Bosted tvangslukkes – 40 beboere med handicap skal flytte

Senest den 3. maj 2023 skal bostedet Rosenkildevej 87-89 i Slagelse lukke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bostedet Rosenkildevej 87-89 skal lukke. Det sker efter flere år med økonomisk underskud og i alt ni påbud på fire år fra Socialtilsyn Øst.

- Det er superærgerligt den situation, vi står i, lyder det fra Lone Berner Wolff, der er socialchef for Center for handicap og psykiatri i Slagelse Kommune.

Siden 2019 har socialtilsynet haft fokus på Rosenkildevej 87-89, der hører under Specialcenter Slagelse. Dengang udstedte de seks påbud, og igen i sommeren 2022 blev der udstedt tre påbud til bostedet.

Lone Berner Wolff forklarer, at tilbuddet har haft store rekrutteringsudfordringer.
Lone Berner Wolff forklarer, at tilbuddet har haft store rekrutteringsudfordringer. Foto: TV2 ØST

Senest den 3. oktober 2022 skulle der være taget hånd om de tre seneste påbud, men da økonomien på bostedet ikke hænger sammen, har Socialtilsyn Øst besluttet, at det nu må lukke.

- Tilbuddet som sådan har flere ledige lejligheder. Tilbuddet har også haft store rekrutteringsudfordringer, som er kendt i hele landet på det her område for den her målgruppe. Det koster rigtig mange penge, at man ikke har et stationært personale, forklarer Lone Berner Wolff.

Millionunderskud

Ifølge ledelsen på Rosenkildevej 87-89 ville man være nødt til at afskedige omkring 18 medarbejdere for at få økonomien til at hænge sammen. Men da en sådan reduktion i antallet af medarbejdere vil gå udover kvaliteten af tilbuddet, er der ikke anden udvej, end at lukke det, mener socialtilsynet.

- Som I selv anfører, vil en reduktion i den størrelsesorden medføre, at det ikke vil være muligt for tilbuddet at opretholde en tilstrækkelig personaledækning i tilbuddet, hvilket vil betyde, at der end ikke vil være personale til at dække målgruppens helt basale behov. En sådan reduktion af personalet vil således indebære, at tilbuddet ikke fremadrettet vil kunne anses for at have den fornødne kvalitet, hvorfor tilbuddets godkendelse med al sandsynlighed ville blive inddraget, skriver Socialtilsyn Øst.

Knud Vincents
Læs også
Politikere vil lukke fire skoler i jagt på millionbesparelser i Slagelse
Knud Vincents
Læs også
Politikere vil lukke fire skoler i jagt på millionbesparelser i Slagelse

Socialtilsyn Øst har løbende ført tilsyn med bostedet. Af en tilsynsrapport fra den 2. november 2022 fremgår det, at underskuddet på bostedet blandt andet skyldes ledige lejligheder på bostedet. Derudover har ledelsen anmodet Slagelse Kommune om at hæve taksterne på flere beboere.

- Socialtilsynet har afholdt dialogmøde med tilbuddet, hvor tilbuddet kunne berette om, at der på nuværende tidspunkt er underskud på 11,5-12, 5 millioner kroner. Tilbuddet forklarede, at underskuddet blandt andet skyldes, at taksterne ikke er tilstrækkelige til at dække den nødvendige personalenormering. Derudover er tilbuddet stadig ramt af manglende takstindtægter og udgifter til tomgangshusleje. Tilbuddet kunne fremvise et brev fra Slagelse Kommune vedrørende, at kommunen ikke vil hæve taksterne, står der i tilsynsrapporten.

Ifølge formanden for Socialudvalget, Sofie Janning (S), vil det ikke være rentabelt at smide flere penge efter bostedet.
Ifølge formanden for Socialudvalget, Sofie Janning (S), vil det ikke være rentabelt at smide flere penge efter bostedet. Foto: TV2 ØST

Ifølge Socialudvalget i Slagelse Kommune er en ekstra portion penge ikke nok til at redde bostedet, hvorfor de ikke vil hæve taksterne.

- Det vil være sådan, at hvis vi bare puttede flere penge i, så skal der jo også være en mulighed for, at det så ikke vil se sådan ud igen om et år. Det er jo det samme, som Socialtilsynet har set, at det ser ikke rentabelt ud, fordi der bliver ved med at være tomme pladser, udtaler Sofie Janning (S), der er formand for Socialudvalget i Slagelse Kommune.

40 borgere skal have nyt hjem

De 40 borgere med en varig fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne, der bor på Rosenkildevej 87-89, skal alle have et nyt sted at bo. 22 af dem kommer fra andre kommuner, mens 18 af dem er fra Slagelse.

20211105-093930-L-6000x4000ma
Læs også
To kommuner må hæve skatten næste år: - Det rækker som en skrædder i helvede
20211105-093930-L-6000x4000ma
Læs også
To kommuner må hæve skatten næste år: - Det rækker som en skrædder i helvede

- Fra nu af så er der i gang sat en proces om, hvor borgerne de skal flytte hen. I den proces har vi et tæt samarbejde med de pårørende og værgerne, og så skal vi finde det bedst mulige match for borgeren i forhold til, hvor borgeren skal bo fremover, siger Lone Berner Wolff.

Derudover er der 101 medarbejdere ansat på Rosenkildevej 87-89. Slagelse Kommune skriver i en pressemeddelelse, at man vil forsøge at finde arbejde til de ansatte andre steder i kommunen.


Nyhedsoverblik