Danmarks største egnsteater kan blive en realitet i Slagelse og Holbæk

Kulturelle kræfter i Slagelse og Holbæk mangler en enkelt officiel godkendelse, inden Danmarks største egnsteater kan blive en realitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæk Teater, Teateret Fair Play og Slagelse Teater går muligvis en samlet fremtid i møde.

Kommunalbestyrelserne i Holbæk og Slagelse har nu sagt ja til at fusionere de tre teatre i det, der vil blive Danmarks største egnsteater.

Statens Kunstfond mangler at godkende foreningen, men glæden er allerede til at spore blandt dem, der har arbejdet på fusionen i årevis.

quote Sjællands Teater bliver et fælles egnsteater, hvor vi med de muskler, vi har, i fællesskab kan få nogle store oplevelser op på scenen til publikum

Kristoffer Møller Hansen, teaterleder, Holbæk Teater.

- Jeg ser meget frem til det, og jeg synes, det er en vildt spændende udvikling, siger Robert Parr, der er teaterleder på Teateret Fair Play, primært har børn og unge som publikum.

Går det efter planen vil Holbæk Teater, Teateret Fair Play og Slagelse Teater fra årsskiftet blive slået sammen til Sjællands Teater, der skal bringe scenekunsten ud til et endnu større publikum i de to byer.

Det bliver en stor omvæltning for alle tre teatre at blive slået sammen, men særligt i Slagelse, hvor man har et mindre setup end på de to teatre i Holbæk, vil man få stor gavn af samarbejdet.

- For Slagelse er det en kæmpe gevinst, siger skuespiller Peter Thieme.

Slagelse Teater har en stor teatersal med plads til 612 personer, men teateret har ikke før selv produceret forestillinger, så det bliver en omvæltning ikke kun at skulle byde omrejsende forestillinger indenfor, men også selv stå bag produktionerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Teateret Fair Play er et af de tre teatre, der efter planen skal samles under navnet Sjællands Teater.
Teateret Fair Play er et af de tre teatre, der efter planen skal samles under navnet Sjællands Teater. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er jo det, som jeg har villet i rigtig mange år, og det bliver en opgave, som er lidt mere, end den almindelige, men det bliver utroligt spændende, siger Peter Thieme, der efter planen skal blive kunstnerisk leder på Slagelse Teater, når de tre egnsteatre samles.

Får større muskler at spille med

Processen med sammensmeltningen startede for to år siden, og det glæder både på Slagelse Teater og Teateret Fair Play, at aftalen med de to kommuner endelig er på plads.

quote Jeg tror også, det kommer til at betyde, at man vil lægge lidt mere mærke til teatermiljøet herude i vores region

Kristoffer Møller Hansen, teaterleder, Holbæk Teater.

- Det med at have to kommuner sammen er også en mulighed for at spille her i Holbæk Kommune og så spille bagefter i Slagelse, det synes jeg er meget spændende, siger siger Robert Parr fra Teateret Fair Play.

En af fordelene ved at slå teatrene sammen, er at de samme forestillinger kan spilles flere steder.

- Det giver god mening, når kostumerne er syet, og når scenografien er bygget, at vi kan komme på scenen og spille for et større publikum, siger Kristoffer Møller Hansen, der er teaterleder for Holbæk Teater og fortæller, at der er store forventninger til det store egnsteater.  

- Sjællands Teater bliver et fælles egnsteater, hvor vi med de muskler, vi har, i fællesskab kan få nogle store oplevelser op på scenen til publikum, siger han.  

Artiklen fortsætter under billedet.

En af fordelene ved at slå teatrene sammen, er at de samme forestillinger kan spilles flere steder.
En af fordelene ved at slå teatrene sammen, er at de samme forestillinger kan spilles flere steder. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Og når Fair Play bliver en del af Sjællands Teater, så kan Sjællands Teater lige pludselig tilbyde noget af Danmarks bedste børne- og ungeteater, og samtidig så bliver vi Danmarks største egnsteater, siger Kristoffer Møller Hansen.

Han håber, at det nye store teater kan få fleres øjne op for, hvad teatrene på Sjælland kan.

- Jeg tror også, det kommer til at betyde, at man vil lægge lidt mere mærke til teatermiljøet herude i vores region, det kan jo nemt blive sådan, at når man tænker teater, så tænker man på storbyen, men herude kan vi faktisk også, siger han.

- En egnsidentitet, den kommer ikke af sig selv, det er noget, vi skal arbejde for, og som kulturinstitution, der kan vi så være med til at skabe noget sammenhængskraft mellem to kommuner, så det er da helt sikkert, at det er en vigtig opgave, siger Kristoffer Møller Hansen.

Efter sommerferien afgør Statens Kunstfond, om projektet kan blive til virkelighed. I så fald vil Sjællands Teater lave seks til syv egenproduktioner om året.