Dårlig mobildækning har store konsekvenser på dansk ø - nu er der godt nyt på vej

Den dårlige mobildækning har givet store udfordringer for hjemmeplejen og akuthjælpere på Omø. Derfor skal der rejses en mobilmast på øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skrattende og nogle steder slet ingen mobildækning.

Det er hverdagen for beboerne på Omø, der ligger mellem Storebælt og Smålandsfarvandet cirka 17 kilometer sydvest for Skælskør.

Den dårlige mobildækning gør det svært at få fat i familie, venner og offentlige myndigheder. Ligesom det gør det svært at arbejde hjemmefra, når dækningen risikerer at ryge midt i en samtale.

quote Det er en rigtig dejlig julegave

Dorthe Winther, der er formand for sammenslutningen af Danske Småøer samt Omø Beboerforening

Men nu er det godt nyt på vej til beboerne og turisterne. TDC har nemlig lovet at opstille en mobilmast på øen. Masten bliver opsat, efter at TDC har målt signalstyrken på øen og fundet den for svag.

Det oplyser Slagelse Kommune.

Nogle steder på Omø er mobildækningen så dårlig, at det kan være problematisk at få signal med mobiltelefonen eller endda sende en sms.

- Det er en rigtig dejlig julegave. Vi har arbejdet for det her i rigtig lang tid, så det er rigtig glædeligt, at det tilsyneladende lykkes, siger Dorthe Winther, der er formand for sammenslutningen af Danske Småøer samt Omø Beboerforening, til TV2 ØST.

Læs også
Ingen mobildækning tæt på at koste liv
Læs også
Ingen mobildækning tæt på at koste liv

Ifølge borgmester John Dyrby Paulsen (S) har mobildækning igennem længere tid været et politisk fokusområde.

- Alle skal være sikret ordentlig dækning, uanset hvor de bor i Slagelse Kommune. Det er en forudsætning for, at vi kan tiltrække borgere og virksomheder, og for at vi kan binde land, by og øer sammen i vores store kommune. I sommer var jeg en tur på Omø, hvor vi blandt andet snakkede mobildækning, så den nye aftale med TDC gør mig meget glad på øens vegne, udtaler borgmesteren i en pressemeddelelse.

Rammer hjemmepleje og akuthjælpere

Den dårlige mobildækning på Omø har blandt andet haft konsekvenser for den kommunale hjemmepleje og akuthjælpere, der skulle rykke ud til akutte uheld.

- Der er stort set ingen mobildækning, og det har været et kæmpe problem i forhold til hjemmeplejen og hjemmesygeplejersken, som er nødt til at køre rundt nede på havnen for at opfange et signal og indtaste oplysninger fra et besøg. Det har virkelig været et problem for dem at melde ind og finde deres kørselslister, siger Dorthe Winther.

- Til alt held har vi været forskånet for uheld i forhold til vores akuthjælpere. Men det har været en udfordring for dem, fordi der kunne godt gå lidt tid, inden de modtog den SMS, som de ved et uheld modtager fra regionen, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dorthe Winther, formand for sammenslutningen af Danske Småøer samt Omø Beboerforening.
Dorthe Winther, formand for sammenslutningen af Danske Småøer samt Omø Beboerforening. Foto: TV2 ØST

Den kommende mobilmast kommer dog ikke kun omøboerne til gavn, mener Dorthe Winther.

- Det har også en betydning for vores turister på øen, fordi selvom det kan være rart at koble af fra mobilen, så vil man altid gerne kunne nås, når man er på ferie, siger Dorthe Winther.

Krydser fingre for mobilmast i 2021

Tidshorisonten for den nye mast kan virke lang, men flere elementer end bare at rejse masten gør, at der formentlig kommer til at gå mindst et år, før den står klar.

- Der er mange praktiske led i at få en mobilmast i drift, herunder skal vi sammen med TDC finde den optimale placering, og der skal søges om og gives diverse tilladelser. Vi håber, at alt går godt, og at masten vil blive taget i brug i løbet af første halvdel af 2021, udtaler Anne Fiber, der er bredbåndskonsulent i Slagelse Kommune og projektleder på projektet.

iphone.jpg
Læs også
61 områder på Sjælland får bedre mobildækning
iphone.jpg
Læs også
61 områder på Sjælland får bedre mobildækning

Slagelse Kommune forventer at afholde borgermøde for interesserede i starten af 2020, hvor TDC vil deltage og blandt andet informerer om, hvor meget masten kommer til at fylde i landskabet.

Den nærmeste telemast til Omø står på Agersø og er ejet af Telenor, der også har en telemast stående i Lohals på Langeland.


Nyhedsoverblik