Fiskere frygter havvindmøller: De ødelægger vores forhold

Planerne om to nye havvindmølleparker ved Omø får fiskerne til at frygte for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kommer til at have en konsekvens for fiskerne på Omø, hvis planerne om to nye havvindmølleparker syd for øen bliver til virkelighed. Det mener formanden for Omø Fiskeriforening, Jon Krüger.

- Vi frygter jo, at man inddrager hele området og laver om på alle bundforholdene. Det gør selvfølgeligt en forskel for fiskeriet, at man laver så stort et projekt, siger formanden til Sjællandske.

Det er især fiskeri af pighvar og andre fladfisk, der bliver problematisk, da byggeriet kommer til at ændre i de havbunde, hvor fiskene i dag lever.

Vil søge kompensation

Jon Krüger fortæller derfor, at fiskerne har tænkt sig at søge en kompensation, hvis planerne om nye mega-møller bliver til virkelighed, også selvom det ikke er noget, der er præcedens for.

- Det er jo ikke noget, der ser ud til at give noget erstatning. Og jeg kunne godt tænke mig at se en opgørelse over værditab for fiskerne. Det laver man jo for landbruget, når der skal laves vindmøller på land. Der får landmændene en erstatning for tabt fortjeneste, men det samme gælder ikke for fiskere, lyder det fra formanden, der fortsætter:

- Men vi har tænkt os at søge kompensation af en eller anden art. Hvis man laver sådan et byggeri, der koster flere milliarder kroner, der må det jo også koste noget, hvis man ødelægger forholdene for nogen andre.