Borgere skal lære selv at bremse oversvømmelser

Lær at fyld en sandsæk og byg et dige. Hjælp til selvhjælp er temaet for et nyt kursus i Korsør til borgere nær strande og havne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når stormene raser over Sjælland og øerne, oplever borgerne langs kysterne ofte oversvømmede gader og vand i kældre.

Korsør er ingen undtagelse. Diger, sandsække og pumper er blevet kørt i stilling, når storme med navne som Alfrida og Ingolf har raset. Nu skal et nyt kursus med navnet "Bo Vandsikker" klæde byens borgere på til at håndtere, når vandet stiger.

Artiklen fortsætter under videoen

Michael Djervad, beredskabschef, giver fem råd til, hvordan man undgår vand i kælderen, når havene stiger. Foto: Toke Grøndal TV2 ØST

- Vi vil selvfølgelig forsøge at hjælpe folk, så godt vi kan i en oversvømmelsessituation, siger Michael Djervad, beredskabschef i en meddelelse om kurset.

Beredskabets opgave er dog først og fremmest at sikre offentlige veje og bygninger.

- Derfor er det vigtigt, at folk også selv er forberedt, så beredskabet kan koncentrere sig om de steder, hvor der er mest brug for hjælp. Det håber vi, at kurset kan give deltagerne nogle redskaber til.

Han giver i videoen her fem konkrete råd til, hvad man skal gøre, når DMI varsler storm og stigende vandstand.

Det handler om at være forberedt

På miljøministeriets hjemmeside Klimatilpasning.dk kan man se, hvad der sker, når havene stiger.

For Korsør skal der ikke mere end 1,3 meter vand til før end store dele af den centrale by er oversvømmet, imens blot 0,8 meter er nok til at gøre situationen ubekvem ved sommerhusområdet Næsby Strand nord for byen.

Læs også
De har kæmpet for dige i årevis – nu har endnu en klage sat en kæp i hjulet
Læs også
De har kæmpet for dige i årevis – nu har endnu en klage sat en kæp i hjulet

- Det handler om at være forberedt. Det er alt for sent at begynde at interessere sig for, hvordan man beskytter sig, når vandet først er der, siger Marianne Kristiansen, Beredskabsforbundet, som underviser på kurset.

Kurset giver viden om, hvordan man afhjælper situationen, når vandet stiger, men deltagerne vil også lære, hvordan man forebygger og forbereder sig før det sker.