Politiet ovenpå en våd pinse: Helt almindelige danskere kører spritkørsel 

Det er bekymrende, at helt almindelige danskere kører spritkørsel. Det mener Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ovenpå en pinse med mange sigtede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi standsede i ugen omkring pinse i alt 25 påvirkede trafikanter. Størstedelen af dem blev standset fredag og lørdag i selve pinsen, og det er et alt for højt tal på relativt få dage, mener politiet. 

- Det var alligevel mange, det er overraskende, synes jeg. Vi havde været ude og fortælle, at vi ville være på vejene, så det undrer mig, at vi møder den helt almindelige jævne dansker. Retskafne borgere, som ikke lige fik tænkt tanken til ende og taget en beslutning om ikke at køre, siger Erik Mather, der er vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Dem, vi mødte, er den gode, jævne helt almindelige dansker. Der appellerer jeg til, at man gør sig nogen tanker, inden man skal se pinsesolen danse

Erik Mather, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Tager ikke spritkørsel alvorligt

Det høje antal af helt almindelige sjællændere, der blev taget for spritkørsel, fik i dag, onsdag, politiet til at tweete: Tag ansvar og lad bilen stå i forbindelse med spiritusindtagelse

- Når vi fredag og lørdag i pinsen tager så mange spritbilister, så synes jeg faktisk, at det er ret bekymrende, de fleste burde jo vide, at vi er på vejene i højtiden, det har vi jo fortalt. Så tager man ikke det at køre spirituskørsel alvorligt nok, siger Erik Mather.

Artiklen fortsætter under tweetet. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ud af de 25 bilister, der blev sigtet for at køre i påvirket tilstand, var 12 bilister påvirket af alkohol, 13 af narko. 
Samme tendens ses hos Midt- og Vestsjællands Politi. Fra og med fredag den 7. juni til og med 2. pinsedag den 10. juni stoppede man i politikredsen seks spirituspåvirkede trafikanter og 12 trafikanter, der var påvirket af narko, fortæller Martin Bjerregaard der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi. 

Spritkørsel kan ende fatalt

Hvis man kigger isoleret på spirituskørsel, viser tallene, at der helt overordnet set på landsplan sker færre spritulykker. Fra 2013 til 2018 er antallet af ulykker, hvor personer kom til skade, faldet med omkring 23 procent. De nyeste ulykkestal fra Vejdirektoratet viser, at 32 personer i Danmark mistede livet i en spritulykke sidste år, og 364 personer kom til skade i en spritulykke. 

- Jeg synes ikke, at man tager det alvorligt nok. Ét er at blive opdaget af politiet. Det er selvfølgelig alvorligt nok, fordi man mister sit kørekort og får en hård straf. Men jeg synes, det er den mindste del af det, for tænk hvis man bliver involveret i en ulykke, der kan få fatale konsekvenser, fordi man fik sig en tår over tørsten i forbindelse med pinsen. Det bekymrer mig, at folk ikke tænker over det, når de sætter sig ind i en bil, siger Erik Mather. 

Artiklen fortsætter under grafikken. 

 

 

Flere fristelser om sommeren

Selv om antallet af ulykker falder, sigtede Midt- og Vestsjællands Politi sidste år 481 personer for spritkørsel, Sydsjællands og Lolland-Falsters politi sigtede 496 personer i 2018. Antallet er anholdelser er nogenlunde jævnt fordelt over hele året, dog med en tendens til, at flere kører med sprit i blodet om foråret og sommeren.

- Når det er sommer og lunt, så er der også mange spritbilister, da der er mange anledninger til ”lige at mødes og få en lille en”, som så måske bliver til flere, og pludselig står man og skal hjem, og det frister at tage bilen, eller man tænker: ”Jeg har sikkert forbrændt min alkohol”, fortæller Søren Ørsted Pedersen, der er pressechef hos Rådet for Sikker Trafik. 

 

Artiklen fortsætter under grafikken.  

 

Midt- og Vestsjællands Politi sigtede sidste år 481 personer for spritkørsel, mens Sydsjællands og Lolland-Falsters politi sigtede i alt 496 personer i 2018 for spritkørsel.  
Midt- og Vestsjællands Politi sigtede sidste år 481 personer for spritkørsel, mens Sydsjællands og Lolland-Falsters politi sigtede i alt 496 personer i 2018 for spritkørsel.  
547 personer blev i 2018 sigtet for narkokørsel i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds. Midt- og Vestsjællands Politi sigtede 446 personer.  
547 personer blev i 2018 sigtet for narkokørsel i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds. Midt- og Vestsjællands Politi sigtede 446 personer.  

Undgå at blive fristet

Rådet for Sikker Trafik har tidligere gennemført flere interviewundersøgelser, der viser, at mange kører, selv om de er i tvivl om, hvor høj deres promille er. Undersøgelsen viser også, at en del fejlagtigt tror, at de forbrænder alkohol hurtigere, end de reelt gør. 

- Dem, vi mødte, er den gode, jævne, helt almindelige dansker, som har glemt at slå den sunde fornuft til. Der appellerer jeg til, at man gør sig nogen tanker, inden man tager afsted, og inden man skal se pinsesolen danse. Lad bilen stå, så man ikke bliver fristet, når man skal hjem. Så ville vi være nået langt. Det er bekymrende, at man ikke tænker tanken, siger Erik Mather. 

Kører hjem i raseri

Lang de fleste danskere har aftaler om, at den ene part undlader at drikke alkohol og har køre-tjansen, eller at man overnatter hos værtsparret. Alligevel går det altså galt.

 - Vi møder nogle gange en spiritus- eller narkopåvirket bilist, hvor man tænker: Hvad skete der lige der, siden du ikke brugte din sunde fornuft? Men så kan folk være blevet uvenner og kører hjem i raseri. Jeg kan bare se, at et ret stort antal af de bilister, vi tog i pinsen, blev taget efter midnat, så desværre er alt for mange fristet og tror ikke, at politiet er på arbejde klokken to om natten, fortæller Erik Mather. 

Gennem årene har Rådet for Sikker Trafik målt danskernes holdning til spritkørsel. Målinger viser, at mellem 96 og 98 procent af danskerne tager afstand fra spritkørsel. 

6 typer spritbilister

Chancebilisterne

Spritbilister som en sjælden gang imellem forsøger at snige en brandert hjem, fordi de oplever, at der ikke er andre alternativer, og fordi de ikke finder risikoen for at blive taget af politiet eller at køre galt stor nok til at lade være. De ved godt, at det er forkert, men de tager alligevel chancen. 

 

Vanekørerne
Spritbilister, der gentagne gange kører spritkørsel, fordi de oplever at slippe godt fra det gang på gang. Erfaringen siger dem, at de har kontrol over situationen, fordi de aldrig eller sjældent kommer galt af sted. De oplever selv, at de har kontrol over situationen og stoler fuldt og fast på deres egen dømmekraft af deres tilstand og evner som bilist.

 

Den overraskede
De bilister, der selv er overbevist om, at de ikke har drukket for meget til at køre. De føler sig ikke fulde og bliver meget overraskede, når de bliver taget af politiet. De tror fuldt og fast på, at de er på den sikre side. De ved ikke, hvor lidt der skal til, før promillen kommer over 0,5 og de ved ikke, hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol.


Dagen-derpå-bilisten
De bilister, der i princippet gør alt det rigtige. De kører ikke berusede hjem efter festen, men planlægger et alternativ og overnatter på stedet eller tager en taxa hjem. Alligevel kommer de til at køre spritkørsel, når de skal hjem næste morgen eller har andre gøremål dagen efter, hvor de kører bil og tror, at de er blevet ædru. Deres problem er, at de er længere tid om at forbrænde alkoholen, end de havde regnet med.

 

Affekt-bilisten 
Spritbilister, der kører i affekt. De ved godt, de har fået for meget, men de bliver så påvirkede af en situation, at de kører alligevel. De kan  være, at de bliver uvenner med kæresten/vennerne/familien til festen. Det kan også være, at der opstår en akut situation, der gør, at de føler de bliver nødt til at køre, selv om de har drukket. Samtidig gør alkoholen, at de synes, de har mere styr på dét med at køre, end de reelt har.

 

Misbruger-bilisten
Bilister, der har et decideret alkoholproblem. Deres høje, daglige forbrug af alkohol gør, at spritkørsel er et ud af mange, andre og store problemer i deres liv. Nogle bliver taget gentagne gange med høje promiller og kører alligevel, også selv om de har mistet kørekortet. Deres hovedproblem er oftest selve alkoholmisbruget. 

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik og Regionernes Narko og Trafikkurser

 


Nyhedsoverblik