Politiet i stor kontrol – sol og sommer giver flere spritulykker

Sommeren kalder på spontan hygge over et glas vin - eller to. Derfor er der nu ekstra spritkontrol på vejene, for folk glemmer at lade bilen stå.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommeren er over os, og de lyse, lune sommernætter inviterer til hygge og socialt samvær på terrassen, stranden, til udendørs koncert og festival.

- Der er meget mere social aktivitet, og ofte er samværet helt spontant og ikke planlagt, og når der så kommer rosévin eller øl på bordet, tænker den enkelte ikke over, at han eller hun pludselig har fået for meget, og kører hjem med for høj promille, fortæller Liv Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Når folk så bliver stoppet, er de overraskede over, at de rent faktisk kører spirituskørsel og bliver enormt flove, fordi de slet ikke har tænkt over det. Vi oplever simpelthen, at folk er i tvivl, og at de ikke føler sig fulde, fortæller hun.

quote  

 

Mange ulykker om sommeren

Den ekstra spontane hygge kan ses i statistikerne, og derfor gennemfører alle politikredse ekstra spirituskontroller de kommende sommeruger. Udover spritkontroller vil politiet også kontrollere, om bilisterne kører narkokørsel.

Der sker nemlig lige så mange, eller flere spiritusulykker, med personskade i sommermånederne juni og juli end i november og december, hvor der også traditionelt er mange arrangementer, hvor der nydes alkohol, eksempelvis til julefrokosterne.

070406aa_spritrazzia_politi.jpg
Læs også
Politiet ovenpå en våd pinse: Helt almindelige danskere kører spritkørsel 
070406aa_spritrazzia_politi.jpg
Læs også
Politiet ovenpå en våd pinse: Helt almindelige danskere kører spritkørsel 

I 2018 var der i juni og juli i alt 99 sigtelser for spirituskørsel i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds mod 80 sigtelser i november og december. I Midt- og Vestsjællands Politikreds var der 80 sigtelser i juni og juli mod 88 sigtelser i november og december.

Promille-regnskab holder ikke

Rådet for Sikker Trafik har netop sammen med Tryg Fonden gennemført en undersøgelse blandt 1.000 danskere, der viser, at 11 procent af bilisterne har været i tvivl, om de kørte spritkørsel indenfor det seneste år.

- Det tyder på, at folk tror, at de selv kan beregne deres promille. Men det skal man altså holde sig fra. Vi hører om folk, der tror, at det hjælper at danse eller drikke kaffe, men det gør det ikke. Har man drukket alkohol, skal man aktivt beslutte sig for at lade bilen stå og ikke selv forsøge at lave et kompliceret regnskab, siger Liv Kofoed-Jensen.

Politiet vil også tage kontroller på søndage, for mange bilister er ikke opmærksomme på, at alkoholen stadig kan sidde i kroppen dagen derpå.

Politibetjente i en bil
Læs også
800 julebilister taget med sprit eller stoffer i blodet     
Politibetjente i en bil
Læs også
800 julebilister taget med sprit eller stoffer i blodet     

Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. I alt 235 personer har mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i en spiritusulykke i trafikken fra 2013 til 2018 i månederne juni og juli mod 161 i november og december, viser tal fra Vejdirektoratet.

Den landsdækkende kampagne løber frem til den 30. juli.


Nyhedsoverblik