De har kæmpet for dige i årevis – nu har endnu en klage sat en kæp i hjulet

En klage kan nu betyde, at et dige ved Næsby Strand forsinkes i seks måneder. Diget skal beskytte huse og andre værdier langs stranden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skete i 2013, 2017 og så sent som i januar i år var en oversvømmelse af området bag Næsby Strand tæt på. Derfor vil borgere og politikere bygge et dige, der skal beskytte stranden og området bag den mod stormfloder og forhøjet vandstand.

- Jeg har sandsækkene liggende klar, til når der kommer oversvømmelse. Og det har vi jo haft flere gange de seneste år. Sidst måtte jeg have alt ud af huset bagefter, og jeg slap endda billigt. Der var nogen, der havde vandet en halv meter oppe af væggen, siger Børge Carlsen.

Næsby Strand
Læs også
Dige skal redde Næsby Strand fra at drukne igen
Næsby Strand
Læs også
Dige skal redde Næsby Strand fra at drukne igen

Han er med i det digelaug, der siden 2006 har kæmpet for at få beskyttet området bag Næsby Strand af et dige. Projektet er næsten på plads, og så sent som tirsdag aften besluttede politikerne i Slagelse Kommune at sikre økonomien i projektet med en lånegaranti. Samtidig er alle myndighedstilladelser til projektet er på plads.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så oversvømmelserne ud i 2013 efter stormen Bodil.

Nu har en klage mod en detalje i byggeriet imidlertid sat en stopper for projektet. Det handler om en lille privatejet sø ved navn Skudeløbet. I dag løber drænvand naturligt ud i søen – men når der bygges dige, kan vandet ikke frit løbe ud i søen. Det skal i stedet samles i et regnvandsbassin og derfra pumpes over i søen. Det mener klageren er forkert.

Kan tage seks måneder

Slagelse Kommune er ikke enige i afgørelsen, der nu skal behandles i Klagenævnet, og det kan tage seks måneder.

- Det er rigtig ærgerligt, for der er brug for et dige derude. Der er brug for at sikre det mod en stormflod. Vi har afgivet bemærkninger i sagen, der nu ligger hos klagenævnet, siger Karen Vestergaard fra Slagelse Kommune til TV2 ØST.

Leo Grøndal Næsby Strand
Læs også
Nu får beboerne ved Næsby Strand deres dige
Leo Grøndal Næsby Strand
Læs også
Nu får beboerne ved Næsby Strand deres dige

Diget langs Næsby Strand skal ligge tilbagetrukket fra stranden nær bygningerne i området. Det kommer til at koste 8,8 millioner kroner at bygge diget. 1,9 millioner kroner er allerede bevilget af staten, og forleden gav kommunen en garanti for at kunne låne det resterende beløb. Diget skal betales af de lokale grundejere via digelauget.

Den aktuelle klage er den sjette på fire høringsrunder. Tidligere klager har ført til, at der er foretaget flere justeringer af projektet. Det kan også ske i denne dag, hvor vandet måske skal ledes andre steder hen. Alle andre tilladelser til at etablere diget er dog på plads.

Dronebillede Faxe Ladeplads
Læs også
Næsby Strand får økonomisk håndsrækning til kystsikring
Dronebillede Faxe Ladeplads
Læs også
Næsby Strand får økonomisk håndsrækning til kystsikring