Sådan ser det ud i din kommune: Her er flest huse parat til at blive revet ned

Mellem 10.000 og 22.000 nedrivningsparate huse venter blot på at blive revet ned i Danmark. Værst ser det ud på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En vej med tomme, faldefærdige huse er langt fra et sjældent syn, og problemet er blevet større.

Det viser en ny rapport fra Kora, som skønner, at der er i alt mellem 10.000 og 22.000 såkaldte nedrivningsparate huse i Danmark.

Nedrivningsparat hus - sådan vurderes det 

- Det er et hastigt voksende problem i landsogne, som ligger langt væk fra større byer. I nogle landsogne står mere end hvert fjerde hus tomt. 15 år tidligere var det "kun" hvert ottende i de samme sogne. De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Det er en ond cirkel, siger Nicolai Kristensen, som er professor i KORA og står bag rapporten.

Værst på Lolland – bedst i Slagelse

Det er blandt andet på Lolland, at flest huse og ejendomme er parat til at få dødstødet med en bulldozer. I Lolland Kommune er hele 7,5 procent af husene nedrivningsparate. I den anden ende af skalaen finder man Slagelse Kommune, hvor blot 1,5 procent er nedrivningsparate.

Rapporten konkluderer også, at antallet af tomme og nedrivningsparate huse kun vil stige de kommende år.

- De kommuner, der ikke allerede er i gang, bør overveje at få en strategi for nedrivninger. Men det er en dyr affære. Vi vurderer, at det vil koste 1½-3 milliarder kroner i alt at rive alle de nedrivningsklare huse ned. Måske kan tiltag som flexboligordning eller ophævelse af bopælspligt også være med til at mindske omfanget af nedrivningsklare boliger, siger Nicolai Kristensen.

Den løsning har man fået øje på i Lolland, Guldborgsund og i Vordingborg Kommune, der  ifølge rapporten er hårdt plaget af tomme huse. 74 procent af samtlige tilladelser på flexboliger i 2016 i Danmark ligger nemlig her. 

Nedrivningsparate og tomme huse i vores region