Brugen af magt mod psykisk sårbare falder markant i Slagelse

I Slagelse Kommune er man kommet magtanvendelser til livs. Antallet er faldet med 80 procent. Efteruddannelse af personalet er nøglen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

At forhindre selvskade, fastholde eller aflåsning af døre og vinduer, er noget af det psykisk syge eller svært handicappede borgere bliver mødt med, hvis det er strengt nødvendigt. 

I 2014 blev Slagelse Kommune opmærksomme på, at antallet af magtanvendelser var alt for højt på de specialiserede botilbud. 

quote Det aldrig er borgerens skyld. Selvom man er svært handicappet, skal borgeren spørges, før man yder omsorg

Jonna Andersen, teamleder i Center for Handicap og Psykiatri, Slagelse Kommune

- Brugen af magtanvendelser var på et uacceptabelt niveau, derfor har det været nødvendigt at få personalet efteruddannet for at få nedsat antallet, siger Palle Kristiansen (O), medlem af udvalget for Specialiserede Borgerindsatser i Slagelse Kommune.

Planen ser ud til at lykkes, for antallet af magtanvendelser er faldet med 80 procent siden 2015.

Det gælder alle former for magtanvendelse. 

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Teamleder: - Det er aldrig borgerens skyld 

Når man ikke har et sprog, der består af ord, er det let at blive misforstået. 

Derfor har personalet på de specialiserede botilbud i Slagelse Kommune fået tilbudt efter- og lederuddannelser for at styrke deres håndtering af borgerne. 

- Personalet er først og fremmest sat ind i lovgivningen på området. Derudover har de også fået redskaber til at kunne tolke borgeren bedre, siger Jonna Andersen, teamleder i Center for Handicap og Psykiatri i Slagelse Kommune. 

Magtanvendelse

- Et mantra vi har er, at det aldrig er borgerens skyld. Selvom man er svært handicappet, skal borgeren spørges, før man yder omsorg, siger hun. 

Tæt på nul magtanvendelser 

Selvom tallet er faldet fra 546 i 2015 til 114 i 2018 i Slagelse Kommune, er ønsket at komme tæt på nul i fremtiden. 

- Vi stræber efter nul, men vi har med borgere med meget store udfordringer at gøre, og derfor er det utænkeligt, at det ikke vil være nødvendigt at gribe ind, siger Jonna Andersen, teamleder i Center for Handicap og Psykiatri i Slagelse Kommune. 

Ifølge Palle Kristiansen (O) fra udvalget for Specialiserede Borgerindsatser i Slagelse Kommune er det ikke kun borgerne, der vil få gavn af kommunens handlingsplan. 

Det er også målet, at personalet skal blive længere på arbejdspladsen, og at de ikke tager eventuelle ubehagelige oplevelser med hjem.