Mulige buslukninger: Borgere og borgmestre råber regionspolitikere op

Region Sjællands spareforslag på kollektiv trafik bliver mødt af omfattende kritik fra borgere og byrådspolitikere i hele regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere steder i regionen møder spareforslag om nedlæggelser af busruter stor kritik.

Utilfredsheden skyldes, at regionspolitikerne i nyt sparekatalog lægger op til at nedlægge og afkorte flere busruter på Sjælland, Lolland-Falster og Møn. Også Tølløsebanen er i risiko for at få blive ramt af sparekniven.

quote Det ville mildest talt være en katastrofe at nedlægge de her busruter

 Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Region Sjælland skal spare 20 millioner kroner på kollektiv trafik i 2019 og 2020, og de nye spareforslag blev i sidste uge drøftet på et møde i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø. I spareforslagene indgår 15 busruter på Sjælland, Lolland-Falster og Møn samt Tølløsebanen.

Omfattende kritik

Flere steder på Sjælland, Lolland-Falster og Møn har borgere udtrykt stor bekymring for de spareforslagene. Tre forskellige underskriftindsamlinger er startet.

Underskriftindsamlinger

Udover bekymrede borgere har flere borgmestre kritiseret regionspolitikernes spareforslag.

I torsdags udtrykte borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S), sin kritik af de mulige besparelser.

- Vores rute 660R og 760, der er i spil, er nogle vigtige ruteforbindelser til vores uddannelsesinstitutioner, og det er så vigtigt, at vi får de unge mennesker uddannet, så det ville mildest talt være en katastrofe at nedlægge de her busruter, lød det fra borgmesteren.

Mikael Smed mener, at man i stedet for at nedlægge buslinjer burde kigge mere på, hvordan man kan spare på Tølløsebanen.

Den holdning deler Kaare Dybvad (S), der er folketingsmedlem og valgt i Sjællands Storkreds, bestemt ikke. I et opslag på Facebook forsvarer politikeren togstrækningens betydning for byerne mellem Tølløse og Slagelse.

Kaare Dybvad skriver også, at han vil hive transportministeren i samråd for at undersøge, hvilke statslige tilskud Region Sjælland mister, hvis man lukker banen.

Spareforslagene er heller ikke faldet i god jord hos byrådspolitikerne i Faxe Kommune. Derfor har borgmester, Ole Vive (V) skrevet et brev til regionspolitikerne, hvori han opfordrer politikerne til at fjerne besparelserne.

- Vi har i Faxe Kommune med forundring og bekymring læst om de foreslåede besparelser på kollektiv trafik i Region Sjælland. Såvel de forslag, som stiller væsentlige forringelser i Faxe Kommune i udsigt, som udsigten til en sådan ændring midt i et budgetår, skuffer dybt, indleder borgmesteren i brevet.

Uheldig situation

Spareplanen kommer som følge af en aftale mellem Dansk Folkeparti og regeringen, der blev forhandlet på plads i maj i år.

Her blev det besluttet, at alle landets regioner skulle fratages midler til såkaldt erhvervsfremme-opgaver. Penge til regional udvikling.

Region Sjælland mister derfor 112 millioner kroner på næste års budget, og fordi regionspolitikerne havde afsat 70 procent af de midler til den kollektive trafik, ender det altså ironisk nok med, at regionspolitikerne nu bliver nødt til at spare på området, fordi pengene skal retur til staten.

- Vi er utroligt kede af, at vi er blevet bragt i den her situation. Det er omstændigheder udefra, der gør, at vi skal det her. Det er ikke noget, som vi gør med god vilje, udtalte Peter Jacobsen (DF), der er formand i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø i Region Sjælland til TV ØST onsdag i sidste uge.

Forslagene skal tages op i udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø igen, før de lander i regionsrådet 5. november, når man skal fastlægge sommerkøreplanen for 2019.

 
  Foto: Michael Vogelius - TV ØST

DISSE RUTER ER I RISKO FOR AT BLIVE LUKKET ELLER BEGRÆNSET