Kommuner vil pudse arkitekter på faldefærdige bygninger

Hvordan skal man håndtere godt 60.000 forladte helårshuse rundt omkring i landet? Det forsøger Vordingborg, Lolland og Guldborgsund kommuner i samarbejde med blandt andet et arkitektfirma at finde ud af i nyt projekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er store planer med i alt seks ejendomme i både Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner.

I et nyt samarbejde med et arkitektfirma vil man forsøge at give et løft til de udfordrede boligmarkeder i landdistrikterne.

quote - Først og fremmest handler det jo om, at i stedet for at affolke vores landdistrikter, så vil vi gerne prøve at lave nogle projekter i landdistrikterne som også gør, at vi kan få bosætning i hele Guldborgsund.

John Brædder (G), borgmester, Guldborgsund

I stedet for at rive faldefærdige bygninger ned, vil man nu forsøge at modernisere tomme huse i stedet for.

- Vi synes jo, der at der er et enormt, uforløst potentiale i de her frygteligt mange tomme huse i landdistrikterne og særligt den del af dem, som ligger naturskønt, fortæller arkitekt Marco Berenthz fra tegnestuen NORRØN, som skal tegne ombygninger for både Vordingborg, Guldborgsund og Lolland.

Ombyggede huse skal sælges

I alt seks landsteder er indtil videre forvandlet til arkitekttegnede ombygninger på papiret, og inden længe kommer de forladte huse med de naturskønne beliggenheder så til salg.

En af ejendommene ligger i Maribo i Lolland Kommune.

quote Vi tror, det har et rigtig stort potentiale, det her og vi er meget nysgerrige på og se hvordan folk modtager det.

Marco Berenthz, arkitekt, tegnestuen NORRØN

Det er ejendomsmægler Peter Langerup, der skal stå for salget af de seks landsteder. Han tror på, at der især er en rigtig god chance hos københavnere, som gerne vil ud og opleve livet på landet.

- Det har været et svært marked hernede på Lolland-Falster de sidste par år, men salget er kommet rigtig godt i gang, især det sidste halve år, og sommerhusmarkedet er kommet rigtig godt i gang, fortæller han.

Pris: Under 2 mio. kr.

I Guldborgsund har kommunen i samarbejde med arkitektfirmaet også fundet huse med potentiale i -  blandt andet i Guldborg. Prisen på landstederne kommer til at ligge på under to millioner kroner og vil kunne bruges både som helårshus eller som sommerhus.

- Først og fremmest handler det jo om, at i stedet for at affolke vores landdistrikter, så vil vi gerne prøve at lave nogle projekter i landdistrikterne som også gør, at vi kan få bosætning i hele Guldborgsund, lyder det fra borgmester, John Brædder (G).

Der har været arbejdet på projektet mellem de tre kommuner og arkitektfirmaet i flere år efterhånden.

- Vi tror, det har et rigtig stort potentiale, det her og vi er meget nysgerrige på og se hvordan folk modtager det, siger arkitekt Marco Berenthz.

De tre kommuner har hver bidraget med 150.000 kroner i støtte til projektet. De seks landsteder kommer helt officielt til salg den 7. april.

Du kan læse mere om projektet her.