17-årige Jonas lever i isolation for at undgå coronavirus

I Skælskør har familien Steinmeier isoleret sig mere, end de fleste gør i disse dage. Jonas Steinmeiers lunger skal nemlig helst undgå flere infektioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De lukker ikke nogen ind, og varer får de købt og leveret af en veninde.

- Vi ved bare, at vi skal passe ekstraordinært på Jonas, siger Betina Steinmeier fra Skælskør.

quote Jeg får lidt over 100 piller om dagen

Jonas Steinmeier, Skælskør

Den ældste søn i familien, Jonas Steinmeier har nemlig den sjældne sygdom, cystisk fibrose. Det er en medfødt, kronisk sygdom, som påvirker flere organger, især lungerne.

- Jeg får lidt over 100 piller om dagen, jeg får inhalation morgen og aften, og jeg er lige blevet færdig med en iv-kur, hvor jeg får noget medicin sprøjtet direkte ind i årerne, siger 17-årige Jonas Steinmeier.

Skal beskyttes mod covid-19

Foruden cystisk fibrose har Jonas Steinmeier en kronisk lungeinfektion, han er levertransplanteret, og han har diabetes.

Han er en af dem, lægerne gerne vil beskytte mod at få coronavirus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonas Steinmeier kommer til kontrol på Rigshospitalet hver måned.
Jonas Steinmeier kommer til kontrol på Rigshospitalet hver måned. Foto: Privatfoto / Betina Steinmeier

- Vi ved jo sådan set ikke endnu, hvordan det påvirker cystisk fibrose-patienter, men vi kan jo have en bekymring for, at det påvirker dem mere end andre, ligesom vi generelt er på vagt overfor infektioner overfor de her børn, siger Marianne Skov, som er overlæge på Dansk Børnelungecenter på Rigshospitalet.

Opbakning til politikernes tiltag

Børn med cystisk fibrose bliver vaccineret mod influenza hver vinter fra de er to år gamle, og ved de månedlige kontroller, tjekker lægerne på Rigshospitalet, hvad patienterne har af infektioner på deres lunger.

Derfor var Betina og Jannik Steinmeier også overbeviste om, at de traf den rigtige beslutning, da de tirsdag meddelte både Jonas og hans lillebror, at de ikke skulle i skole det næste stykke tid. De ville nemlig ikke risikere, at drengene blev smittet med coronavirus.

- Jeg kunne jo godt se, ligeså vel, som regeringen, at de her tal for smittede, de steg eksplosivt, siger Betina Steinmeier.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonas Steinmeier får medicin via en inhalator hver dag. Han får piller, og hver tredje måned skal han stikke medicin ind i sine årer i en periode på 14 dage.
Jonas Steinmeier får medicin via en inhalator hver dag. Han får piller, og hver tredje måned skal han stikke medicin ind i sine årer i en periode på 14 dage. Foto: Privatfoto / Betina Steinmeier

Siden besluttede politikerne i folketinget blandt andet at sende alle skolebørn hjem, samt lukke offentlige arbejdspladser, som ikke har med ældre- eller sundhedsområdet at gøre.

De mange tiltag møder opbakning fra Betina Steinmeier.

- Jeg føler, de har taget de rigtige skridt, jeg føler det er trygt.

Jonas Steinmeier er lidt træt af hele situationen og frygter, at de næste 14 dage bliver lange.

- Det er pisse irriterende, men det er jo sådan det er, for at jeg ikke bliver rigtig syg, siger han.