Politikere vil lukke fire skoler i jagt på millionbesparelser i Slagelse

Slagelse Byråd har mandag fremlagt et nyt budgetforlig, hvoraf det blandt andet fremgår, at fire folkeskoler skal lukke, og skatten hæves.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire folkeskoler står til at lukke, og borgerne i Slagelse Kommune skal betale mere i skat.

Det fremgår af et 19 sider langt budgetforlig, som Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og løsgængeren Anders Nielsen er nået til enighed om.

I alt 21 medlemmer i det 31 personer store byråd.

quote Jeg er rigtig ked af, at vi er kommet dertil, at det er nødvendigt det her

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune

Af budgetforliget fremgår det, at Skælskør Skole, Boeslunde Skole og Eggeslevmagle Skole skal nedlægges og derefter oprettes som en samlet skole der, hvor Eggeslevmagle Skole er geografisk placeret i dag. Derudover skal Flakkebjerg Skole og Tårnborg Skole nedlægges.

- Det gør rigtig ondt i hjertet, men det, jeg er optaget af, det er også, hvad er det for en kvalitet, vi kan sikre i undervisningen fremadrettet, og det tror jeg sådan set på, vi kan med den struktur, vi har lagt frem her, lyder det fra borgmester Knud Vincents (V).

- Jeg er rigtig ked af, at vi er kommet dertil, at det er nødvendigt det her, men det står jeg til ansvar for, fordi jeg sådan set er optaget mere af kvaliteten, vi giver vores børn og unge, end jeg er optaget af de enkelte bygninger.

Budgetforliget skal mandag aften førstebehandles i byrådet.

Jørgen Grüner (SF) påpeger, at man måske skulle have kigget på skolelukninger for mange år siden.
Jørgen Grüner (SF) påpeger, at man måske skulle have kigget på skolelukninger for mange år siden. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

- Vi er nødt til at være ansvarlige, og vi er nødt til at være med til at løse de problemer, Slagelse Kommune står med. Vi synes ikke, det er fornuftigt at sætte sig ud på sidelinjen og råbe øv. Vi vil godt være med til at påvirke de resultater, vi nu finder frem til, siger Jørgen Grüner (SF) og fortsætter:

- Det er sindssygt svært at lukke skoler. Altså det er noget af det vanskeligste, og det kan man også se, man har jo undladt at gøre det i rigtig mange år, selvom man måske skulle have haft kigget på det her for længe siden.

Hæver skatten

Udover skolelukningerne vil partierne hæve skatten med en procent samtidig med, at de politiske udgifter skal minimeres.

Dels skal vederlag til politikerne reduceres med otte procent svarende til 300.000 kroner, dels reduceres antallet af valgsteder til 18, hvilket giver en reduktion i omkostningerne på 316.000 kroner.

Læs også
Stor fyringsrunde i Slagelse - 44 stillinger nedlægges
Læs også
Stor fyringsrunde i Slagelse - 44 stillinger nedlægges

- Det er en rigtig dyr skatteforhøjelse, hvis ikke vi kan komme igennem med den uden sanktioner. Hvor stor den bliver, det har vi også skrevet ind i budgetaftalen, at det vurderer vi ved anden behandlingen, forklarer Knud Vincents og tilføjer:

- Men det er jo helt klart, og det kan man se på de kurver, jeg har lagt frem i dag, at hvis ikke vi øger vores indtægter, så skal vi ud og gøre endnu mere, og så er vi derude, hvor det i forvejen er måske næsten uansvarligt og skal skære hårdere.

quote Det er overhovedet ikke vores mærkesag, men det her er bare en nødvendighed

Jane Dahl (K), byrådsmedlem, Slagelse Kommune

Partierne er også enige om at foretage besparelser på ældreområdet. Blandt andet lægger budgetforliget op til at reducere bad fra to gange om ugen til en gang om ugen, og rengøringen reduceres fra hver anden uge til hver tredje uge. Dog er det samtidig partiernes opfattelse, at hvis en borger har brug for et bad, skal de have det.

- Det er overhovedet ikke vores mærkesag, men det her er bare en nødvendighed. Det er et krisebudget, som vi har fremlagt her, så det er en nødvendighed for, at vi får rettet op, siger Jane Dahl (K).

Læs også
Gammel færge kan koste skatteborgerne 243 millioner kroner
Læs også
Gammel færge kan koste skatteborgerne 243 millioner kroner

Derudover skal der foretages en nærmere vurdering af, hvordan den tidligere Storebæltsfærge M/F Broen kan udnyttes og vedligeholdes fremadrettet.

Skal spare flere millioner

Et flertal i byrådet stemte tilbage i maj måned ja til et nyt 2022 budget for Slagelse Kommune, hvilket betyder at kommunen alene i år skal spare 115 millioner kroner.

Til næste år er beløbet på cirka 280 millioner kroner.

Der skal blandt andet spares 26 millioner kroner på ældreområdet og 32 millioner kroner på børne- og ungeområdet dette år.

Jane Dahl (K) har stor sympati for de børn og forældre, som de mulige skolelukninger går ud over.
Jane Dahl (K) har stor sympati for de børn og forældre, som de mulige skolelukninger går ud over. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

En af årsagerne til, at kommunen står over for at skulle spare de mange millioner, skyldes ifølge chefredaktør hos NB-økonomi Arne Ullum, at der igennem en længere periode er lagt for optimistiske budgetter for kommunens økonomi.

- Det her, det er resultatet af en helt uansvarlig økonomisk politik i kommunalbestyrelsen i Slagelse, som jeg ser det. Jeg kan ikke mindes at have set en så dårlig politisk styring af budget og økonomi siden det, der foregik i Farum under Brixtofte. Altså her er der jo ikke noget som helst svindel. Det er bare en rigtig uansvarlig økonomisk politik, udtalte Arne Ullum til TV2 ØST tilbage i maj.

Læs også
Ekspert: Sådan endte Slagelse med at skulle spare millioner
Læs også
Ekspert: Sådan endte Slagelse med at skulle spare millioner

Udover lukkede skoler og skattestigninger har kommunen også i starten af sommeren afskediget 44 ansatte. Fyringerne ramte navnlig medarbejdere på kommunens plejehjem, hvilket blandt andet kommer til at gå ud over hovedrengøring til de ældre og aktiviteter.

Slagelse Kommune har i dag med 25,1 procent den tredje laveste kommuneskat blandt de 12 kommuner i TV2 ØST's sendeområde. Med den foreslåede skattestigning vil Slagelse få sendeområdets næst højeste skatteprocent, 26,1 som i Ringsted, kun overgås af Lolland, Odsherred og Sorø Kommuner, hvor borgerne betaler 26,3 procent i kommuneskat.


Nyhedsoverblik