gå videre med en gymnasial uddannelse.

- Men så kom jeg på gymnasiet, og efter to måneder fandt jeg ud af, at det kunne jeg slet ikke overskue, og så droppede jeg ud, fortæller han.

Benjamin Larsen prøvede derefter kræfter med lidt af hvert. Han forsøgte sig blandt andet som sikkerhedsvagt, tjener og maler. 

Det var i tiden som maler, at Benjamin Larsen blev bekræftet i, at han skulle finde sig en erhvervsuddannelse.

- Jeg fandt ud af, at jeg godt kunne lide at komme ud og bruge mine hænder, forklarer han.

Det rigtige match

Ved en tilfældighed endte Benjamin Larsen derfor i praktik som alubygger i firmaet Fazade, og det viste sig at være det helt rigtige for ham.

Benjamin Larsen føler, han har fundet sin rette hylde i faget som alubygger.
Benjamin Larsen føler, han har fundet sin rette hylde i faget som alubygger. Foto: DM i Skills 2023

- Jeg blev bare super glad for menneskerne og selve arbejdet. Det fangede mig bare for en gangs skyld, siger han og fortsætter:

- Der er jo nogen, der kommer på rette kurs fra start af og ved, hvad de skal. Jeg har ikke vidst, hvad jeg skulle, og jeg havde aldrig hørt om uddannelsen, før jeg startede – men jeg er glad for, at jeg står her den dag i dag.

Alubyggeruddannelsen tager fire år og otte måneder at gennemføre.     


Nyhedsoverblik