Ænder kan true vindmøllepark - allerede forsinket i fire år

En planlagt vindmøllepark mellem Omø og Lolland er blevet fire år forsinket, fordi der er overvejelser om at lave smålandsfarvandet til et beskyttet naturområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fløjsænder, sortænder og edderfugle kan indenfor de kommende måneder betyde, at et planlagt vindmølleprojekt i Smålandsfarvandet mellem Omø og Lolland må opgives. Det skriver Politiken.

Fire års overvejelser om, hvorvidt smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland skal omdannes til et Natura 2000-område for beskyttelse af fuglene betyder nemlig, at hele godkendelsesprocessen nu kan falde fra hinanden, uden at nogen i staten klart siger ja eller nej til overvejelserne.

Vindmølleparken skulle ellers producere vind-energi til 350.000 husstande helt uden offentligt tilskud  - men tidsfrister i ansøgningsproceduren kan indenfor de kommende par måneder nu betyde, at projektet helt må standses. 

Rødlistearter kan blive ramt

Det er beskyttelse af de såkaldte rødlistearter indenfor andefugle, der kan sætte en stopper for planerne. Fuglene har særligt krav på beskyttelse i Danmark - men er ikke så truede, at de eksempelvis er undtaget for jagt. 

Hvis vindmølleparken etableres ventes den at skabe mellem 30 og 40 arbejdspladser i lokalomtådet, og Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) er ærgerlig over, at en langsommelig sagsbehandling i Miljø- og Fødevareministeriet nu kan sætte en stopper for planerne. Han ser gerne vigtig natur blive beskyttet, men mener også at beslutningen i så fald skal komme hurtigere. Mulighederne for at hjælpe parken på vej er dog begrænsede.

- Vi kan i Slagelse ikke gøre så meget for at skubbe til processen, siger han til TV2 ØST.

Selskabet bag vindmølleparken, European Energy, har tidligere gennemført en række forundersøgelser i området, der alle er blevet godkendt.